Doar un test – Banca Canadei comentează trialul CAD-Coin

Banca central a Canadei a dezvăluit un experiment de plăți interbancare bazat pe blockchain la începutul săptămâni, mișcare despre care instituția a spus că nu este creat pentru a lansa un nou system de bani electronici.

Contactat pentru declarații, guvernatorul adjunct al băncii centrale Carolyn Wilkins a spus că proiectul CAD-coin a fost făcut ”doar pentru a înțelege mai bine tehnologia”.

Important de nota teste că aceasta a spus că banca vizează zona interbancară și că încă rămân câteva întrebări de studiat. Wilkins a spus:

”Trebuiesc investigate alte structure și sunt multe obstacole pe care trebuie să le eliminăm înainte ca un astfel de sistem să fie pregătit de lansare. Nici unul dintre experimentele noastre nu înseamnă că vom crea bani electronici emiși de bancă pentru publicul general. Acestea sunt încă întrebări de studio conceptual, studiate de mai multe bănci centrale.”

Sistemul CAD-coin ar permite schimbul dolarilro canadieni penru a versiune digitală care ar putea să fie folosită în tranzacții între băncile participante. Proiectul constituie o rețea blockchain închisă, cu instituții financiare și banca central care formează un grup de participanți.

Banca central ar deține și opera sistemul, dacă acesta ar fi implementat.

Prezentarea CAD-coin a venit la o zi înainte de discursul, acum anulat, al lui Mark Carney, guvernatorul Băncii Britanice. Acesta ar fi trebuit să țină un discurs important despre tehnologia financiară și blockchain. Discursul a fost anulat după ce membrul parlamentului britanic Jo Cox a fost omorât.

Mai multe informații aici 

Prețul Ether a trecut de borna de 20$

Prețul monedei ether, activul digital nativ care alimentează blockchainul ethereum, a trecut de 20 de dolari ieri, ajungând pentru prima data la o bornă importantă și continuând ralierea de care s-a bucurat până acum.

Per total, ether a ajuns la aceste câștiguri robuste într-o perioadă de activități tranzacționale puternice. Volumul tranzacționat pe 24 de ore a ajuns la 38,5 milioane de dolari, după cum arată cifrele CoinMarketCap. Această cifră reprezintă cam 70% din maximul de 65 ,3 milioane de dolari la care se ajunsese în martie.

Observatorii pieței au evaluat că ether are o corelație negative cu bitcoinul, dar cele două monede au arătat contrariul în sesiunile recente. Ambele au avut câștiguri solide. Ether a crescut cu 47,8% în ultimele șase sesiuni în timp ce bitcoinul a crescut cu 32,5%. Dacă cele două monede ar fi avut corelație negative, nu ar fi avut parte de această raliere simultană. De fapt, creșterea abruptă a ehterului ar fi coincis cu un declin în bitcoin.

Mai multe informații aici

Clienții au dat în judecată presupusa schemă Ponzi GAW Miners

Compania de minaret de criptomonedă GAW Miners, acum desființată, este implicată într-un process civil în care directorul executiv Homero Joshua Garza și unul dintre investitorii mai vechi (Stuart Fraser) sunt puși în boxa acuzaților.

Aceștia se confruntă cu o listă lungă de acuzații împotriva GAW Miners, care s-a prăbușit în 2015, printre care faptul că ar fi indus în eroare intenționat clienții în legătură cu operațiunile desfășurate, atât în ceea  ce privește serviciile de minaret cât și criptomoneda emisă, paycoin.

Înainte de prăbușire, GAW era suspectat deja că vinde mai multă putere de minaret decât are de fapt, oferind plăți din sumele primate de la clienții care cumpărau Hashlets – peroduse virtuale de minare care au fost evaluate ca securități.

GAW și-a închis operațiunile de minaret în 2015 iar firma a fost mai târziu data în judecată de furnizorul de electricitate. Mai multe emailuri care au ieșit la suprafață din perioada prăbușrii și declarații de la foști angajați susțin ideea că ar fi vorba despre o schema Ponzi.

Mai multe informații aici 

Operatorul de plăți Qiwi vrea să creeze un consortium blockchain asemănător cu R3

Operatorul de plăți Qiwi din Rusia caută să facă un consortium de bănci similar cu consorțiumul R3 american.

Într-o discuție cu CoinTelegrpah, directorul de relații publice de la Qiwi a spus că este încrezător că ”în 5 ani de acum înainte vom avea un tip de plăți total diferit datorită blockchainului.”

În Rusia monedele digitale și tehnologia blockchain au fost controversate până acum și a fost ridicată problema scoaterii în afara legii a ”surogaților de bani”. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu se pot încă hotărâ în legătură cu o abordare a tehnologiei blockchain.

Crearea unui consortium de bănci este însă un pas care fără doar și poate va accelera dezvoltarea standardelor pentru aplicarea tehnologiei blockcahin. Din câte se pare, Qiwi a trimis deja invitații câtorva bănci rusești mari, inclusiv B&N Bank, Alfa Bank și Sberbank, care este cea mai mare bancă din Rusia.

Cu toate acestea, este încă neclar ce alte instituții ar mai putea să fie invitate să se alăture consorțiumului, care ar fi strategia principal și felul în care se va organiza comunicarea și cooperarea. Rămâne de văzut dacă consorțiumul va primi sau nu suportul instituțiilor statului.

Mai multe informații aici 

Economist al FMI studiază rolul blockchainului bitcoin în sistemul bancar

Fondul Monetar Internațional a publicat un articol în revista Finance and Development care examinează tehnologia blockchain și sugerează că, desi tehnologia ar putea să fie folosită pentru a ”evita băncile”, ar putea să aibă beneficii pentru sectorul bancar și de tranzacționare.

Articolul, scris de directorul de comunicații Andreas Adriano și de economistul senior Hunter Monroe, se intitulează ”Internetul Încrederii” și vine cu o privire de ansamblu asupra istoriei bitcoin, a tehnologiei blockchain din spatele monedei și potențialul de utilizare pentru ambele.

Articolul înclină către sectorul financiar și pune problema felului în care tehnologia blockchain ar putea să facă plățile și tranzacțiile mai simple și mai ieftine.

Aceștia au avertizat că unii oameni văd bitcoinul ca pe o schema piramidală. ”Bitcoinul – sau mai exact tehnologia care îi permite să funcționeze, numită registru distributive sau blockchain – ar putea permite o reconfigurare radical a sectorului financiar.”

Articolul evită să facă angajamente clare sau să se declare pro sau contra bitcoinului, dar oferă o prezentare destul de ddescuiată a faptelor, explicând clar de ce bitcoinul este văzut ca o revoluție tehnologică și citând personae ca Marc Andreessen când vine vorba despre posibilul impact al monedei.

Articolul trage o concluzie destul de neutră, spunând “Este poate prea devreme să spunem dacă blockchainul este ”următorul Internet” sau doar o evoluție incrementală”, dar încheie într-o notă pozitivă spunând ”jocul blockchain este doar începutul.”