Prețurile criptomonedelor, în ușoară creștere

BTC a înregistrat o creștere de aproape 3% în ultimele 24 de ore și a depășit pragul de 7.500 de dolari, iar ETH este în creștere de o săptămână, înregistrând o apreciere de 4.3 % în ultimele 24 de ore, trecât peste pragul de 600$.

Toate altcoin-urile din top 10 au înregistrat creșteri în ultimele 24 de ore, cu EOS, Cardano (ADA) și Bitcoin Cash înregistrând creșteri între 4 și 5%.

Criptomoneda EOS, care ar fi trebuit să își lanseze propriul blockchain pe 2 iunie, se pare că înregistrează unele întârzieri datorate numărului mare de actori care trebuie să participe. Lansarea progresează fără probleme majore, conform declarațiilor comunității. În prezent, se derulează un proces de alegeri pentru cei care se vor ocupa de mentenanța rețelei, deoarece compania din spatele proiectului, Block.one, a decis să rămână doar în poziția de inițiator.

EOS a fost cel mai mare ICO înregistrat până în prezent, acumulând 4 miliarde de dolari pe parcursul unei campanii ce a durat un an. În prezent, vechile tokenuri EOS de pe blockchain-ul Ethereum sunt înghețate, iar echivalentul de pe noul blockchain vor fi transferate în portofelele utilizatorilor după ce rețeaua devine live.

Industria financiară critică interdicția cripto impusă de Google și Facebook

Reprezentanții industiei financiare apreciază că decizia Facebook și Google de a interzice reclamele la criptomonede și toate activitățile asociate este lipsită de etică, mai ales în contextul în care ambele companii au demonstrat interes pentru lansarea propriilor proiecte în domeniu.

Philip Nunn, CEO al companiei de investiții Blackmore Group, a declarat că argumentul oferit de cei doi giganți – promovarea activităților de ciminalitate financiară – nu este o justificare bună pentru o interzicere totală.

De asemenea, avocatul Gareth Malna este de părere că în poziția sa de motor de căutare, Google nu are dreptul de a juca rolul de filtru pentru informațiile pe care utilizatorii internetului le caută.

Ed Cooper, unul dintre directorii start-up-ului de banking digital Revolut, este de părere că interdicția afectează companiile legitime, deoarece sunt aruncate în aceeași categorie cu proiectele de tip scam.

În practică, interdicția nu a avut eficiența sperată, deoarece sistemul de cuinte cheie poate fi ocolit ușor – de exemplu, în loc să folosească termenul de criptomonedă, se poate folosi ”C-monedă” și reclama este acceptată pe Facebook.

Slovenia vrea să creeze primul Bitcoin City

Cel mai mare centru de cumpărături din Ljubljana se numește întâmplător BTC City, iar autoritățile doresc să îl transforme într-un adevărat oraș Bitcoin. Proiectul este derulat în cooperare cu strat-up-ul fintech Eligma și are sprijinul autorităților naționale.

BTC City 145.000 metri pătrați (prin comparație, Baneasa Shopping City din București are 100.000 de metri pătrați) și peste 500 de magazine, un hotel de lux, un cazino, un cinematograf multiplex, un waterpark precum și cea mai mare clădire de birouri din Slovenia, Crystal Palace Office Park.

Eligma instalează în prezent prorpiul sistem de tranzacții cu cripto denumit Elipay, iar locația mai include câteva ATM-uri de criptomonede. Tot aici este localizată cea mai mare fermă de minare din Slovenia și centrul de cercetare Blockchain Think Tank.

Planurile includ transformarea acestuia într-u oraș gestionat prin intermediul tehnologiei blockchain, toate magazinele urmând să accepte criptomonedele ca metodă de plată.

Autoritățile din Belgia lansează un site de informare cu privire la riscurile asociate cu proiectele cripto-scams

Site-ul  (”Prea bun ca să fie adevărat”) a fost creat de autoritățile demonitorizare a piețelor financiare FSMA din Belgia pentru a informa publicul în legătură cu semnalele de alarmă ce ajută la identificarea proiectelor cripto înșelătoare. În conformitate cu declarațiile ce însoțesc lansarea, anul trecut investitorii belgieni au raportat pierderi de circa 2.2 milioane euro din cauza cripto-scams, iar asta reprezintă doar 4% dintre cazurile de fraudă, majoritatea nefiind raportate. FSMA apreciază că se pierd aproximativ 130 milioane de euro anual în înșelătoriile cripto în fiecare an.

Pe site pot fi găsi elementele care pot facilita identificarea înșelătoriilor, de la promisiuni de profituri nejustificate până la afirmații care nu pot fi susținute de dovezi. De asemenea, le recomandă persoanelor interesate să se implice în acest tip de proiecte să investigheze cât mai multe detalii legate de persoanele și companiile respective.

Luna trecută, autoritatea financiarăp de supraveghere din SUA a lansat un site similar, care imită un scam ICO denumit HoweyCoins.