Trei unități naționale ale Crucii Roșii au implementat un sistem bazat pe blockchain pentru a distribui ajutoarele umanitare și a stimula economiile locale.

Conform unui raport al Fundației Thomas Reuters, Crucea Roșie din Norvegia, Danemarca și Kenya au lansat un plan pe doi ani pentru a înlocui furnizarea de numerar și vouchere cu „monede locale susținute de blockchain.”

Organizația este cel mai mare donator de ajutor umanitar la nivel mondial după Organizația Națiunilor Unite.

În prezent, Crucea Roșie distribuie aproximativ 1 miliard de dolari anual ca ajutoare în bani și vouchere. Acestea sunt direcționate în special spre zonelor afectate de dezastre sau pentru stimularea economiilor locale.

Noul sistem blockchain, care a fost deja testat în anumite părți din Kenya și Etiopia, s-a dovedit eficient pentru a îmbunătăți comerțul în comunitățile sărace. Acesta permite utilizatorilor locali să obțină credite prin muncă, comerț sau ajutoare și să le cheltuiască prin intermediul unei aplicații de telefon mobil. Tranzacțiile sunt înregistrate pe o rețea blockchain rapid și eficient.

Sistemul Blockchain pregatit pentru implementare

Un reprezentant al Crucii Roșii daneze a declarat pentru Reuters că sistemul blockchain este asemănător cu serviciul de transfer de bani mobil M-Pesa din Kenya. În plus, are avantajul că nu necesită ca utilizatorii să dețină moneda națională fiat pentru a participa.

Sistemul va fi implementat pe moment în Kenya, iar în viitor va putea fi lansat în Malawi, Myanmar, Zimbabwe, Camerun și Papua Noua Guinee. În prezent, ținta programului este de a îmbarca 320.000 de utilizatori în termen de doi ani.

Fondatorul Grassroots Economics, Will Ruddick, a subliniat costurile reduse necesare pentru derularea sistemului. Acestea se ridică la aproximativ 40.000 de dolari pe an necesari pentru servere și sprijin în toată Kenya.

Prin capacitatea lor de securitate, incluziune, monedă locală și servicii de credit susținute de blockchain, aceste sisteme pot contribui la consolidarea economiilor comunităților, a subliniat Ruddick.

CryptoZZ