Compania Maqta Gateway LLC, o subsidiară a Agenției Portuare din Abu Dhabi, a lansat propria soluție blockchain pentru gestionarea transporturilor denumită Silsal.

Poriectul a fost elaborat în cadrul Laboratorului de Inovație Digitală Maqta Gateway și a fost deja testat în colaborare cu principalii clienți ai Abu Dhabi Ports, demonstrând astfel că tehnologia blockchain are capacitatea de a îmbunătății eficiența industriei de transporturi și logistică.

Silsal -Soluție blockchain- va fi inițial disponibilă pentru gestionarea transporturilor de mare tonaj, urmând să fie adoptată ulterior la nivelul întregii comunități ca unelată complementară la sistemul actula mPCS (Maqta’s Port Community System).

Este nevoie de o Soluție blockchain

Prin utilizarea unui blockchain prorpiu, Abu Dhabi Ports dorește să reducă birocrația, să faciliteze funcția de urmărire a transporturilor și să accelereze schimbul de informații.

Directorul Maqta Gateway, Dr. Noura Al Dhaheri, a declarat că:

”Blockchain este un pas esențial în digitalizarea transporturilor”.

Suplimentar față de Silsal, Maqa Gateway a creat de asemenea un sistem prorpiu de identitiate digitală care criptează toate tipurile de documentație ce însoțește transporturile.

”Acest sistem va elimina accesul prin intermediul parolelor, care deseori se dovedește un factor de risc”

Industria transporturilor Pro Blockchain

Industria de transporturi și logistică și-a demonstrat interesul pentru implememntarea tehnologiei blockhain, deoarece oferă soluții ce pot să reducă cu 20% costurile transporturilor la nivel mondial, conform estimărilor făcute de Forumul Economic Mondial. De altfel, directorul Fedex a declarat că blockchain este ”noua frontieră” pentru rețelele de aprovizionare globale.

Capitala Emiratelor Arabe Unite și al doilea cel mai populat oraș după Dubai, Abu Dhabi a demonstrat deschidere față de adopția tehnologiei blockchain și a criptomonedelor, elaborând un set de reglementări favorabile încă din octombrie 2017. Autoritățile au încheiat numeroase colaborări cu companii specializate în blockchain pentru a identifica soluții potrivite pentru o gamă largă de industrii, însă proiectul Silsal lansat de Agenția Portuară este primul de acest tip elaborat complet independent.