„Nu mai este sustenabil să susținem bitcoinul ca metodă de plată.” Valve a comunicat ieri că platforma Steam nu mai acceptă plata cu bitcoin, din cauza „comisioanelor mari și a volatilității prețului bitcoin”.

–Steam nu mai acceptă plata cu bitcoin

„În ultimele luni, s-a văzut o creștere a volatilității în valoarea bitcoinului și o creștere semnificativă a comisioanelor pe tranzacții în rețeaua bitcoin”, au scris cei de la Valve într-o postare pe Steam. „De exemplu, comisioanele de tranzacții percepute clienților de rețeaua bitcoin au crescut enorm anul acesta, la aproape 20 de dolari pe tranzacție săptămâna trecută, comparativ cu 20 de cenți când am dat inițial startul la cumpărăturile cu bitcoin. Din păcate, Valve nu are control asupra comisioanelor. Aceste comisioane au ca rezultat costuri nerezonabil de mari atunci când jocurile sunt plătite cu bitcoin. Comisioanele mari de tranzacționare cauzează probleme și mai mari atunci când bitcoinul scade dramatic.”

steam nu mai susține plata cu bitcoin

Cei de la Valve au spus că gradul de volatilitate al valorii bitcoin „a devenit extrem în ultimele luni, și a pierdut cam 25% din valoare în câteva zile”. Criptomoneda open source a ajuns la noi maxime săptămâna aceasta. Prețul a crescut de la 12 000 la peste 14 000 de dolari în doar 24 de ore.

Cei de la Valve au explicat de ce astfel de creșteri de preț au efecte negative asupra cumpărăturilor pe Steam.

„Atunci când face cumpărături pe Steam clientul transferă suma x de bitcoini pentru costul jocului, plus o sumă y ca să acopere comisioanele pe tranzacții ale rețelei bitcoin”, au spus reprezentanții companiei. „Valoarea bitcoinului este garantată doar pentru o anumită perioadă de timp. Așadar, dacă tranzacția nu se face într-o anumită perioadă de timp, atunci suma de bitcoin cerută pentru a acoperi tranzacția poate să se schimbe. Diferența de preț este atât de mare în ultima vreme, încât chiar poate să fie semnificativă.”

Cei de la Valve au spus că diferențele de preț au ca rezultat returnări de fonduri sau plăți suplimentare pentru cliențidacă vorbim despre monede mai stabile. Dacă vorbim despre bitcoin, atunci comisioanele de tranzacționare fac aceste soluționări să fie foarte costisitoare.

„În momentul de față, nu mai este sustenabil să susținem bitcoinul ca opțiune de plată”, au spus cei de la Valve. „S-ar putea să reevaluăm dacă bitcoinul își are rostul pentru noi și pentru comunitatea Steam la un moment dat.”

Cei de la Valve au adăugat suport bitcoin pe Steam în  2016, ca parte a unui parteneriat cu compania Bitpay.