Criptomoneda Stellar, cea de-a șaptea la nivel mondial, a devenit primul protocol DLT ce obține ceritificare Sharia pentru plăți și tokenizarea bunurilor.

Certificarea a fost realizată de Shariyah Review Bureau (SRB), o organizație licențiată de Banca Centrală din Bahrain. Aceasta a evaluat Stellar în conformitate cu standardele publicate de Asociația de Contabilitate și Audit pentru Insituțiile Financiare Islamice.

Practic, această certificare deschide calea pentru criptomoneda Stellar pentru a încheia parteneriate cu organizațiile și insituțiile financiare din Orientul Mijlociu și Asia:

“În parteneriat cu SRB, această certificare va contribui la creșterea ecosistemului Stellar în regiunile în care serviciile financiare necesită respectarea principiilor de finanțare islamică. De exemplu, instituțiile financiare islamice din cadrul Consiliului de Colaborare din Golf (Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite) și părți din Asia de Sud-Est (de exemplu, Indonezia și Malaezia) vor putea acum să integreze tehnologia Stellar în diferite produse și servicii.”

menționează declarația de presă a fundației Stellar.

In esență

Criptomonede sunt de mult timp un subiect de dezbatere printre savanții islamici. Asta deoarece unii consideră că volatilitatea prețului face ca tranzacționarea să echivaleze cu cămătăria, care este interzisă, dupa legea Sharia.

Cercetătorul musulman Mufti Muhammad Abu Bakar este ofițer de conformitate cu Sharia din cadrul firmei de investiții Blossom Finance Jakarta. La începutul acestui an a publicat o lucrare in care susține că Bitcoin este ”halal”/permisă pentru investitori, deoarece este recunoscută ca o monedă legală în unele țări și acceptate pe scară largă în alte țări.

Unele organizațiile islamice au început să accepte criptomonedele pentru donații. Moscheea Shacklewell Lane, cunoscută și ca Masjid Ramadan, din Dalston, East London, Marea Britanie, a decis să accepte Bitcoin pentru donații din luna mai.

Decizia s-a dovedit una foarte bună. Asta deoarece, potrivit recensământului, a colectat patru ori mai multe donații în cripto decât fiat în timpul lunii Ramadanului. A primit astfel 13.983 lire sterline din donații de criptomonede, comparativ cu doar 3.460 lire din donațiile în valută.

Cu toate acestea, Stellar este primul blockchain aprobat oficial de o organizație religioasă specializată.

De altfel, criptomoneda Stellar a atras interes și din partea gigantului IBM. Acesta a susținut o nouă criptomonedă stabilă bazată pe dolar ce va fi lansată pe acest blockchain.

Stronghold USD a fost lansat ieri. Este prima criptomonedă stabilă cu valoarea bazată pe USD care se lansează pe blockchain-ul Stellar.

IBM a utilizat rețeaua Stellar pentru a facilita plățile transfrontaliere începând din 2017 și a început testarea noii criptomonede stabile. Jesse Lund, vicepreședintele departamentului blockchain al IBM, a declarat pentru Reuters că:

“IBM va analiza cazurile de utilizare a noului token în rețelele de afaceri pe care le-am dezvoltat. Vedem acest lucru ca o modalitate de a aduce soluții eficiente în rețeaua de afaceri tranzacțională pe care am construit-o”.