În această săptămână, Sander Wuyts, un student de la Universitatea din Antwerp (UAntwerp) și Vrije Universiteit Brussel (VUB) a castigat o competiție extraordinară care a implicat cercetări legate de biologie și de ADN. Wuyts a fost primul care a descifrat mesajele ascunse într-un tub de ADN într-o provocare științifică, unde a câștigat un Bitcoin pentru realizarea sa.

 Stocarea datelor în ADN

Sander Wuyts se consideră el însuși un “ADN-junkie”, și este un mare increzator în știință și tehnologie. In 2015, profesorul Nick Goldman de la Institutului European de Bioinformatică, a facut o prezentare la Forumul Economic Mondial din Davos, in care a arătat că ADN-ul a fost o metodă excelentă de stocare a datelor. Goldman spune că ADN-ul poate dura mai mult decât unitățile de discuri existente și tehnologia standard de stocare de astăzi.

“Spre deosebire de un stick de memorie, de exemplu, ADN-ul durează mult timp, mult după moartea proprietarului – Este, de asemenea, foarte compact: puteți stoca o cantitate incredibilă de informații într-un spațiu minuscul”

explică Goldman.

Descoperirea magiei criptomonedelor

În urma prezentării, Goldman a lansat un concurs pentru studenți numit “DNA Storage Bitcoin Challenge”. Concursul a implicat persoane care încearcă să descifreze mesajele dintr-un tub de ADN, iar termenul limită a fost 21 ianuarie 2018. Când Goldman a lansat concursul, a fost de numai câteva sute de dolari, iar acum premiul pentru concursul ADN a fost în valoare de peste 11.000 de dolari.

Tuburilel eșantion au fost înmânate în Davos, iar tuburile au conținut “informațiile necesare pentru a-și revendica premiul in Bitcoin”.

Wuyts a spus că a fost greu să pună mâna pe un tub de ADN pentru concurs, dar în cele din urmă a obținut un eșantion. Studentul spune ca la fel ca mulți oameni din lume, char acum a fost un mare fan al Bitcoin, iar premiul l-a motivat să intre în competiție.

“În plus, ca și restul lumii, am descoperit magia criptomonedelor cu aproximativ o jumătate de an în urmă și m-am bucurat, în special, de teoria din spatele ei – Astfel, când am citit tweet-ul, este de la sine înțeles că am fost extrem de entuziasmat “

dezvăluie Wuyts în blogul său personal.

“Îmi amintesc încă o dată anunțând tuturor colegilor mei că ar trebui să renunțăm la tot ceea ce facem și să începem să rezolvăm această provocare – Acum, puțin peste o lună mai târziu, sunt încântat să anunț că am obținut una dintre aceste mostre, am decodat ADN și a susținut cu succes bitcoin!”

Potrivit lui Wuyts, câțiva dintre colegii săi au organizat un mic hackathon folosind secvențiatori de ADN, un instrument specializat pentru citirea ADN-ului. Studentul spune că, după câteva momente de “dat cu capul in perete”, a spart mesajul înainte de termenul limită. Wuyts afirmă că mesajul conținea instrucțiuni despre cum să revendicăm moneda Bitcoin, alte câteva note, logo-ul Institutului European de Bioinformatică și o schiță a lui James Joyce. Wuyts explică faptul că intenționează să țină Bitcoin până la momentul potrivit.

Probabil că o să-l vând (Bitcoinul) la timpul potrivit și apoi să folosesc o parte din bani pentru cercetarea mea. Cu restul banilor, pot să mulțumesc colegilor care m-au ajutat”

“Pentru a fi sincer, am avut îndoieli cu privire la fezabilitatea utilizării ADN-ului pentru stocarea datelor dar aceasta provocare mi le-a inlaturat. – Acum știu foarte bine că această nouă tehnologie oferă mari oportunități, poate chiar și pentru cercetările mele viitoare”, concluzionează Wuyts.