O investigație realizată de Interpol a descoperit că un cetățean suedez a trimis o bombă unui exchange cripto – Cryptopay. Aparent, suedezul a realizat acest demers deoarece platforma nu i-a resetat parola de acces la cont.

În august 2017, înainte de creșterea prețurilor cripto, suedezul Jermu Michael Salonen a pierdut parola de la contul său pe platforma cripto din Londra, Cryptopay. El a trimis un e-mail solicitând schimbarea parolei, însă compania a trimis doar linkul de resetare. Aceasta este o procedură normală pentru majoritatea platformelor când vine vorba de acces la conturi.

În acest caz, suedezul a insistat ca agentul de la departamentul de suport să îi rezeteze parola și a fost refuzat. Trei luni mai târziu, Salonen a trimis un dispozitiv exploziv artizanal pe adresa cunoscută a companiei din Londra.

Cryptopay

La momentul respectiv, nu se mai afla în aceeași locație, dar folosea o firmă de contabilitate de la acea adresă. Coletul exploziv a fost astfel întârziat timp de câteva luni.

În data de 8 martie a acestui an, un angajat Cryptopay a început să deschidă pachetul. Din fericire, a devenit suspicios și, după consultarea cu colegii săi, a decis să cheme poliția locală.

Din cauza naturii atacului, Poliția locală a inițiat o colaborare cu Grupul de poliție de combatere a terorismului.

După investigații, poliția a descoperit că pachetul a fost expediat în noiembrie 2017 din altă țară.

După implicarea Interpolului, dovezile ADN au legat pachetul exploziv de rezidentul suedez Jermu Michael Salonen Salonen. A fost arestat repede, poliția recuperând mai multe componente de bombe din casa lui.

Salonen a fost acuzat, de asemenea, cu trimiterea de scrisori de amenințare unor persoane publice din Suedia și Londra. Scrisorile conțineau o pulbere albă, menită să sperie victimele, dar care era inofensivă.

Ulterior, Salonen a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare pentru tentativă de omor și șase  luni pentru scrisorile de amenințare.

Cryptopay a declarat pe Twitter că este mai ușor să resetezi o parolă decât să trimiți bombe prin poștă.