Un grup de cinci hackeri din Suedia au preluat controlul asupra contului oficial de Twitter al partidului majoritar. Ei s-au folosit de ocazie pentru a declara Bitcoin ca monedă națională a Suediei:

”Am abolit coroana suedeză și am înlocuit-o cu Bitcoin. Este timpul să cumpărați BTC

este mesajul postat pe contul oficial de Twitter al Partidului Social Democrat din Suedia.

Cei cinci au preluat controlul asupra contului de Twitter al partidului de guvernământ timp de o jumătate de oră. Ei au schimbat numerele de telefon și adresele de e-mail asociate contului. De asemenea, au trimis documente false, pe care supotul tehnic al Twitter le-a acceptat.

Unul dintre membrii grupului a dat un interviu postului local de știri Trijo în care a explicat motivația acțiunii:

”Pur și simplu cred că socialismul este greșit. Întotdeauna am avut o ideologie de dreapta puternică și cred că dacă nu poți câștiga bani, înseamnă că ești leneș.”

Suedia trece printr-o criza de numerar și ia în considerare CBDC

În prezent, Suedia se confruntă cu o criza de numerar. Marea majoritate a populației a renunțat la folosirea banilor fizici, ceea ce reprezintă o problemă. Practic, întreaga economie suedeză este dependentă de sectorul privat, ceea ce este o poziție extrem de riscantă:

“Dacă nu se mai folosește numerarul, toți indivizii vor fi nevoiți să se bazeze pe sectorul privat pentru accesul la bani și la metodele de plată. Ar fi o schimbare istorică fără precedent “,

a declarat guvernatorul adjunct al băncii centrale din Suedia la Forumul Economic Mondial în noiembrie.

vinde bitcoin

Guvernul suedez ia în considerare emiterea de monede digitale de către banca centrală (așa-numitele CBDC). Practic, Suedia va înlocui oferta de numerar în scădere cu o versiune digitală a coroanei, o monedă digitală complet centralizată.

“E-krona este o posibilitate reală. Se va întâmpla cu siguranta în următorii cinci ani “,

confirmă Ingram Bogusz, cercetător specializat pe criptomonede de la Școala de Economie din Stockholm.

Ea a adaugat că, deși proiectul este încă în lucru, este posibil ca “e-krona” să se bazeze pe tehnologia blockchain.

“Propunerea menționează posibilitatea utilizării blockchain, dar Banca Centrală din Suedia lucrează încă la propunerea unei soluții tehnice”.

Autoritățile suedeze monitorizează activitatea de tranzacționare cu criptomonede

Cu toată atitudinea deschisă față de criptomonede, autoritățile suedeze monitorizează traderii cu atenție. O mare parte dintre cei ce nu au declarat profiturile obținute s-au trezit cu citații pentru plata unor sume semnificative ca impozite. În ianuarie, de exemplu, unui trader Bitcoin i s-a impus un impozit de aproape 8 milioane de coroane. El a susținut că suma respectivă reprezintă 300% din profitul real pe care l-a realizat.

Sistemul fiscal suedez prevede că tranzacțiile cu criptomonede se impozitează cu 30% din profit. În prezent, traderul este implicat într-un proces cu agenția de taxe și impozite.