Swedbank, investigată și amendată pentru încălcarea normelor AML

Autoritatea de Supraveghere Financiară (FSA) din Suedia a amendat Swedbank cu 386 de milioane de dolari pentru încălcarea normelor împotriva spălării de bani.

Conform investigației, aproximativ 5,8 miliarde de dolari au fost transferate între conturi suspecte din Swedbank și Danske Bank. FSA a identificat peste 1.000 de clienți cu conturi Swedbank, dar cu adrese în jurisdicții cu risc ridicat, precum Insulele Virgine Britanice și Belize. Atunci când au fost examinate mai îndeaproape, s-a dovedit că firmele înregistrate în astfel de jurisdicții au publicat situații financiare false. Alte nume găsite în lista de clienți au aparținut unor persoane cunoscute cu risc ridicat.

Swedbank menținuse registre separate pentru clienți – unul oficial și unul real, pentru a facilita spălarea banilor și evaziunea fiscală.

Autoritatea suedeză a amendat banca cu suma record de 4 miliarde de krona suedeze (echivalentul a 386 milioane de dolari).

Spălare de bani pentru crima organizată

Conform news.bitcoin.com investigațiile FSA au concluzionat că o serie de tranzacții facilitate de bancă l-au ajutat pe fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Acesta a fost condamnat pentru trădare în 2019 si cu ajutorul bancii a transferat milioane de dolari în conturile sale personale. Alte tranzacții au fost legate de un alt oligarh rus, care este asociat cu crima organizată.

Investigații și în SUA

Swedbank este de asemenea investigat în SUA, deoarece operează un birou în New York și tranzacționează în dolari americani. După anunțul FSA, firma de avocatură independentă Clifford Chance din Londra a efectuat o anchetă în SUA. Ei au constat că filialele americane au gestionat tranzacții de 36,7 miliarde de euro, toate cu risc ridicat de spălare de bani.

Urmareste canalul nostru de YouTube!

Raportul a mai spus că Swedbank a vizat în mod activ clienții cu risc ridicat din Rusia și fostele state sovietice. Banca se poate confrunta cu amenzi și mai mari atunci când investigațiile din SUA se vor finaliza.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

”Craig Steven Wright este un mincinos și un escroc”

Procesul Kleinman versus Wright a înregistrat o nouă evoluție. Wright a prezentat o listă de… Citeste mai mult

15 ore

Revolut raportează o creștere de 68% a tranzacțiilor cu criptomonede

Datele furnizate de aplicația financiară britanică Revolut arată că pandemia a impulsionat tranzacționarea cu criptomonede… Citeste mai mult

17 ore

Bitcoin Suisse oferă opțiunea de tranzacționare de metale prețioase contra cripto și fiat

Compania elvețiană Bitcoin Suisse a anunțat că a adăugat aur, argint și platină pe platforma… Citeste mai mult

17 ore

Brave lansează apeluri video criptate în browser

Browserul web bazat pe confidențialitate Brave a anunțat că a lansat opțiunea de apeluri video… Citeste mai mult

18 ore

IOTA creează pașaport de sănătate digital bazat pe blockchain

Utilizarea tehnologiei blockchain în sectorul sănătății a fost stimulată de pandemia COVID-19. Proiectul german IOTA… Citeste mai mult

20 de ore