Banca de Transferuri Internaționale analizează criptomonedele
Banca de Transferuri Internaționale (BIS), considerată un fel de bancă centrală a băncilor centrale, a decis să dedice două capitole din raportul anual criptomonedelor și potențialului acestora în efectuarea de transferuri internaționale. Raportul complet va fi publicat pe 24 iunie și este interesant de aflat dacă poziția BIS se va modificată față de cea anterioară – în ultima analiză trimestrială, instituția a concluzionat că majoritatea criptomonedelor sunt scheme de îmbogățire rapidă.
De asemenea, în articole publicate recent, BIS a menționat că unul dintre dezavantajele unei criptomonede create sub autoritatea băncii centrale ar fi acela că facilitează transferul rapid de fonduri în perioade de stress pe piață, ceea ce ar afecta capacitatea sistemului bancar de a gestiona astfel de crize.
Faptul că o instituție bancară importantă dedică o parte semnificativă din raportul anula criptomonedelor demonstrează că sistemul bancar urmărește îndeaproape această industrie, mai ales în contextul în care are potențialul de a modifica major abordările viitoare de pe piața financiară.
Candidat pentru Senatul American – susținător al criptomonedelor
Austin Petersen este unul dintre candidații pentru Sentaul american din partea Partidului Republican în statul Missouri și, în poziția sa de libertarian, este un susținător al descentralizării și criptomonedelor.
În opinia sa, America este capabilă să susțină un model economic fără bancă centrală, astfel încât criptomonedele să fie o alternativă (și un competitor) al dolarului american. Acest model lasă loc conceptului de tokenizare a oricăror bunuri și susține de asemenea dezvoltarea rețelelor sociale descentralizate, mai ales în contextul în care, în opinia lui Petersen, Facebook și-a accentuat tendințele spre cenzură în ultima perioadă.
Având în vedere aceste concepții promovate de Petersen, nu este de mirare că acesta a beneficiat de numeroase contribuții în criptomonede pentru campania sa – anul acesta a cumulat 24 de bitcoin în total. Rămâne însă de văzut și dacă va ajunge în Senat pentru a susține în continuare descentralizarea și criptomonedele.
Un antreprenor brazilian a creat un espressor de cafea care funcționează pe bază de bitcoin
Ricardo Reis nu este un dezvoltator de criptomonede, însă a dorit să experimenteze cu diferite funcționalități ale Bitcoin, de care este interesat încă din 2016. Rezultatul a fost un espressor de cafea care poate fi pornit prin efectuarea unei plăți în BTC către portofelul asociat. Mașina este conectată la internet și are un cod QR ce poate fi utilizat pentru efectuarea tranzacției, obținând astfel o ceașcă de cafea proaspătă.
Prototipul inițial nu folosește rețeaua Lightning pentru efectuarea tranzacției, însă Reis a declarat că intenționează să construiască un model dedicat în perioada următoare.
Syscoin, victimă a unui atac malware
Criptomoneda Sys, aflată pe locul 85 cu un market cap de 117 milioane $, a avertizat utilizatorii că pagina oficală de GitHub a proiectului a fost atacată, fiind inserat o versiune compromisă a software-ului pentru Windows. Versiunea installer-ului descărcată în intervalul 9-13 iunie 2018 conține un malware (Arkei Stealer Trojan:Win32/Feury.B!cl) care este capabil să fure cheile portofelelor digitale și parolele asociate.
Coordonatorii proiectului recomandă tuturor să verifice versiunea de software Syscoin instalată, iar în cazul în care se încadrează în perioada semnalată, să realizaze o scanare completă a sistemului cu ajutorul unui antivirus și să schimbe parolele utilizate (de preferat de pe alt computer).