Se poate întâmpla ca o monedă digitală să eșueze – în general, piața își exprimă părerile de rău și merge mai departe. Dar există analiști care consideră că dacă Tether se va prăbuși, efectele vor fi majore și se vor resimți la nivelul tuturor criptomonedelor.

Tokenul USDT, care și-a păstrat stabilitatea în relația cu dolarul american, a devenit o sursă majoră de lichidități pe piața cripto, nu numai pentru exchange-ul Bitfinex cu care are legături strânse, ci și pentru celelate exchange-uri și monede.

Valoarea USDT a variat destul de puțin în relație cu dolarul, de la 0,80$ până la 1,10$, însă există voci care susțin că Tether a emis mai mulți tokeni decât dolarii disponibili în conturi pentru a crește prețul bitcoin.

Asta este o problemă pentru investitori deoarece generează riscul ca Tether să nu fie capabil să tranforme USDT în dolari. Auditul efectuat de firma Friedman LLP ar fi trebuit să ofere asigurări cu privire la capacitatea Tether de a-și onora contractele, însă compania a anunțat subit la sfârșitul lunii ianuarie că a dizolvat relația cu auditorul, fără a oferi explicații suplimentare.

În momentul de față, conform coinmarketcap, există 2,2 miliarde de USDT pe piață, iar analiștii sceptici precum Bloomberg au creat suspiciuni cu privire la deținerea de către Tether unui echivalent al dolarilor în conturi bancare.

De ce falimentul tether ar reprezenta un risc sistemic pe piața cripto?

Weiss Ratings, companie de cercetare în domeniul investițiilor, care a început să efectueze și evaluări ale criptomonedelor în ultima perioadă, explică:

”Tether este singura criptomonedă care are un volum de tranzacții mai mare decât cel al capitalului. Asta ănseamnă că întreaga cantitate de tether își schimă proprietarul în mod frecvent, uneori de mai multe ori pe zi. Acest fapt este foarte important deoarece înseamnă că tether este una dintre principalele surse de lichidități pe piață. Lichiditățile fac prețurile să fie stabile și facilitează tranzacțiile, iar dacă tether ar dispărea de pe piață ar afecta toate celelalte monede”.

Pe lângă suspiciunile stârnite de relația întreruptă cu auditorul, tether s-a confruntat și cu alte probleme – în noiembrie anul trecut au fost furați aproximativ 31 de miliaone de tokeni din portofelul companiei, iar recent autoritățile financiare din Statele Unite au transmis citații atât companiei Tether cât și exchange-ului Bitfinex.

Transparenta Tether

Există însă și explicații mai puțin alarmante – una dintre ele este legată de relația complicată pe care exchange-urile o au cu băncile. În aprilie anul trecut, grupul bancar Wells Fargo a suspendat serviciile de transfer oferite de Bitfinex. Exchange-ul a înlocuit valutele clasice cu tether, fiind urmat apoi și de altele care s-au confruntat cu refuzul băncilor de a le menține conturile deschise.

În conformitate cu studiile efectuate de Bitmex, este foarte posibil ca și compania Tether să se fi confruntat cu aceeași problemă, ceea ce ar explica lipsa de transparență când vine vorba de un audit.

”Transparența pe care și-o doresc acționarii Tether nu este posibilă într-o piață financiară în care activitatea de tranzacționare cu criptomonede nu este reglementată clar și autorizată de autoritățile financiare”.

Situația aceasta este un exemplu clar al ”războiului rece” care se derulează între sistemul bancar clasic și domeniul cripto. Până când relația dintre bănci și exchange-urile de monede digitale se va normaliza, vor exista mereu suspiciuni și dubii care pot fi exagerate ușor de cei care doresc să genereze instabilitate.