Guvernul din Coreea de sud a anunțat că traderii de criptomonedă ar putea să fie amendați dacă nu renunță la conturile anonime în favoarea unora care au politici de cunoașterea clienților. Indiferent de raportul pe care îl au cu schimburile, băncile trebuie de luna aceasta să implementeze noi sisteme KYC.

Traderii de criptomonedă ar putea să fie amendați

Autoritățile financiare au comunicat duminică faptul că traderii de criptomonedă ar putea să fie amendați „dacă refuză să își schimbe conturile virtuale cu unele pe care își folosesc numele real”, raportează Yonhap.

În acest moment, traderii au posibilitatea să tranzacționeze anonim folosind conturi virtuale. Autoritățile au interzis însă băncilor să lucreze cu schimburile care permit acest lucru și le-au cerut să instaleze noi sisteme care „asigură că doar conturile bancare cu nume reale ale conturilor de la schimburile cripto pot fi folosite pentru depuneri și retrageri”, a scris publicația.

Traderii de criptomonedă vor putea să își de-anonimizeze conturile virtuale luna aceasta, iar cei care refuză să o facă vor fi amendați.

„Oamenii care au tranzacționat monedă virtuală au fost anunțați că dacă refuză să își dea numele real vor fi penalizați când fac depozite într-un cont existent”, a elaborat Kyunghyang Shinmun. Acestora li se permite însă să facă retrageri din conturile virtuale.

Sistemul care obligă cetățenii să facă tranzacții doar folosind numele real există în Coreea de Sud încă din 1993. Până atunci, tranzacțiile financiare de sume mari între privați se făceau adesea sub nume false sau pseudonime. În 2014, legea a fost revizuită, iar cei care fac astfel de tranzacții riscă închisoare de până la cinci ani sau amenzi de 50 de milioane de woni (aproximativ 47 000 de dolari).

Deși nu s-a stabilit neapărat aceeași amendă pentru traderii de criptomonedă, Yonhap a spus că „în 1993, cei care încălcau sistemul național de tranzacții financiare sub numele real primeau amenzi de până la 60% din sumele tranzacționate”.

Mai mult, publicația Chosun a citat un oficial guvernamental, care spune că „în acest moment se stabilește un plan de taxare pentru tranzacțiile cu criptomonedă, centrate pe departamentul de contabilitate. Dacă se introduce un sistem de verificare a numelui real, vom putea să obținem date legate de traderii individuali.”

Băncile, obligate să instaleze noul sistem

Autoritățile financiare au început deja să facă inspecții la șase bănci coreene mari la începutul săptămânii trecute, pentru a vedea dacă acestea se conformează legilor împotriva spălării de bani. Inspecția urma să se încheie pe 11 ianuarie, dar autoritățile au hotărât să intre în prelungiri până pe 16 ianuarie. Ca urmare a anunțului că vor prelungi această perioadă, băncile sunt refractare la implementarea sistemelor de urmărire a numelor reale cerute de autorități și preferă să nu mai lucreze cu shcimburile.

Banca Shinhan a fost prima care a anunțat că nu va implementa noul sistem. Instituția a trimis imediat o scrisoare oficială către toate schimburile cu care lucrează, pe care le-a informat în legătură cu această decizie. Între ele se numără Bithumb, cel mai mare schimb sud-coreean. După această decizie, alte bănci au luat aceeași atitudine și au amânat implementarea unor astfel de sisteme.

Pe 13 ianuarie, guvernul a organizat o întâlnire cu reprezentanți de la șase bănci și le-a cerut să implementeze sistemele, așa cum au fost ele planificate, indiferent dacă se hotărăsc sau nu să lucreze cu schimburile. Un oficial financiar a fost citat de publicația Hankook-Ilbo:

„Chiar dacă tranzacțiile virtuale sunt cu totul scoase în afara legii, sistemele de verificare a numelui real trebuie să fie introduse.”

După ce au primit ordinele de la guvern, băncile au fost se pare de acord să imlementeze noul sistem, așa cum a fost el plănuit.