Pe data de 1 mai, o tranzacție de 40.000 BTC (229 milioande de dolari) a costat doar 57 de cenți. Una dintre adresele ”Bitcoin whale” a mutat fondurile într-o altă adresă cu un comision neglijabil.

Acest tip de tranzacții sunt monitorizate de comunitatea cripto pe Twitter și dau naștere frecvent la speculații. De exemplu, această tranzacție se presupune că a fost realizată de Loaded, un cunoscut participant pe forumul Bitcointalk. Acesta își transferă frecvent fondurile deținute dintr-o adresă în alta.

Loaded nu a confirmat însă că tranzacția îi aparține.

Adresele SegWit oferă comisioane reduse

Un alt aspect de remarcat cu privire la tranzacție este faptul că adresele folosite sunt adrese SegWit.
Acesta este un protocol implementat de data de 23 august 2018 ce face tranzacțiile Bitcoin mai rapide și mai ieftine.

Datele Blockchain.com relevă că echivalentul sumei de 229 milioane de dolari a fost transferată în baza unui comision de doar 57 de cenți.

În prezent, aproximativ 40% dintre tranzacțiile din rețeaua Bitcoin folosesc protocolul SegWit, conform datelor transactionfee.info.

Tranzacții record în rețeaua Bitcoin

Rețeaua Bitcoin a înregistrat tranzacții majore de-a lungul timpului. Recordul este deținut de o tranzacție de 500.000 BTC ce a avut loc pe data de 16 noimebrie 2011. Pe locul doi este suma de 130.004 BTC (echivalentul a 740 milioane de dolari) transmise anul acesta pe data de 10 ianuarie.

Balenele Bitcoin acumulează

În ultimul an, ”balenele” Bitcoin au profitat de scăderea prețurilor pentru a acumula fonduri. Analizele realizate asupra celor mai bogate adrese relevă că în ultimul an, cele mai mari 100 de portofele Bitcoin au acumulat 150.000 BTC.

În principal, fondurile au provenit din portofelele ce dețin între 1000 și 10.000 BTC. Acest fenomen semnalează că ecosistemul cripto trece printr-o perioadă de centralizare. Speculatorii care au intrat pe piață în timpul bulei din 2017 și-au vândut Bitcoin. Între timp, adevărații cripto-entuziaști profită de ocazie pentru a-și umple portofelele.