La o săptămână după ce parlamentul venezuelean a aprobat o lege care obligă insituțiile guvernamentale să accepte Petro începând cu luna iulie, publicul din Venezuela s-a orientat spre o cu totul altă criptomonedă – Bitcoin. Volumele de tranzacții de pe site-ul localbitcoin.com au atins volume record de 55 milioane de dolari pe săptămână.

Prin comparație, în săptămâna anterioară volumul a fost de aproximativ 35 milioane de dolari, iar la sfârșitul lui martie a fost de aproximativ 18 milioane.

Conform datelor publicate de Reuters, prețurile în Venezuela au crescut cu 454% în primul trimestru al lui 2018 și cu 8900% în ultimul an. Hiperinflația a adus economia în pragul colapsului, iar populația emigrează în număr mare – până la sfârșitul anului se estimează că 5% dintre cetățeni vor părăsi țara.

Președintele Maduro și parlamentul pe care îl controlează au forțat adoptarea cirptomonedei Petro ca metodă de plată în anumite sectoare ale economiei, în ciuda protestelor opoziției care susține că este ilegală.

Președintele american Trump a emis un decret prezidențial care interzice cetățenilor americani să tranzacționeze Petro, determinând exchange-ul Bitfinex să declare că nu va lista Petro în cadrul platformei.

Cu toate acestea, informații cu privire la contracte încheiate între Venezuela și Rusia care se vor baza pe noua criptomonedă demonstrează că poziția altor țări nu este atât de categorică. Oficialii guvernamentali ruși au declarat însă că nu se pune problema ca Venezuela să își achite datoriile naționale cu Petro.

Creșterea volumului de tranzacții pentru Bitcoin demonstrează că cetățenii Venezuelei nu au încredere în noua criptomonedă și că preferă să își asigure viitorul pe baza altor monede digitale.