Comitetul guvernamental de supraveghere a piețelor financiare din Arabia Saudită a publicat ieri un avertisment conform căruia tranzacțiile în Bitcoin sunt considerate ilegale în această țară.

Autoritatea de supraveghere a fost creată pentru a urmări ”activitatea de tranzacționare de securities pe bursă și pe piețele financiare interne”. Sunt realizate in acest sens rapoarte cu privire la investițiile pe bursele forex și în criptomonede. De asemenea, are responsabilitatea de a reduce activitățile de promovare ale investițiilor de acest tip.

Membrii acestei comisii sunt reprezentanți ai ministerelor de Comerț și Investiții, de Interne, de Media, Autoritatea de Supraveghere a Piețelor de Capital (CMA) și Banca Centrală (Autoritatea Monetară din Arabia Saudită SAMA).

Comitetul a justificat poziția exprimată față de criptomonede si tranzacțiile în Bitcoin prin ”consecințele negative și riscante pentru investitori”, deoarece acestea nu sunt reglementate și supravegheate de autoritățile guvernamentale.

”Comitetul subliniază faptul că monedele virtuale, care includ dar nu se limitează la Bitcoin, sunt ilegale în regat și nu există organizații sau indivizi licențiati să tranzacționeze astfel de bunuri”

se menționează în declarația oficială.

Avertismentul se adresează ”tuturor cetățenilor și rezidenților” însă nu sunt menționate pedepsele sau amenzile pentru derularea de astfel de activități.

În prezent, singurul exchange de criptomonede dedicat Orientului Mijlociu și Africii de Nord este BitOasis. Acesta continuă să listeze Arabia Saudită printre țările în care își desfășoară activitatea.

În luna mai, BitOasis a suspendat retragerile de valută fiat. Decizia era luată din cauza unor probleme cu partenerii bancari, însă între timp aceste activități s-au reluat .

Deși Arabia Saudită nu recunoaște oficial criptomonedele, autoritățile au adoptat cu entuziasm beneficiile tehnologiei blockchain în diverse domenii. Luna trecută, municipalitatea din Riyadh a incheiat un parteneriat cu IBM. Demersurile converg catre dezvoltarea unei strategii de raționalizare a serviciilor guvernamentale și a tranzacțiilor folosind tehnologia blockchain.

De asemenea

Autoritatea Monetară din Arabia Saudită – SAMA lucrează în prezent la dezvoltarea propriei criptomonede care să faciliteze transferurile internaționale. De asemenea, utilizează tehnologia blockchain xCurrent, dezvoltată de Ripple, pentru a conecta băncile regionale în RippleNet. Aceasta este o rețea creată pentru realizarea de plăți instante între diferite organizații.