Banca germană Postbank a realizat un studiu statistic în urma căruia a rezultat că 29% dintre germani sunt interesați să investească în criptomonede pentru a obține venituri suplimentare.

Statistica a fost realizată pe 3100 de persoane, în perioada ferbuarie-martie 2018. 

Când vine vorba despre elementele care fac monedele digitale atrăgătoare, răspunsurile au relevat că principalul aspect de interes al criptomonedelor pentru femei (60%dintre cele chestionate față de 51% dintre bărbați) este ”independența față de sistemele financiare clasice”, în timp ce pentru bărbați (56% față de 26% femei) o reprezintă posibilitatea de a obține profituri foarte mari. Anonimitatea oferită de criptomonede este pe locul trei ca motiv de atracție, cu o treime dintre respondenți.

În ce privește categoriile de vârstă, criptomonedele sunt populare mai ales pentru cei de 18-34 de ani – 46% dintre aceștia sunt interesați să investească, iar 6% au făcut-o deja din acestă categorie de vârstă. 14% dintre tinerii din categoria 18-34 planifică să investească pe piața cripto în următoarele 12 luni.

Dr. Thomas Mangel, directorului departamentului digital al Postbak a afirmat într-o declarație de presă ce însoțește rezultatele sondajului că evoluția negativă a prețurilor criptomonedelor de la începutul acestui an nu a afectat interesul pentru criptomonede ale germanilor. În opinia sa, acest fapt se datorează lipsei de educație în ce privește oportunitățile investiționale și a riscurilor asumate pe piața cripto, generate de volatiliatea acesteia.

”În ciuda fascinației pentru criptomonede, tinerii investitori nu ar trebui să ignore opțiunile investiționale ale sistemeleor bancare clasice. Cei care au făcut deja investiții în titluri de valoare ar trebui să evite să investească în criptomonede din cauza riscurilor extrem de mari – acest tip de investiție este extrem de speculativ”, a avertizat Mangel.

În Germania, poziția pe care sistemul financiar clasic a luat-o față de criptomonede este una foarte precaută – majoritatea băncilor au transmis avertizări în legătură cu fluctuațiile de preț din ultimele luni. De asemenea, unul dintre membrii consiliului de conducere al grupului bancar ECB a declarat că monedele digitale reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare și a solicitat impunerea de pârghii de supraveghere a pieței cripto de către sistemul bancar.

Cu toate acestea, piața cripto este activă în Germania, inclusiv cu participanți din sistemul financiar – Stuttgart Börse a lansat o aplicație de tranzacționare a criptomonedelor cu comision 0, numită Bison, iar VPE WertpapierhandelsBank AG (VPE), o bancă de investiții, a anunțat în aprilie că a lansat un serviciu dedicat investitorilor instituționali care doresc să intre pe piața cripto.