Reglementările bitcoin sunt iminente în Ucraina, iar primele discuții au fost descrise ca fiind ”surprinzător de pozitive” de către Banca Centrală și sectorul financiar. Așadar, Ucraina urmează să lanseze propria BitLicense.
BitLicense-ul ucrainean
Michael Chobanian, fondator al Kuna Bitcoin Agency și Bitcoin Embassy în Ucraina a prezentat un raport intitulat ”Proiect pentru dezvoltarea monedei Bitcoin în Ucraina”. A trimis lucrarea la sesiunea extinsă a comisiei pe probleme de plăți individuale înaintea Băncii Naționale a Ucrainei, eveniment organizat pe 27 mai.
Chobanian a vorbit despre potențialul monedei bitcoin și despre interesul investitorilor față de țară și a propus să fie urmăriți aceiași pași ca și New York-ul și să introducă un BitLicense. A spus că acest tip de document ar vorbi despre terminologia principală și ar stabili care sunt cerințele pentru ca firmele să se conformeze legii anti-spălare de banii și acelora de cunoaștere a clienților.
Draftul BitLicense ucrainean așa cum arată el acum ar crea o organizație care să se auto-reglementeze și care să emită licențe pentru afacerile bazate pe criptomonedă. Chobanian a explicat:
”Diferența cheie față de New York sau orice alte propuneri de reglementări existente astăzi în lume este instituția care emite licența. […] Propunem o organizație care să se auto-reglementeze în fața Fundației Bitcoin din Ucraina, așadar regulile vor fi create chiar de comunitatea bitcoin și nu de către guvern. Desigur, vor fi coordonate de către banca națională, din moment ce noi cerem băncilor să lucreze cu casele de schimb bitcoin”
Sub această schemă de reglementări, licența are obligația de a stoca informații legate de toate tranzacțiile – sume, date, nume, numere de cont și adrese – date care ar trebui să fie date autorităților atunci când acestea le cer.
Alte clauze notabile cer celor care primesc licența:
- Să aibă un sistem de control central care să prevină spălarea de bani, în conformitate cu toate legile existente
- Să se supună auditului regulat din partea organizației
- Să numească un specialist certificat ca director de securitate, responsabil pentru securitatea programului și audit.
- Să fie parte dintr-un fond care garantează depozitele și bunurile asigurate cu o sumă și într-o formă determinate de către organizație.
Chobanian a subliniat de asemenea că ”nici o parte nu va avea drept de vot monopolizant”. Comunitatea bitcoin din Ucraina va face organizația ”cât se poate de descentralizată în această lume centralizată”
De ce e nevoie de reglementări
Când a fost întrebat de ce Ucraina are nevoie de BitLicense, Chobanian a explicat că ”nu există o structură legilsativă pentru a face o casă de schimb operațională”. Acest lucru marginalizează utilizatorii bitcoin din țară și crează ”limitări când vine vorba de conversia la fiat”. Astfel, BitLicense nu doar că va stabili schimburi legitime în țară, dar ”cel mai important, va permite afacerilor să folosească criptomoneda în activitățile de afaceri de zi cu zi”
”În al doilea rând a trebuit să conducem dezvoltarea statutului legal în Ucraina. Sunt tot felul de neînțelegeri puternice ale tehnologiei între bănci și guverne. Pentru ele, este mai ușor să interzică utilizarea monedei bitcoin decât să consume timp pentru a o înțelege și dezvolta. De aceea comunitatea bitcoin ia inițiativa. Vrem să creem condițiile care ar fi benefice pentru toate părțile. Acest lucru va conduce de asemenea și la noi investiții în Ucraina.”
Întrebat cât suport a primit draftul din partea sectorului financiar, inclusiv din partea Băncii Naționale, acesta a răspuns că discuțiile au fost ”surprinzător de pozitive”. Și mai interesant este faptul că ”unul dintre directorii Băncii Naționale a cerut să se alăture grupului nostru de lucru” a adăugat Chobanian. ”Avem de asemenea susținători și în cadrul băncilor comerciale.”
Comunitatea bitcoin a fost foarte receptivă la propunere. ”Există desigur și superteri de extremă libertariană, dar sunt o minoritate care de obicei nu se implică în nici o afacere” a spus Chobanian.
Criptomoneda și punctul central de remitențe
În timpul audierilor înaintea Băncii Naționale, Chobanian a subliniat nevoia unui cadru legislativ, explicând că Ucraina este deja unul dintre jucătorii mari în economia bitcoin de astăzi.
”Kiev-ul este punctul central de fact pentru Europa de Est și pentru țările fost-sovietice. Avem cea mai mare comunitate bitcoin din regiiune. Avem cele mai multe locații din lume în care bitcoinul poate fi cumpărat, raportat la numărul de locuitori.”
Afirmații asemănătoare vin și din partea unuia dintre directorii de vârf ai Băncii Naționale Ucrainene, directorul departamentului de sisteme de plăți, Natalya Lapko, care a spus:
”Conform surselor noastre, 40% din totalul tranzacțiilor sunt făcute prin platforme de tranzacționare bitcoin care au rădăcini ucrainiene, iar 15% din profiturile de minare sunt colectate de ucrainieni care folosesc resurse de procesare pentru bitcoin”
Ucraina este și lider în primirea plăților de remitențe, o piață lucrativă către care țintesc multe startup-uri bitcoin și FinTech. Conform datelor venite din partea IFAD și Băncii Mondiale, liderii europeni care primesc remitențe sunt Ucraina (7.6 miliarde de dolari americani) și Polonia (7.5miliarde de dolari americani).
Pe de altă parte, principalii emițători de remitențe includ Rusia (20.6 miliarde), Anglia (17.1 miliarde), Germania (14 miliarde), Franța (10.5 miliarde) și Italia (10.4 miliarde)
O privire în viitor
BitLicense-ul ucrainean este încă în lucru. Va genera același nivel de controversă ca BitLicense în New York sau va motiva unele companii să plece, așa cum s-a întâmplat cu ShapeShift în New York?
”Avem încă multe de făcut” a spus Chobanian. ”Am prezentat doar o ciornă și punctele cheie ale licenței. Va veni feedback din partea comunității pe care trebuie să îl luăm în calcul. ”
Poate că sunt și motive să fim optimiști, din moment ce reglementările clar definite ar trebui să ajute atragerea unor sume mai mari de bani în spațiu, în principal din partea sectorului bancar tradițional. Joseph Lubin, cofondator al companiilor Ethereum și Consensus, a comentat pentru presă:
”Este încurajator să vedem corpuri guvernamentale în Canada, New York, Ucraina, Ecuador și alte zone ale lumii adoptând tehnologii descentralizatoare – chiar dacă în varianta sterilizată” Acesta a continuat – ”Existența unei structuri reglementate stabilite va mișca economia bitcoin și o va scoate din zona gri în care se află acum
Înapoi la Știri Bitcoin