Startup-ul Wave, un lanț de furnizare bazat pe blockchain, a absolvit acceleratorul TechStars FinTech săptămâna aceasta, devenind în tot procesul a treia firmă care obține o înțelegere cu banca Barclays, care oferă susținere non-monetară programului.
Deși acordul nu are atâta impact asupra industriei în mare, încercarea celor de la Barclays de a ridica blocada bancară asupra afacerilor bitcoin cu ajutorul Chainalysis semnalează faptul că băncile ar putea fi interesate de aplicarea tehnologie blockchain în tranzacțiile financiare.
Produsul celor de la Wave, numit până acum OGYDocs, va fi folosit de banca Barclays pentru a ajuta clienții să reducă costurile asociate cu administrarea tranzacțiilor. Acordul aduce un nou client de profil înalt companiei.
Într-un interviu acordat publicației online CoinDesk, fondatorul Wave Gadi Ruschin a spus că este vorba de cel mai lucrativ acord din industrie. Soluțiile digitale bazate pe blockchain, după spusele acestuia, depășesc deja ca performanță procesele pe hârtie folosite astăzi.
”Tehnologia blockchain este o soluție foarte bună de a elimina bătăile de cap în tranzacțiile internaționale, pentru că ai o industrie care combină toate industriile, pentru că toate industriile sunt fie bazate pe import fie pe export, la un anumit nivel. Ai purtătorul, banca, și clientul și este greu să găsești o entitate centralizată cu care toată lumea să poată să lucreze”
Chiar și mai avantajos, a adăugat Ruschin, este faptul că produsele Wave nu amenință să elimine intermediarii. ”Putem schimba industria fără să călcăm pe nimeni pe coadă.”
Wave incorporează stilul de lucru standard din industrie, după spusele reprezentanților companiei, înlocuind documentele printate cu versiuni care sunt stocate electronic în metadata de tranzacție de pe blockchain.
”Documentul va merge între părți pe un lanț de tranzacții prin blockchain, dar dacă vor să schimbe proprietarul, documentul va fi trimis destinatarului, iar emițătorul va publica o tranzacție care mută documentul” a explicat Ruschin.
În acest moment, Wave are 3 membri în echipă, și își va desfășura operațiunile în Tel Aviv.
Joaca cu focul
Deși este inima produsului cu care au venit, Ruschin spune că Wave va folosi tehnologia blockchain ”pe cât de puțin posibil” în designul său, din cauza incertitudinii legate de felul în care tehnologia este tratată de legislație.
”Nu punem nimic pe blockchain” a subliniat Ruschin ”îl folosim doar pentru a administra proprietatea fiecărui document sau bun pe parcursul transportului.”
Acesta a spus că Wave lucrează la dezvoltarea unui strat de tehnologie care poate să interacționeze cu orice blockchain și că astăzi se dă o formă la testnet-ul litecoin, versiuni ale protocoalelor care includ reguli curente dar nu folosesc monede digitale adevărate.
Ruschin a spus că nu este încă foarte clar ce tip de blockchain va folosi Wave la lansare, dar că este deschis la folosirea alternativelor private pentru bitcoin din cauza problemelor de reglementare cu care se confruntă industria.
”Să fim sinceri, preferăm să nu ne jucăm cu focul” a spus acesta
Foaia de transport
În special, Wave se va concentra pe integrarea produsului într-o parte a procesului de furnizare, căutând să ia locul foilor de transport tradiționale, documente emise de purtători care includ detalii despre expediere, în general despre tipurile de bunuri, cantitate și destinație, și va da titlu de proprietate unei anumite părți.
Ruschin a explicat că purtătorii lucrează în special cu firmele care au terminat producția de bunuri și care trebuiesc transportate internațional și că în schimb dau foi de transport exportatorilor.
”Ca exportator, odată ce ai primit foaia de transport, adaugi chitanța, certificatele care merg cu lanțul de transport și le pui pe toate într-un plic pe care îl duci la banca locală. Ei îl verifică, îl aprobă și îl trimit destinatarului. Acesta va verifica documentele, și atunci vor activa chitanța”
Când banca destinatară primește foaia de transport, plățile sunt declanșate către furnizor și sunt trimise bunurile.
”Toate aceste procese se bazează pe funcții antice ale lanțului de furnizare” a spus Ruschin, căutând să sublinieze punctul sensibil de care se va ocupa Wave. ”În orice proces bazat pe hârțogăraie apar probleme și înscrisuri false.”
Achiziționarea clienților
Ruschin pretinde că cea mai mare provocare cu care se confruntă Wave nu este tehnologia ci să ajungă la o scară mare, așa cum are nevoie pentru ca produsul să aibă succes.
Ca punct de pornire, a spus că acordul cu Barclays ar fi benefic datorită statutului ca bancă internațională și poziției în tranzacțiile globale.
”Sunt foarte buni susținători pentru toată lumea, dar mai ales față de noi pentru că sunt un jucător pe piață și au semnat un acord cu noi. Am simulat deja funcționalitatea felului în care produsul va funcționa și și-au luat un angajament” a continuat, spunând despre firmă că este un client foarte mare pe care ei l-au țintit.
Ruschin a spus că Wave se află încâ în discuții și cu alți clienți, cărora nu le-a dat numele, și că beneficiază de pe urma dialogului din ce în ce mai pozitiv despre tehnologia blockchain.
Cu toate acestea, a spus că prioritățile echipei acum sunt să construiască o echipă locală puternică în Israel înainte să investească resursele de care are nevoie să aducă mai mulți clienți de marcă.
”Trebuie să fim mai mari, și încă nu am ajuns la acel nivel”