Mulți susținători au ajuns să vadă bitcoinul ca pe un model de bun digital securizat la perfecție.
Această idee se datorează în mare parte blockchianului, baza de date distributivă care securizează unitățile de monedă digitală permițând minerilor să adauge și să verifice tranzacțiile fără terți. Dar așa cum s-a discutat în mediile academice de multă vreme, balanța dintre motivația care menține blockchainul operațional este mereu în pericol.
Poate că cel mai infam posibil atac, cunoscut ca ”atacul 51%” înseamnă că o singură entitate introduce o versiune de blockchain pe care o controlează și care este acceptată ca fiind validă. În timp ce teoreticienii au pus problema că atacul poate fi făcut cu un procent mai mic din rețea, la 51% din hashrate este aproape sigur că un astfel de atac ar funcționa.
Până în acest moment, pericolul nu prea a fost resimțit, dar noi schimbări ale felului în care rețeaua bitcoin motivează participanții importanți i-a făcut pe oameni să se teamă că un atac 515 ar putea să devină din nou posibil.
De exemplu, unii sunt îngrijorați că înjumătățirea numărului de bitcoini noi emiși în fiecare zi va duce la o scădere proporțională a numărului de mineri care se bazează în acest moment pe venituri pentru a-și acoperi cheltuielile, în acest fel asigurând blockchainul. Minerii sunt în competiție pentru a adăuga noi blockuri la blockchain și primesc noi bitcoini ca recompensă.
Pe 9 iulie ne așteptăm să se facă înjumătățirea, iar acest eveniment pune în context teoria despre posibilul atac, ținând cont că nu se știe ce se va întâmpla când se face înjumătățirea.
Practic, cu mai puțini bitcoini produși la fiecare block (de la 25btc la 12,5btc după înjumătățire) recompensa pentru minare ar putea să fie și ea redusă la jumătate dacă prețul bitcoinului nu crește. Acest lucru a dus la îngrijorări cum că minerii ar putea să fie scoși din afaceri, concentrând și mai mult piața sub controlul jucătorilor mari.
În timp ce starea generală este că un atac 51% este puțin probabil, se merită să studiem dacă amenințarea este una reală pentru rețeaua bitcoin, dar și pentru toate blockchainurile care se bazează pe motivarea economică pentru participanți.
Dacă înțelegem cum poate un rău-voitor să afecteze comunitatea bitcoin ca întreg ne poate ajuta să scoatem la lumină vulnerabilitățile care stau în spatele rețelelor bazate pe blockchain și ce se poate face pentru a le reduce.
Schimbare a minării bitcoin
De astăzi, verificarea tranzacțiilor pe blockchainul bitcoin poate să fie văzută deja ca fiind controlată de un număr mic de participanți influenți.
Odată cu începutul lui iunie, 705 din hashrate-ul total a venit de la doar patru pooluri de minare din china – F2Pool, Bitmain Ant Pool, BTCC Pool și BW.com. O parte dintre aceștia la un loc reprezintă un control majoritar al pieței bitcoin.
Pentru unii, acest lucru a fost văzut ca o greșeală în designul bitcoin, pentru că acesta ar fi trebuit în definitiv să servească o platformă egalitară în care oricine are calculator se poate implica și poate avea de câștigat de pe urma rețelei.
S-au creat alte rețele blockchain și tehnologii alternative în încercarea de a rezolva această problemă, așa cum este ea percepută.
Așadar, ce înseamnă asta în practică? Dacă participații de top lucrează împreună și își văd doar interesul bitcoin, asta înseamnă că autenticitatea registrului bitcoin ar putea să fie compromisă.
Așa cum se demontra într-o lucrare din 2014 a Universității Cornell, o minoritate care face bifurcație intenționată a blockchainului păstrând privată descoperirea blockului poate să creeze o situație în care alți mineri își dau seama că au făcut eforturi pentru nimic.
Acest lucru este important pentru că blockchainul remediază conflicteele dintre diverse versiuni prin contrast, comparând două blockchainuri și alegându-l ca autentic pe cel mai lung. O ramură privată mai lungă poate, teoretic, să dea minorității care controlează blockchainul puterea de a aproba sau respinge tranzacțiile așa cum consideră de cuviință.
Acest lucru prezintă potențialul de a pune blockchianul sub controlul unei autorități centralizate. Deși aceasta este o posibilitate teoretică, poolul de minare Ghash.io a ajuns la 50% din totalul rețelei în 2014.
Pentru unii, astfel de evenimente înseamnă că rețeaua descentralizată rămâne o prioritate.
”Centralizarea minerilor ar putea cu siguranță să amenințe bitcoinul” a spus Adam Draper, director administrativ la Boost VC. ”Este o reflecție asupra naturii umane care poate să joace un rol chiar și în cele mai mecanice creații”
Influența politică
Totuși, atunci când sunt întrebați, cei mai mulți susținători bitcoin spun că un atac 51% nu este deloc o amenințare realistă asupra securității bitcoin, în primul rând pentru că este auto-distructiv din punct de vedere economic.
Puși față în față cu înjumătățirea, observatorii pieței ca Marco Streng, director la Genesis Mining, care operează un serviciu de minare, crede că piața bitcoin se va consolida și mai mult.
”Înjumătățirea crește cusiguranță contractarea puterii de hash pentru câteva ferme de minare la scară largă care sunt construite în locuri în care energia este ieftină și infrastructura de minare optimă.” A spus acesta.
Streng a continuat prin a adăuga că deși minerii mari ar putea să creeze o autoritate centrală, acest lucru ar trăda cota de piață a minerilor individuali. Conform spuselor lui Streng, minerii sunt motivați de profit să își păstreze entitățile separate.
Stephen Holmes, directorul tehnic la Digital Banking Lab este de acord cu Streng. Acesta a adăugat că un atac 51% funcționează doar dacă atacatorul este dispus să saboteze moneda pe care o controlează.
Sunt însă unii care cred că o amenințare de acest tip merită să fie monitorizată, ținând cont că într-o zi scopul este ca entitățile mari, chiar statele naționale, să participe la administrarea bitcoinului.
Să spunem de exemplu că China ia exemplu Ecuadorului și își fce moneda virtuală bazată pe yuan. Este de necrezut că poolurile de minare domestice s-ar alinia cu dorințele statului, dacă se pune suficientă presiune pe ele?
Acestea sunt lucruri care trebuiesc luate în considerare atunci când ne gândim la viitorul tehnologiei.
Rău-voitorii
În cele din urmă, adevărata amenințare în orice inițiativă comercială sunt aceea care ar specula pentru a-și atinge propriile interese.
Așa cum poate să spună oricine care a lucrat să organizeze grupuri mari de oameni, nu ai ce să faci să îi excluzi pe cei care ”vor să vadă lumea cum explodează”.
Adevărata soartă a criptomonedei stă în mâinile bunei-credințe a utilizatorilor și, ținând cont de cantitatea limitată de bitcoin, de o ofertă disponibilă destul de dinamică pentru a susține nou-veniți în comunitate.
În cele din urmă, pe măsură ce moneda fiat este supusă furturilor și falsurilor, rău-voitorii vor încerca să găsească metode de exploatare a criptomonedei pentru propriile interese, ceea ce înseamnă că astfel de amenințări ca atacul 51% vor fi mereu o problemă.