Visa a lansat o nouă platformă blockchain pentru plăți B2B, la care lucrează încă din octombrie 2016. Prin aceasta, clienții corporativi vor putea procesa plăți mari într-un mod rapid și simplu.

Noul serviciu de plăți va fi denumit Visa B2B Connect și a fost dezvoltat alături de compania blockchain Chain. Serviciul va fi disponibil pentru companii din peste 30 de țări, iar până la sfârșitul anului 2019 vor fi deschise 90 de canale de plăți.

Serviciul a fost conceput special pentru clienții corporativi ai Visa, dar în viitor poate fi utilizat de alte companii financiare, cum ar fi băncile.

Servicii de plăți bazat parțial pe blockchain

Kevin Phalen, directorul general al Visa Business Solutions,a declarat:

“Prin crearea unei soluții care să faciliteze tranzacțiile directe de la bancă la bancă dorim să eliminăm fricțiunea din puncte cheie ale industriei de plăți”.

Pahlen a explicat că rețeaua nu se bazează în totalitate pe registre distribuite. Cu toate acestea, tehnologia blockchain este parte integrală din noua platformă VISA.

Compania blockchain Chain a colaborat inițial pentru dezvoltarea noului proiect VISA B2B Connect, dar VISA a optat să folosească Hyperledger Fabric.

Compania financiară a investit, de asemenea, 30 de milioane de dolari în Chain într-o rundă de finanțare în 2015. În noiembrie 2017, platforma VISA a fost lansată ca pilot pentru a testa conexiunile cu băncile.

O piață de 125 de trilioane de dolari

Visa B2B Connect este primul pas al companiei pe o piață de 125 trilioane de dolari, în care tehnologia blockchain se poate dovedi extrem de utilă. Cu aceste servicii, Visa va oferi o modalitate mai ieftină și mai rapidă de a trimite bani în străinătate.

“Visa B2B Connect se axează pe facilitarea tranzacțiilor B2B de valoare ridicată, de aproximativ 15.000 de dolari și peste. Ceea ce reprezintă o cotă de aproximativ 10% din piața transfrontalieră de 125 trilioane de dolari”,

a raportat Forbes.

Noua platformă încearcă să simplifice plățile internaționale, permițând tranzacțiilor efectuate de întreprinderi direct de la banca lor către banca beneficiară.

Acesta oferă o alternativă la rețeaua bancară corespondentă, unde o bancă intermediară va fi adesea folosită de băncile mai mici pentru a efectua o plată. Acest lucru poate duce la tranzacții mai lente și la o mai mare complexitate.

Lansarea Visa B2B Connect face parte din planurile Visa de a-și extinde activitatea dincolo de plățile cu carduri de credit.