Ce faci după ce ai creat o criptomonedă de câteva miliarde de dolari?
Un hacker subțirel, de 23 de ani, îmbăcat într-un tricou verde cu memeuri, a dat răspunsul. Ieri a avut loc prima zi a conferinței Devcon dedicată monedei ethereum. Creatorul acesteia, Vitalik Buterin, a spus că lucrează în secret la un plan pe termen lung pentru viitorul rețelei blockchain. Ceea ce el a numit o „modestă propunere” ar putea fi poate descrisă mai bine ca o programă pe trei-patru ani pentru dezvoltarea tehnică a ethereum.
La centrul acestei viziuni se află o schimbare tehnică despre care se discută de mai multă vreme, numită sharding (din engleză – a sparge în bucăți, a așchia). Se știe dintotdeauna că shardingul va fi introdus în protocolul ethereum, dar de data asta Buterin a propus cea mai concretă strategie de până acum pentru această tehnică.
Așadar, programa face referire la niște probleme care nu s-au rezolvat încă pe platformă și pune accent pe scalabilitate. Nodurile ethereum trebuie să stocheze absolut tot ce s-a întâmplat vreodată în rețea. Buterin a spus că este deci nevoie de o soluție care să rezolve problema stocării și care să se poată scala exponențial, pe măsură ce sistemul va crește.
Este un subiect despre care dezvoltatorul vorbește de multă vreme. Buterin a lansat de curând noi lucrări în care explică cum ar putea să fie rezolvată această problemă.
Discuția dovedește că Buterin pune accent pe găsirea unor soluții și face eforturi să îi motiveze pe dezvoltatori să lucreze la acest aspect.
„Activitățile de pe blockchain sunt cu mult, mult mai mari decât erau acum doi ani” a spus acesta, referindu-se la ratele zilnice de tranzacții și la cele mai mult de 20 000 de noduri care fac parte din rețea. Buterin a sugerat că ethereum se apropie de limita superioară.
„Scalabilitatea este poate problema numărul unu. Există un întreg cimitir de sisteme care spuneau că pot să rezolve problema scalabilității, dar care nu au rezolvat-o. Este o provocare semnificativă și grea – știm cu toții lucrul ăsta.”
Detaliile la nivel înalt
Buterin crede că shardingul este „cel mai probabil” soluția la această problemă.
Shardingul este o metodă prin care să partiționeze datele în subseturi care își iau inspirația din baz ade date tradițională. Ideea este ca toate nodurile să stocheze doar o parte mică din rețeaua totală. Viziunea este ca matematica din spate să unifice și să supravegheze sistemul în întregul său. Dacă este cazul, atunci nodurile se pot baza unele pe altele pentru a prelua date.
Cum se poate face asta în practică, și într-un mod securizat – fără ca nodurile să trimită altor noduri informații false – este o altă întrebare care trebuie studiată de programatori.
Buterin propune un nou tip de infrastructură de sharding, care ar rezolva și scalabilitatea și guvernanța – asigurând că sistemul va avea în cele din urmă mentenanța făcută și că este bine supravegheat.
Propunerea despre care a vorbit ieri este ca ethereum să fie împărțit în tipuri diferite de sharding. Va fi shardingul principal, format din rețeaua ethereum de astăzi, și alte sharduri pe care Buterin le numește „universuri”.
Important de spus este că Buterin crede că partiționarea le-ar permite schimbări mai agresive ale shardurilor mai mici, și schimbări mai precaute la blockchainul principal. În acest fel, rețeaua ethereum are stabilitate. Dezvoltatorii pot să testeze noile schimbări, să experimenteze și să se mute rapid pe alte sharduri. Sau, așa cum a spus Buterin, „alte universuri în care toate lucrurile la care am lucrat în ultimii ani pot să fie lansate rapid”.
Pentru pe viitor…
Programa lui Buterin include și alte schimbări, care sunt însă mai puțin proeminente în discursul său.
Printre acestea se numără niște upgrade-uri la mașina virtuală ethereum (EVM), tehnologia care compilează codul contractelor inteligente și care comunică cu rețeaua
Altă idee propusă se numește „client fără stare”, metodă prin care clienții se pot racorda la rețea mai rapid.
„O să auziți tot mai mult despre ideea asta”, a spus Buterin. I-a invitat pe dezvoltatori să contribuie cu muncă. O mare parte din cercetare are loc pe GitHub.
Per total, ideea de sharding pare să fie cea mai mare schimbare din ultimii trei sau patru ani. Buterin a încheiat prin a spune că dezvoltatorii lucrează deja în această zonă. Mai mult, a spus că proiectul s-ar putea să fie mai avansat decât cred majoritatea.
„Practic, suntem la doar câțiva centimetri distanță de o dovadă-de-concept în Python”, a concluzionat Buterin.
Nu ai găsit ce căutai? Citește și alte articole despre update-urile la codul ethereum