Pe 31 octombrie 2008, Satoshi Nakamoto a venit cu o viziune pe care a vrut să o împărtășească lumii. Un protocol pe care l-a numit „bitcoinul, un nou sistem de bani electronici care este în totalitate peer-to-peer, fără terți investiți cu încredere”. De atunci și până acum s-au schimbat multe. Avem un mediu cripto cu mai bine de 1500 de monede digitale listate pe siteurile de profil. A trecut multă vreme de când a părăsit comunitatea. Viziunea lui Satoshi Nakamoto, lucrarea albă și chiar protocolul au fost de multe ori puse sub semnul întrebării.

Susțitătorii bitcoin cash cred că multe atribute cheie au fost înlocuite cu un concept nou

Viziunea lui Satoshi Nakamoto — Creatorul bitcoin a părăsit comunitatea în 2010. Nimeni nu a mai auzit deloc despre creatorul anonim al bitcoinului de atunci. În acest moment, comunitatea este împărțită în două tabere, din cauza dezbaterii scalabilității. Aceasta, culmea coincidenței, a început în același an în care a plecat Satoshi.

Mulți susținători bitcoin cash cred că partea de BTC a comunității nu a avut niciodată o scuză rezonabilă împotriva creșterii dimensiunii blocului de 1MB. Aceștia au refuzat și au avut o mentalitate „cu-orice-preț”. Comunitatea bitcoin cash crede că acest grup a fost atât de încăpățânat încât susținătorii core au ripostat în luna august. Aceștia au permis ca o parte din utiliatori să o ia pe o cale separată bifurcând protocolul, înainte de introducerea SegWit. Protocolul Segwit a fost și este încă controversat și nu a câștigat prea mult suport nici până acum. Toți cei care au avut la un moment dat aceeași viziune au format o altă comunitate și s-au adunat în jurul rețelei bitcoin cash, crezând că BCH este mai aproape de viziunea originală a lui Satoshi.

Un fragment din discursul doctorului Peter Rizun la conferința Viitorul Bitcoin arată doar unul dintre motivele pentru care unii oameni nu cred în avantajele SegWit.

Revizionism

În afară de toată această energie negativă din jurul dezbaterii scalabilității, susținătorii BCH spun că sunt câțiva care cred că viziunea lui Satoshi Nakamoto nu contează și care au chiar „tupeul” să propună schimbări la lucrarea creatorului. Mulți indivizi or să îți spună că motivul pentru acest lucru este că susținătorii lanțului Segwit au realizat că documentul nu se aplică rețelei BTC. Din păcate, BTC abia dacă mai arată ca viziunea lui Satoshi Nakamoto.

Theymos și Cobra Bitcoin, proprietarii siteului bitcoin.org, sunt doar două dintre figurile proeminente care au vorbit despre schimbarea unora dintre frazele din lucrarea albă a lui Satoshi Nakamoto. Alt exemplu este felul în care portalul Bitcoin.org, care este văzut de susținătorii core ca un soi de biblie, a scos de pe pagina principală formularea „tranzacții rapide și ieftine” o perioadă. Motivul ar fi că această descriere nu se mai aplică la rețeaua core.

Proprietarii bitcoin.org au discutat de mai multe ori despre editarea și revizuirea lucrării albe.

Desigur, susținătorii bitcoin cash sunt furioși pe această metodă a revizionismului folosită de cealaltă tabără. S-a spus de multe ori că viziunea lui Satoshi nu contează, dar știm cu toții că istoria contează. Cuvintele lui Satoshi și lucrarea albă originală sunt vitale pentru a menține o rețea nepervertită. Toți cei care se pun împotriva istoriei, nu pricep ce urmează și vor avea o problemă serioasă în a se adapta la viitor. Trecutul este cauza directă a viitorului. Chiar titlul lucrării explică faptul că bitcoinul este un sistem de bani electronici p2p. Nu există nici o referință cum că oamenii or să țină moneda ca activ de speculă sau care să facă o comparație cu stocarea digitală de valori.

Nu îți permiți să trimiți bitcoini? Obișnuiește-te cu asta

Bitcoinul este făcut pentru o mână de oameni care caută să scape de cenzura de orice fel.

După aproape 10 ani, unul câte unul, susținătorii BCH spun că anumite funcționalități care erau promovate în toată comunitatea bitcoin au fost uitate. La început, bitcoinul era considerat pseudonim și avea nevoie de unelte ca mixerele și tumblerele pentru a-și păstra anonimitatea. Cu toate acestea, din cauza creșterii costurilor de tranzacții, cele mai multe dintre ele nu mai sunt sustenabile. Mai mult, când BTC suferea de congestie masivă a rețelei și tranzacțiile neconfirmate ajunseseră la 200 000, mixerele și tumblerele de pe dark net au fost acuzate că fac spam la rețea.

Mai știți când tranzacțiile erau descrise ca fiind mai ieftine decât cele mai multe procesoare ca Western Union? La început, oamenii își imaginau miliarde de microplăți care să-i ajute pe nevoiașii din țările din lumea a treia. În schimb, în 2015-2017, susținătorii Core și dezvoltatorii au spus că nu i-ar deranja dacă comisioanele ar ajunge la 100 de dolari pe tranzacție. Dezvoltatorul Gregory Maxwell a spus în cea mai neagră perioadă a backlogului tranzacțiilor, când comisioanele erau de 60 de dolari, că deschide o sticlă de șampanie.

Nu a contat faptul că țările mai puțin norocoase nu își mai puteau permite să folosească blockchainul bitcoin, atâta timp cât lanțul continua să rămână „rezistent la cenzură”. Ironia este că acest mod de gândire duce la cenzura a mai bine de două treimi din lume, care se gândește dacă își permite să plătească câțiva cenți pe tranzacție, ca să nu mai spunem de 30-60 de dolari. Putem spune cu siguranță că dacă te bucuri de creșterea comisioanelor, dai citate din manualul schemelor ponzi, unde doar cei care intră primii se bucură de beneficii.

Au înviat aplicațiile beton

Susținătorii core vor spune că cei care au propus bitcoin cash încearcă să înșele utilizatorii folosind numele de brand bitcoin. Pe de altă parte, ei cred că doar aderă la viziunea lui Satoshi Nakamoto. De fapt, lanțul și toată comunitatea BCH sunt derivative directe ale unei riposte încăpățânate. Revizioniștii se agață de argumente care nu au sens și sunt pregătiți să adopte o nouă infrastructură numită rețeaua lightning. Asta după ce și-au  dat seama că tranzacțiile BTC pe blockchain nu sunt foarte rapide și că în perioada de cerere mai mare comisioanele nu sunt de încredere.

Din păcate, ateția din partea pieței mainstream care a avut loc în ultimul trimestru al lui 2017 a fost una din cele congestionate perioade. Comisioanele BTC au trecut de 60$ pe tranzacție iar timpii de confirmare au ajuns și la o săptămână pentru comisioane mici. Apoi, zona mainstream a fost direcționată către un sistem care nici măcar nu este apropiat de adopția la scară largă, chiar dacă această audiență mainstream a reprezentat un moment critic pentru adopția în masă.

Pe 4 aprilie, a fost publicat un raport care detalia problemele de topologie și defectele majore ale rețelei Lightning. Autorul nu deținea nici bitcoin cash nici bitcoin.

Din păcate pentru cei din mainstream, suporterii BCH cred că moneda va fi acolo să ofere exact lucrurile care au fost promise la început și care au făcut ideea de criptomonede atât de tare. Chiar rapidă, ieftină și cu tranzacții de încredere care nu pot să fie cenzurate.

Asta pentru că susținătorii BCH spun că audiența mainstream și utilizatorii din țări defavorizate nu au nici o problemă să folosească criptomoneda, cu timpii mari de transfer și comisioanele de rețea tumultoase. Trebuie să învețțe să adopte o nouă rețea, să învețe despre defectele routării, despre turnurile de observație, huburi centralizate, deschiderea tranzacțiilor sau păstrarea monedelor online în purgatoriu. Nu, tot ce trebuie să facă este să învețe cum să folosească bitcoinul, așa cum a fost el învățat în ultimii nouă ani.

Audiențele mainstream văd și o reînviere a aplicației de unelte care au fost la un moment dat introduse de comunitatea BTC. Ecosistemul bitcoin cash a reînviat mixerele și tumblerele, aplicațiile de micro-bacșișuri, o platformă de Bittorrent, aplicații de rețelele sociale ca Memo și Blockpress, chiar și abilitatea de a trimite sume mici de BCH fără conexiune la Internet.

Propagandă și cenzură contra conștiință și principii

Cei care susțin bitcoin cash cred că revizioniștii vor continua cu ideea că lucrarea albă și viziunea lui Satoshi Nakamoto nu contează. Vor încerca să revizuiască istoria pentru a transforma bitcoinul în ceva ce el nu este. De ce cred entuziaștii BCH asta? Cel mai probabil pentru că susținătorii revizionismului bitcoin au apărat propaganda și cenzura atât de mult că a devenit o activitate de rutină pe forumurile cele mai frecventate. Toate acestea din cauza unei mentalități „cu-orice-preț” care nu permite nici măcar o dezbatere deschisă despre creșterea dimensiunii blocului cu 1MB.