Un grup de cercetare care aparține de Parlamentul European a lansat de curând o lucrare de discuții despre utilizarea tehnologiei bitcoin și blockchain în alegeri, analizând problema prin prisma de vot electronic.

Vot electronic – Publicată pe 29 septembrie, lucrarea a fost scrisă de Phillip Nicholas Boucher, cercetător pentru grupul de cercetare al UE. Boucher a scris că adopția ar reprezenta o schimbare majoră în felul în care se administrează încrederea în procesul de votare, spunând că acest tip de control ”distanțat de actorii centrali” ar crea un consens al comunității cu ajutorul tehnologiei.

Problema se pune, așa cum prezintă lucrarea, dacă tehnologia ar putea să fie folosită pentru a veni cu schimbări la sistemele existente, inclusiv acelea care operează deja prin mediul digital.

Boucher a scris:

“Mulți experți sunt de acord că ideea de vot electronic are nevoie de o dezvoltare revoluționară a sistemelor de securitate. Dezbaterea este dacă blockchainul va reprezenta o dezvoltare transformativă sau măcar incrementală, și care ar putea să fie implicațiile pentru viitorul democrației.”

Parlamentul European nu este singurul care analizează conceptul.

Este o aplicație care a fost scoasă în mai multe forme, atât în sectorul privat cât și în cel public, iar ideea ar fi că bitcoinul le permite utilizatorilor să își exprime părerea în deciziile guvernamentale distributive.

Natura dovezii de lucru bitcoin a fost descrisă în lucrarea albă a lui Satoshi ca un fel de vot electronic pentru ceea ce reprezintă cel mai lung lanț de tranzacții.

Opțiunea oferită de bitcoin

Lucrarea continuă prin a specula pe marginea sistemului de votare bazat pe blockchain și cum ar putea el arăta, sugerând că blockchainul bitcoin ar putea să fie mai popular decât altele cu totul noi și netestate.

”O metodă de a dezvolta sistemele BEV pentru vot electronic ar fi să creezi un nou sistem făcut să reflecte anumite caracteristici ale alegerilor și electoratului” a scris Boucher. ”O a doua abordare care ar putea să fie mai ieftină și mai ușoară ar fi să împrumutăm un sistem deja creat, rulând alegerile pe un blockchain deja creat, cum ar fi cel al monedei virtuale bitcoin”

Există și riscuri, conform spuselor lui Boucher. Cea mai notabilă ar fi nevoia de a păstra anonimitatea votului – ceea ce el numește ”un element crucial al participării democratice”

Acest tip de anonimitate individuală, a  scris el, ar putea să devină complicat într-un mediu cu totul digital, în special în unul care este cel puțin în parte administrat de niște terți.

Boucher concluzionează vorbind despre votul electronic în Europa. Mai multe eforturi însă ar fi necesare înainte ca votarea pe blockchain să devină posibilă.

”Propunerile pentru a folosi blockchainul în alegerile naționale ar trebui să fie în concordanță cu mai multe zone ale legislației europene, inclusiv aceea a anonimității și protecției datelor pentru votanți, dar și accesibilitatea pentru toți cetățenii.”

mai multe informații aici