Cele mai multe sondaje și studii de piață împart utilizatorii obișnuiți de bitcoin în câteva categorii simpliste, de obicei aceleași de fiecare dată – cei care speculează piața, idealiștii libertarieni, programatorii și hackerii, oamenii care vor să construiască afaceri pe marginea tehnologiei și categoria infamă a infractorilor. Indiferentde intenții, consensul este că interesele lor coincid cu interesele monedei bitcoin și că aceștia vor avea de câștigat de pe urma industriei bitcoin atâta timp cât există ceva de câștigat, dintr-o industrie înfloritoare, de încredere și susținută de comunitate.
Așadar, iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru bitcoin:
Menține un nod activ
Rețeaua bitcoin se bazează pe noduri pline pentru validarea tranzacțiilor. Cele mai multe noduri pline transmit tranzacțiile mai mici ale clienților către rețea și îi notifică atunci când se înregistrează o tranzacție pe portofelul lor. Dacă nu există suficiente noduri pentru a face această operațiune, atunci utilizatorii nu se vor putea conecta prin rețeaua P2P și vor fi nevoiți să folosească servicii centralizate.
Situația aceasta vine cu costuri suplimentare la factura electrică (dacă ținem cont că vei rula pe calculator cel puțin 6 ore pe zi, donând practic energie rețelei) și, în funcție de furnizorul de Internet, ai putea să ai parte de ceva costuri în plus la lungimea de bandă (nu este cazul României, unde avem printre cele mai mici costuri pentru cea mai mare lungime de bandă)
Puteți să citiți instrucțiunile pas cu pas pentru rularea unui nod plin pe sistemul vostru de operare aici https://bitcoin.org/en/full-node#other-linux-distributions
Votează responsabil și informează-te
Ca ”cetățean” al comunității bitcoin, ai responsabilitate de vot când vine vorba de noi updateuri la protocol. Fiecare nou update reprezintă un vot de încredere pentru noi implementări, iar rețeaua se bazează pe consens din partea utilizatorilor.
Cele mai arzătoare discuții s-au purtat în ultima vreme, pe reddit, pe forumuri și la conferințe, în jurul dimensiunii blockului. Aici s-a văzut cel mai bine pericolul dezbinării comunității și nevoia unei comunități active, tocmai pentru că este vorba despre o situație serioasă, iar o soluție prost implementată ar putea oricând, în cel mai bun caz, să scadă valoarea monedei bitcoin, în detrimentul tuturor participanților la trafic.
Așadar, informați-vă în permanență. Cu cât crește mai mult valoarea monedei bitcoin, cu atât devine mai politizat și cu atât sunt mai mari interesele din joc
Folosește pool-uri și schimburi de bitcoin mici pentru a evita centralizarea
Aceasta pare să fie regula de geneză în industria bitcoin, prima moțiune ridicată de libertarieni. De la începuturile monedei bitcoin, cea mai atractivă caracteristică părea să fie descentralizarea. Între timp, mulți utilizatori și-au schimbat punctul de vedere, iar pe măsură ce comunitatea a crescut dincolo de cercurile de libertarieni, a început să se caute un echilibru între descentralizare și reglementări care să țină sub control infracționalitatea discutabilă din industrie. În contextul în care 80% dintre fermele de minare se află în China și câteva ferme puternice par să controleze piața, pericolul centralizării pare unul foarte real. Ține de comunitate să nu dea prea multă putere unei companii anume. Așadar, puteți încuraja afacerile mici, poolurile de minare mai puțin populare și puteți rămâne mobil când vine vorba de serviciul ales.
Nu încuraja și nu tenta hackerii
O situație destul de albastră. Afacerea pe care ai pus-o pe picioare (sau tu personal) poate deveni ținta unor atacuri DDoS, a șantajului, ransomwareului sau a altor tipuri de hacking de date. În cele mai multe cazuri, hackerii încearcă să obțjnă o răscumpărare plătită în bitcoin, mizând pe o oarecare anonimitate pe care, să zicem, bitcoinul o oferă. În unele cazuri, poți găsi o cale de ieșire din impas și poți să duci o luptă cu hackerii, fără să mai trebuiască să plătești. Cele mai multe jurisdicții au un departament dedicat fraudei cibernetice și care stau cu ochii pe hackeri, așa că ar fi bine să iei legătura cu ei înainte de a te hotărâ care e următorul pas. În unele cazuri, cu puțină răbdare, cu alte cuvinte, dacă aștepți ca hackerii să se plictisească de atacuri, îți poți rezolva problema gratuit. De exemplu, atacurile DDoS sunt destul de costisitoare și pentru hackeri, iar cei mai mulți se hotărăsc să scape mai ieftin și să renunțe cât încă mai au resurse, așadar îți vor elibera serverul din proprie inițiativă.
Cel mai bun leac e însă să fii puțin prevăzător. Dacă ai o afacere care ar putea suna tentant pentru hackeri, ar fi bine să faci economii atunci când e cazul. Adică, în niciun caz când vine vorba de securitate.
Ajută la popularizarea bitcoinului
Satoshi Nakamoto spunea la un moment dat într-o postare pe forum că nu va pierde timp explicând tehnologia în fața unor oameni care nu îi pricep avantajele. Dacă ești de partea bitcoin, e în regulă, dar bitcoinul are o viață proprie și va prinde mai devreme sau mai târziu.
Să ajuți la popularizarea bitcoinului nu înseamnă să fii un evanghelist și să bați din ușă în ușă vorbindu-le oamenilor despre mântuirea economiei.
Popularizarea monedei bitcoin înseamnă să fii civilizat cu nou-veniții, să fii gata să răspunzi la întrebări ocazionale (nu uitați că sunt mulți pentru care intrarea în ecosistem este o idee intimidantă) și să dai informații corecte și ușor de priceput celor interesați.
Faptul că le spui că este cea mai grozavă idee de la roată încoace și că nu are nici cel mai mic defect, că este cea mai rapidă și mai grozavă idee de îmbogățire sună a teleshopping. Oamenii inteligenți știu deja că nu există soluția perfectă și nici nu o așteaptă de la o tehnologie tânără, iar cei mai puțin iscusiți sau mai nerăbdători se vor arde mai devreme sau mai târziu, dacă nu vor privi cu seriozitate subiectul și vor căuta rezolvări instant. Și-atunci, vor fugi de crypto ca de tămâie. Cui bono?
O altă variantă de a populariza moneda bitcoin este să sugerezi să fii plătit în bitcoin. Pentru angajator nu e mare lucru, e o simplă chestiune de conversie. Este destul de posibil să nu fie deschis la idee, dar măcar poți spune că ai încercat și că ai adus vorba de bitcoin într-un context care chiar arată că ai încredere în aceasta. În plus, dacă ești cu adevărat interesat, poți să faci în așa fel încât o parte din salariu să îți intre în portofelul electronic folosind serviciile Bitwage.
În încheiere, simplul fapt că ești interesat de bitcoin e un lucru bun, crești rândurile comunității și însemni un pas înainte către adopția la scară mai largă.