Celebrul trader bitcoin din China, Zhao Dong, a povestit de curând cum a intrat pentru prima oară pe piața bitcoin, cât a pierdut și părerea lui despre specula pe piața cripto.

Începuturile zbuciumate ale lui Zhao Dong pe piețele cripto

Zhao Dong, fondatorul DFUND, a devenit celebru în ultimii ani, ca unul dintre cei mai mari traderi over-the-counter. Cu toate acestea, la început de carieră, Dong a avut niște pierderi care ar băga pe oricine în depresie.

Un interviu publicat de Weixin spune că Zhao Dong a intrat prima oară pe piața cripto cu aproximativ 10 milioane de yuani – în jur de 1,58 de milioane de dolari. A „urmărit rapid piața taurilor”, ceea ce l-a făcut pe Zhao Dong să deschidă poziții cu marjă consistentă. Drept consecință, Zhao Dong a ajuns să le datoreze prietenilor 9,5 milioane de dolari. Le administra banii și a pierdut 9000 de bitcoini într-o singură zi, în februarie 2014. Deși și-a pus întrebarea…dacă mai vrea să trăiască, Zhao Dong a hotărât să persevereze.

Zhao Dong a pierdut peste 23,5 milioane de dolari în 2014

În 2014, Zhao dong a pierdut în total 23,7 milioane de dolari din cauza deciziei sale de a deschidie „una din cele mai mari mine de bitcoin din china”, chiar înainte de sezonul urșilor pe piața cripto, în 2014.

Zhao Dong spune că operațiunile lui de minare erau bazate în Shanxi, în centrul Mongoliei, Sichuan și Shenzen. Drept consecință a prăbușirii prețului bitcoin, a cheltuielilor mari cu fermele și a plăților pe care trebuia să le facă celor cărorar le datora bani, Zhao Dong spune că nu putea nici să-și mai plătească curentul.

În 2015, a fost forțat să lichideze operațiunile de minare. A primit 3 milioane de yuani (474 000 de dolari) pentru hardware care inițial îl costase 8 milioane de dolari.

Nu ar sfătui pe nimeni să facă speculă

În ciuda reputației pe care o are ca trader, Zhao Dong spune că nu este speculant profesionist. Acesta a spus că nu face analiză tehnică.

„Nu sunt speculant. De fapt, am fost mereu un tip care caută profituri mici și nu speculă.”

Privind înapoi spre trecutul său, Dong pune accent pe administrarea riscurilor despre care spune că este cel mai important aspect pe care ar trebui să îl ia în considerare traderii. Îl citează pe Mark Zuckerberg, care a spus că

„să nu riști este cel mai mare risc. Aventura plus controlul riscului este însă perfectă.”

Zhao Dong caută să îi descurajeze pe traderii din retail de la a intra pe piețele cripto.

„Sincer, dacă nu ești speculant de profesie, atunci sugerez să nu investești în speculă. Pentru cei mai mulți speculanți, este aproape inevitabil să pierzi bani. E ca și când te-ai duce la cazinou.”

În ciuda suișurilor și coborâșurilor cu bitcoin, Zhao Dong descrie bitcoinul ca fiind ”mult mai mult decât o tehnologie” și adaugă că „va avea un profund impact asupra istoriei oamenilor.”

„Bitcoinul este primul moment în istoria omenirii când se folosesc metode tehnice pentru a ne asigura că proprietatea privată este sacră și inviolabilă, așa cum spune Constituția.”