Travis Patron este analist și autor al cărții Revoluția Bitcoin – Internetul banilor. În carte explică de ce bitcoin-ul ar putea să fie o monedă cu valoare intrinsecă fiind reglementat prin algoritmul bazat pe trecerea timpului.
Una dintre cele mai frecvente critici aduse bitcoin-ului este că nu e susținut din spate de nimic și că nu are valoare intrinsecă. Cu toate acestea, analiștii au luat în discuție de multe ori faptul că nici dolarul american nu are valoare intrinsecă, și la urma urmei nici aurul.
Acest principiu economic din punct de vedere al monedei bitcoin este prea mare și prea important pentru a fi ignorat. Totul, de la lalelele olandeze din secolul 15 și până la teancurile de dolari de hârtie americani au avut un anumit grad de valoare intrinsecă. Ce trebuie să dezbatem este valoarea intrinsecă atribuită acestora.
Ceea ce investitorii în criptomonedă și entuziaștii trebuie să înțeleagă este că bitcoin-ul nu este doar un bun financiar cu valoare intrinsecă, dar este reglementat de o constantă universală, spre deosebire de sistemul bancar fabricat de oameni care a venit înaintea sa – însuși timpul.
Constructul universal ne permite să reprezentăm grafic programul de furnizare al bitcoin-ului, adică este foarte previzibil și în aceeași măsură este un sistem care nu poate fi trișat prin manipulări pe care le găsim în politicile monetare tradiționale.
Reglementarea algoritmilor
Argumentul este că dolarii sunt susținuți de guvernul american și de cea mai mare forță militară din lume, dar ce se află în spatele monedei bitcoin? Chiar dacă sunt programabili, cum putem să avem încredere în ei dacă nu există un nucleu care să se asigure de acceptarea și adopția sa?
La rădăcini, ceea ce face rețeaua bitcoin să funcționeze este un algoritm care impune reglementările și determină ca noile block-uri bitcoin să fie minate, în medie, o dată la 10 minute. Această matematică nu poate fi trișată, ceea ce este un construct inteligent care asigură că nimic nu poate să altereze rata de emitere predeterminată, nici rata de înjumătățire a dimensiunii block-ului bitcoin.
La fiecare 10 minute, mai mulți bitcoini devin disponibili, scăzând inflația. Această garanție matematică formulată de o formă de inteligență artificială este exact ceea ce se află în spatele sistemului care se laudă cu o valoare intrinsecă remarcabilă.
Regula de procentaj a lui Friendman
Economistul și statisticianul american Milton Friedman a venit la un moment dat cu ideea de a înlocui instituțiile bancare centrale cu un calculator capabil să administreze mecanic emiterea banilor.
Acesta a propus o regulă monetară fixă, numită regula de k procente a lui Friedman, în care furnizarea banilor ar fi calculată de factori macroeconomici și financiari cunoscuți, păstrând un nivel specific sau un prag al inflației.
După această regulă, o bancă cu rezervă centrală nu ar avea avantaje din moment ce creșterea stocurilor de bani ar putea să fie determinată de un calculator și de piață (și de cetățenii săi) și ar putea apoi să anticipeze toate deciziile de politică monetară.
Vom vedea vreodată instituția bancară computerizată a lui Friedman pusă în practică? Condiserând că rețeaua de minare este cel mai apropiat lucru de o autoritate în cazul bitcoinului și că minarea va deveni mai specializată și deci centralizată în viitor, s-ar putea ca deja să ne aflăm deja pe drumul cel bun către conceptul propus de el.
O forță inteligentă
Bitcoin-ul se laudă cu o forță care îl susține și care este mai inteligentă decât promisiunea de forță militară, și anume o forță care nu poate fi trișată, este prvizibilă și are un program de furnizare cronologic stabilit de relgula de k procente al lui Friedman.
Friedman a prezis apariția unui calculator capabil să ajusteze automat rata de inflație a banilor, iar acest lucru este exact ce se poate vedea în cazul bitcoin-ului, din moment ce un algoritm de reglementare ajustează inteligent dificulatea de minare pentru a emite block-uri mai greu sau mai ușor, în funcție de cererea de putere de hash din rețea.
Funcția computerizată a sistemului bitcoin are valoare intrinsecă ce va continua să crească pe măsură ce mai mulți utilizatori se alătură jocului iar rețeaua devine mai valoroasă cu fiecare participant.
Nici un sistem monetar pe care l-am văzut până astăzi nu poate pretinde că este reglementat cronologic. Constructul universal al timpului este cel care susține economia digitală a bitcoin-ului.
Înapoi la Știri bitcoin