Se pare că în sfârșit scăpăm de dezbaterea scalabilității. Unii utilizatori nu sunt însă mulțumiți de rezultate.
După câțiva ani de dezbateri, era probabil de așteptat că unii nu vor primi ce și-au dorit. Propunerea controversată Segwit2x a încercat să remedieze problema, punând laolaltă două idei pentru schimbarea codului. Este vorba despre optimizarea Segwit și creșterea dimensiunii blocului.
Suntem la doar un pas distanță de activarea Segwit în rețeaua bitcoin. Cei care însă au susținut propunerea Segwit2x par însă să își piardă încrederea într-o posibilă creștere a dimensiunii blocului și acum iau situația în propriile mâini. Și-au făcut propria versiune de bitcoin și o fac într-un termen foarte scurt.
Mâine, 1 august, la 15:20 (ora României), grupul pretinde că se va despărți de rețeaua principală și că vor crea o nouă criptomonedă numită Bitcoin Cash.
Dezvoltatorul român Călin Culianu, care contribuie la codul pentru implementarea Bitcoin Cash, este un utilizator căruia nu îi place Segwit și care bănuiește că mai sunt și alții de aceeași părere.
”Dacă acordul Segwit2x nu va reuși să implemenetze și partea de creșterea dimensiunii blocului, care nu este total nerezonabilă, și nu reușește să fie decât Segwit fără 2x, atunci mulți mineri vor trece la Bitcoin Cash. ” a spus Culianu
Ce este bitcoin cash?
Așadar, ce este și care sunt diferențele față de bitcoin?
Avem două schimbări importante:
Bitcoin cash cre;te dimensiunea blocului la 8MB și elimină Segwit, o schimbare de cod care s-ar putea activa pe blockchainul bitcoin la sfârșitul lui august.
Unii, inclusiv câțiva susținători ai proiectului, spun despre bitcoin cash că este un altcoin (o bifurcație a blockchainului care crează o cu totul altă criptomonedă nouă, cu o piață proprie).
Într-adevăr, criptomoneda se tranzacționează deja la 461$, ceea ce înseamnă că valorează aproximativ 18% din prețul curent al bitcoinului.
Spre deosebire de alte altcoinuri însă, istoricul de tranzacții al bitcoin cash ar fi identic cu al bitcoinului, cel puțin până la momentul bifurcației. Așadar, dacă și când bitcoin cash se bifurcă, utilizatorii vor avea monede pe ambele blockchainuri.
Altă diferență este că proiectul ar suporta din câte se pare mai multe implementări ale softwareului. Deloc surprinzător, această decizie a atras critici, iar unii au spus că software-ul Bitcoin Core este prea dominant în rețea.
BitcoinABC este primul software care va implementa protocolul Bitcoin Cash, dar scopul este să avem mai multe implementări.
Culianu a spus că atât Bitcoin Unlimited cât și Bitcoin Classic, altă implementare care are ca scop creșterea dimensiunii blocului, lucrează la o versiune compatibilă cu Bitcoin Cash.
Acestea ar putea sau nu să fie pregătite pe 1 august.
Cine sunt cei implicați?
Până acum, cele mai multe companii bitcoin, pooluri de minare, utilizatori și dezvoltatori bitcoin sunt total dezinteresați de bitcoin cash. Cu toate acestea, avem câțiva susținători.
Firma de minare din Beijing, ViaBTC, are cam 4% din puterea de procesare din rețeae și este de departe cel mai important susținător.
Compania, care operează de asemenea un schimb de bitcoin, a devenit prima care a listat criptomoneda. De asemenea, și-a anunțat planurile că va lansa un nou pool de minare dedicat exclusiv Bitcoin Cash. Deocamdată nu este clar cât din hashrate-ul de care dispune va fi pus în slujba bitcoin cash.
Directorul Haipo Yang a spus că se îndoiește că Segwit2x își va duce la bun sfârșit planurile, în timp util.
Mai mult, bitcoin cash a atras susținere din partea unor utilizatori care vor o creștere a dimensiunii blocului, dar și a unor dezvoltatori ai altor propuneri, cum ar fi Bitcoin Classic și Bitcoin Unlimited.
Surprinzători sunt însă absenții. Companii ca Bitcoin.com și Bitmain, care susțineau creșterea blocului, rămân în continuare de partea Segwit2x.
Compania de minare Bitmain este chiar cea care a inspirat proiectul Bitcoin Cash. Cu toate acestea, firma spune că a avut în plan doar să facă trecerea doar dacă îndeplinește anumite condiții. Totuși, s-ar putea ca ei să susțină în cele din urmă și Segwit2x și Bitcoin Cash în viitor.
Reprezentanții Bitcoin.com au spus că vor permite minerilor din pool să aleagă dacă vor să mineze bitcoin cash (BCC).
Deocamdată însă vor mina pe blockchainul Segwit2x, dar au spus că vor trece imediat toate resursele companiei către bitcoin cash dacă partea de 2x din Segwit2x, care este programată peste trei luni, va eșua.
Și totuși de ce?
Avem câteva motive pentru care utilizatorii și pool-urile de minare ar vrea să se despartă de bitcoin.
Acești utilizatori vor o creștere a dimensiunii blocului bitcoin și cred că viitorul criptomonedei depinde de asta.
Segwit ar urma să se activeze în curând iar unii utilizatori vor să evite această funcționalitate.
Există șanse ca în cele din urmă creșterea dimensiunii blocului la 2MB (partea 2x din Segwit2x) să eșueze în cele din urmă.
Acest amestec de motive ideologice și tehnice a fost pus pe tapet și în discuțiile cu utilizatorii.
Întrebat care este scopul, Culianu a răspuns:
”Să salvăm bitcoinul. Vrem să scalăm bitcoinul în așa fel încât să nu moară. Deja este puțin bolnav și pe moarte.”
Care este diferența?
În ultimii doi ani au apărut multe alte asemenea idei și s-a spus că se vor bifurca dacă vor avea suficientă susținere din partea operatorilor de procesare care securizează rețeaua. Până în acest moment însă, nici un grup nu s-a ținut de cuvânt cu acest plan.
Bitcoin cash ar putea să fie însă unic, pentru că are într-adevăr în plan să facă bifurcația, și are și un termen clar stabilit.
Dacă minerii și utilizatorii merg mai departe cu planul, vor face prima bifurcație a blockchainului bitcoin care păstrează și istoricul de tranzacții.
Și planurile din trecut aveau aceeași intenție, să înlocuiască bitcoinul folosit astăzi cu un altul. Și bitcoin cash are același scop, dar se pare că sunt dispuși să aștepte și să vadă dacă utilizatorii se vor alătura proiectului.
În loc să îl numească bitcoin, ViaBTC și alte grupuri de companii bitcoin din China au semnat un acord prin care îl vor numi ”monedă competitivă” și nu bitcoin.
Ce urmează?
Dacă o nouă criptomonedă se bifurcă față de principala rețea bitcoin, va marca o premieră. Așadar, unii utilizatori sunt curioși să vadă ce se va întâmpla.
Totuși, fără prea mult suport din partea minerilor și utilizatorilor, s-ar putea să nu aibă prea mare impact asupra rețelei principale.
Chiar și așa, este posibil ca eforturile să nu fie tocmai degeaba, dacă a doua jumătate din Segwit2x eșuează. Atunci am putea să vedem mai mulți susținători.
Culianu, de exemplu, a încheiat într-o notă optimistă:
”Intuiția îmi spune că bitcoin cash va fi o surpriză pentru noi toți. Nu este total imposibil să devină în câteva luni bitcoinul de facto. Dimensiunea mai generoasă de 8MB este atractivă.”
Sursa – CoinDesk