Dacă ai uitat cu totul de bitcoin cash, ai toate motivele. Săptămâna trecută, criptomoneda a avut o creștere fantastică la 2600 de dolari. Acum a scăzut iarăși la 600, ba chiar a tras după el și bitcoinul cu câteva puncte. Bitcoin și bitcoin cash au scăzut în tandem.

Ca să facem o recapitulare rapidă – bitcoin a atins maxime istorice miercuri, pe 8 noiembrie, la 7800 de dolarii. A urmat un trend descendent. Bitcoinul a scăzut cu aproape 30%, la sub 5630 duminiică, pe 12 noiembrie. Problema la bază era că nu s-a putut ajunge la un consens în comunitate în ceea ce privește bifurcația hard SegWit2x. Cu toate acestea, nu a durat mult până ca bitcoinul să se întoarcă la valorile precedente și să bată noi recorduri.

Discuțiile despre bifurcația fermă au la bază o problemă la protocolul bitcoin. Tranzacțiile bitcoin se înregistrează în registrul blockchain sub formă de blocuri de date, la fiecare zece minute. Satoshi Nakamoto a stabilit dimensiunea acestor blocuri la 1MB, pentru a proteja lanțul de atacuri DdoS. Bifurcația dintre bitcoin și bitcoin cash a fost făcută tocmai ca să rezolve problema care decurge din această limitare

Acum că bitcoinul a devenit mai popular decât și-a închipuit Satoshi, moneda se confruntă astăzi cu modestia designului original. Din această cauză, numărul de tranzacții zilnice este limitat, și atunci și rețeaua este mai lentă. Cei care vor ca tranzacțiile lor să fie procesate mai rapid, trebuie să plătească comisioane pe tranzacții mai mari, pentru ca minerii să le dea prioritate mai mare. Practic, utilizatorii ajung să liciteze pentru spațiul pe blockchain.

Acum, cel mai rapid și ieftin comision pe tranzacții este de 770 de satoshi/byte. La început de an, comisioanele recomandate (cele mai rapide și mai ieftine) erau de 120 de satoshi. Avem o creștere de peste 500% a comisioanelor de tranzacție recomandate de la începutul anului și până acum.

Bitcoinul promitea, atunci când a apărut, o alternativă nouă la tranzacțiile financiare, una mai ieftină și mai rapidă. Tocmai datorită comisioanelor opționale, bitcoinul era ideal pentru microtranzacții.

bitcoin și bitcoin cash

Scopul bifurcației SegWit2x a fost să rezolve toate aceste probleme, crescând numărul de tranzacții pe care le suportă fiecare bloc la 2MB. Odată ce această bifurcație a fost anulată, unii investitori au fost descurajați și au trecut de la bitcoin la bitcoin cash, o bifurcație a bitcoinului original care a avut loc în luna august.

Bitcoin cash a atins maxime istorice de peste 2500$ pe 12 noiembrie, în același timp în care prețul bitcoin era în scădere.

Ținând cont de limitările de scalabilitate care sunt inerente sisstemului bitcoin nu au fost rezolvate, investitorii or să fie cel mai probabil îngrijorați de viitorul bitcoinului.

Lipsa unui consens face bitcoinul vulnerabil la manipulări

Conform directorului de la DNX Community, Conradie Graeme, faptul că nu s-a implementat bifurcația SegWit2x este un eșec pentru bitcoin.

„Toată lumea se concentrază pe problema scalabilității. Eu cred că avem o problemă mai mare. Gândiți-vă. Așa cum stau lucrurile acum, dacă îți permiți să plătești comisioane pe tranzacție mai mari, tranzacțiile ți se confirmă mai rapid și nu există o limită de bitcoini pe care să-i tranzacționezi. În realitate, doar investitorii și traderii mari își permit să plătească comisioane mai mari. Așadar, teoretic, cei cu bani pot să pompeze sau să dezumfle prețul folosindu-se de acest avantaj nedrept, de faptul că pot să primească mai rapid confirmările plătind mai mult. Pot să dezumfle prețul înainte ca restul utilizatorilor să își încaseze profiturile. Asta înseamnă că bitcoinul va rămâne foarte volatil, iar volatilitatea mare ar putea să îi împiedice adopția.”

Valoarea bitcoinului va scădea

Maksim Balashevich, director și fondator la Satiment, crede că bitcoinul va scădea.

„Mereu o să existe perioade bune să acumulezi și perioade în care să scazi riscurile. #Bitcoin este acum mai riscant decât gratificant #cryptocurrency” a scris acesta pe contul de Twitter al companiei.

Cei de la Santiment cred că valoarea bitcoinului va scădea și că va fi redistribuit între alte „protocoale de plăți” ca bitcoin cash, ethereum, dash, monero și ripple.

„Dezvoltatorii Bitcoin Core ar trebui să se simtă presați și îndurerați pentru că au amânat atâta timp o soluție. Abia atunci îndurerarea lor o să se vadă și în  discuții s-ar putea să găsim o soluție.”

Mai e loc de coabitare

Eric Jackson, director și co-fondator la CapLinked, crede pe de altă parte că susținerea răspândită a bitcoinului la nivel instituțional și gradul mare de adopție înseamnă că monedele bitcoin și bitcoin cash nu pleacă nicăieri. Acesta a adăugat că recuperarea prețului confirmă acest lucru. Nu înseamnă că bitcoin cash nu are nici o șansă.

„Cred că este posibil ca bitcoin și bitcoin cash să coexiste. Aprecierea bitcoinului în ultima decadă îl transformă într-o metodă de stocare de valori comparabilă cu aurul. Simpla noțiune că pe Wall Street se dezvoltă derivative bitcoin sugerează că moneda va deveni primul bun digital din lume. Bitcoinul are însă blocuri mai mici și comisioane de tranzacționare mai mari față de bitcoin cash. Asta înseamnă că bitcoin cash va fi mai potrivit decât bitcoinul pentru opțiuni de plată. Așadar, dacă presupunem că bitcoin cash a crescut datorită nevoii unui sistem de plată mecanic, cred că avem loc în lumea asta pentru ambele monede. ”

Clem Chambers, director la acțiuni globale și depozite la ADVFN împărtășește ideea că mai multe monede digitale pot să coexiste.

„Avem loc pe piață pentru bitcoin și bitcoin cash, și dacă tot discutăm pe subiect și pentru alte bifurcații mai excentrice ca bitcoin gold. La monedele clasice, există mai multe denominări din același motiv pentru care și criptomonedele au mai multe denominări. Există multe monede diferite peste denominare și, dacă tot veni vorba, un set infinit de designuri. Criptomonedele or să urmeze aceeași cale.”