Dacă o anumită alternativă controversată la implementarea în mainstream a codului bitcoin ar fi avut mai mult succes, atunci săptămâna asta am fi avut paarte de un eveniment important în calendarul bitcoin. Cu toate acestea, nu i-a fost scris să ajungă încă în acel moment.
După cum știu mulți observatori din industrie, comunitatea open-source bitcion a rămas implicată într-o luptă de câteva luni pentru a determina cum ar fi mai bine să fie crescută capacitatea tranzacțiilor din rețea, iar discuția este încă în desfășurare.
Inițial, data limită propusă de dezvoltatorii Gavin Andresen și Mike Hearn era ziua de 11 ianuarie, când ar fi putut să fie implementat, cel mai curând, protocolul BitcoinXT și blockurile de 8MB pentru utilizatorii care ar fi rulat programul. Alții care ar fi rulat BitcoinCore ar fi continuat să proceseze blockuri de 1MB, ceea ce, după spusele observatorilor, ar fi însemnat o împărțire a rețelei.
Chiar dacă nu discutăm despre propuneri, există un consens în comunitatea bitcoin că este necesară o schimbare din cauza riscurilor percepute cu care se confruntă moneda bitcoin ca sistem de plată, dacă tranzacțiile cresc aproape de limita de 1MB a rețelei. După acest punct critic, utilizatorii ar fi forțați să aleagă activ comisioanele pentru a procesa tranzacțiile în blockchain, esențialmente creîndu-se un timbru de timp mai proeminent atașat la fiecare mesaj.
Dimensiunea curentă a blockului de 1MB înseamnă că în viitorul apropiat este posibil ca rețeaua să se înfunde, întârziind tranzacțiile sau chiar ducând la un eșec total al acestora. Astfel de cazuri au apărut deja, așa cum a fost demonstrat de spammeri, care în trecut au forțat capacitatea rețelei.
Dacă un număr suficient de proprietari de noduri bitcoin ar fi ales să adopte BitcoinXT – mai precis 75% – BIP101 ar fi devenit activ iar dimensiunea blockului pentru cei care rulează programul ar fi început să crească. Asta ar fi făcut dimensiunea blockului să crească la 8MB și să se dubleze o dată la 2 ani, până când se ajungea la dimensiunea de 8GB.
Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Astăzi, doar 10% dintre nodurile din întreaga lume au trecut la BitcoinXT, iar în ciuda susținerii primite din partea unor companii demne de luat în seamă, printre care Coinbase, BitPay, Circle și Blockchain, minerii bitcoin au refuzat, în mare parte, propunerea.
Întrebat de ce nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește lansarea BitcoinXT, Hearn, care se implică acum la minim în problemă, a spus că încă mai crede că rețeaua bitcoin se confruntă cu problema stringentă a capacității.
În special, a dat ca exemplu faptul că minerii bitcoin și-au demonstrat disponibilitatea de a se supune deciziei luate de dezvoltatorii bitcoin Core, meritocrația open-source care supraveghează schimbările de cod.
”Moneda bitcoin nu mai poate fi descrisă credibil ca fiind un sistem descentralizat. În felul în care operează și în influența pe care utilizatorii și comercianții o au, nu se distinge de nici o altă rețea de plată privată” a argumentat Hearn. Deocamdată, acesta lucrează la startupul R3, care lucrează la adaptarea tehnologiei pentru a fi folosită de instituțiile financiare tradiționale.
Prea mult, prea devreme?
Desigur, dacă 75% dintre noduri ar fi trecut la BitcoinXT undeva în viitor, BIP101 ar fi intrat totuși în vigoare, dar acest lucru pare destul de puțin probabil, dacă ținem cont de datele de la bot și de comentariile din partea unora dintre participanții la industrie.
”Se pare că cei mai mulți dintre mineri au căzut de acord că BIP101 este prea mult și prea devreme și încearcă să prezică prea departe în viitor care ar fi capacul potrivit pentru block” a spus inginerul de la BitGo, Jameson Lopp. ”Bitcoin are un status quo puternic – BitcoinXT a arătat cât de dificil este pragul acesta de depășit”
Dezvoltatorul Core BTCDrak a fost de acord și a spus că are credința că BIP101 era ”prea agresiv”, mai ales pentru mineri, deși acest grup spusese la început că ar putea să lucreze cu blockuri de 8MB.
Cu toate acestesa, a vorbit despre lipsa de susținere ca fiind problema principală.
”Clientul XT a fost respins de mineri și de afacerile mari din cauza lipsei de susținere, de forță de lucru și de expertiză pentru a menține și dezvolta softul”
În discuțiile cu cei de la CoinDesk, Andresen a spus că utilizatorii bitcoin ar trebui să fie mai proactivi în legătură cu ceea ce vor de la programul pe care îl rulează, declarații susținute și de îndemnul să ca rețeaua bitcoin să susțină implementări multiple.
”Comunitatea ar trebui să le spună dezvoltatorilor programului pe care îl folosesc ce își doresc de fapt. Dacă dezvoltatorii de soft nu pot sau nu vor să le dea ce au cerut, atunci ar trebui să facă o schimbare de soft” a spus acesta.
De reținut este că Andresen a sugerat că este deschis să își ajusteze propunerea sau să lanseze un nou BIP dacă este nevoie.
Alte soluții
În ciuda opiniilor care se bat cap în cap, se pare că s-a căzut în mare parte de acord că schimbări la capacitatea de tranzacție a rețelei bitcoin ar trebui totuși să aibă loc.
Pentru susținătorii unor astfel de shcimbări, se pune problema mai degrabă când și cum se va face acest lucru, și nu ”dacă” se va întâmpla într-un final.
Alte propuneri includ o metodă numită martor segregat (SegWit), propus pentru prima dată de co-fondatorul Blockstream Pieter Wuille.
Această soluție ar putea să facă tranzacțiile să pară mai mici pentru nodurile curente din rețea, teoretic făcând blockul de 1MN să pară echivalent cu unul de 4MB (deși în practică ar arăta cam de 2MB). Măsura, echivalentă în mare cu reorganizarea dulapului, în loc să cumperi unul nou, a atras susținere de când a fost prezentată la conferința Scaling Bitcoin din Hong Kong de la finalul anului trecut.
O altă soluție, așa numitul plan 2-4-8, a atras interes de la susținători ca BTCC, un pool de minare și schimb din China, ca fiind o metodă mai modestă de a crește dimensiunea blockului.
Cu toate acestea, este încă posibil să fie urmărite ambele soluții simultan, din cauza abordărilor diferite pe care le au propunerile în a rezolva problema.
Sursa – CoinDesk