Blockchain Technology este deja cuvântul de referință în acest moment în lumea FinTech, dar ca orice termen larg, are mai multe definiții care variază.
În loc să alegem o singură definiție, ar fi mai bine să ne gândim la tehnologia blockchain ca la o gamă de scopuri larg definite pe care instituțiile financiare speră să le dezlege prin registrele distribuite. În această perioadă de tranzțiție pentru bănci, entitățile financiare caută să definească atributele blockchain-ului care îi tentează – registrul sigur și ”șinele” de plată – și cele care nu le plac – cum ar fi faptul că minerii sunt în mare parte anonimi. Între timp se caută soluții care să le permită să definească aceste nevoi.
Antreprenorii au intervenit pentru a facilita procesul de educație, încercând să servească o clientelă care e diferită de cea a industriei care înconjoară blockchain-ul bitcoin. Printre acestea, se numără firme private de blockchain ca Blockstack, Eris și Coin Sciences.
Sub conducerea directorului și fondatorului Gideon Greenspan, Coin Sciences a lansat în vara aceasta o nouă soluție numită Multichain Private Blockchain. Produsul vine cu o abordare de genul ”build your own blockchain” care vrea să elibereze băncile de opțiunile mai rigide cu care au venit competitorii.
Greenspan crede că există potențial de a face profit dacă le permite băncilor să experimenteze cu tehnologia.
”A devenit clar că ceea ce făceau băncile era să adune cei mai buni dezvoltatori și să îi întrepte către codul pentru Ethereum și Bitcoin Core și să le spună să înceapă să se joace cu el. Noi am văzut o oportunitate de a crea o platformă ”de sertar” în care nu trebuie să petreacă un an întreg încercând să îi dea de capăt tehnologiei” a spus Greenspan într-o discuție cu editorii de la publicația CoinDesk.
Multichain este cea mai recentă ofertă cu care a venit Coin Sciences, și vine după CoinSpark, o funcție de software pentru bunuri de Internet și contracte legale bazate pe blockchainul bitcoin. Problema, după spusele lui Greenspan, nu a fost că instituțiile financiare nu ar fi interesate de soluție, sau eliminarea intermediarilor din procesul financiar, ci mai degrabă faptul că nu au încredere că blockchainul a fost suficient testat și că nu ar fi destul de stabil pentru nevoile lor.
”A devenit clar că oamenii caută lucruri care sunt similare monedei bitcoin, dar diferite. Entitățile tradiționale sunt mai degrabă interesate de registre decât de criptomonedă” a spus Greenspan.
În această lumină, Multichain pune accent pe alegerile utilizatorului final, permițând clienților să controleze dacă lanțul este privat ori public, termenul pentru block-uri, cine se poate conecta la rețea, cum interacționează entitățile, dimensiunea maximă a block-ului și metadatele care pot fi incluse în tranzacții, iar lista poate continua.
Mai mult decât atât, Greenspan spune că oferta s-a dovedit a fi populară și că a fost descărcată de aproape 850 de ori de la mijlocul lunii iunie până la jumătatea lui septembrie. A refuzat să vorbească despre clienții mai mari care s-ar putea să folosească programul.
Versiunea alfa a platformei este deja disponibilă, iar o versiune beta urmează să fie lansată la finalul anului.
Dezavantajele bitcoin
Greenspan a vorbit despre motivele pentru care crede că moneda bitcoin nu este potrivită pentru nevoile conglomeratelor financiare, dar s-a ferit să sugereze că tehnologia blockchain și inovația pe care o aduce ar fi inutile.
În lucrarea Blockchain (White Paper) caută să sublinieze faptul că moneda bitcoin procesează în acest moment doar 300 000 de tranzacții pe zi din cauza limitei curente de date care pot fi procesate de rețea la fiecare 10 minute. Mai mult, spune că și comisioanele pe tranzacții, deocamdată de aproximativ 2,5 cenți per tranzacție, vor crește pe măsură ce numărul de bitcoin-i produși pentru a motiva minerii să proceseze tranzacții scade. Acești doi factori nu sunt pe placul utilizatorilor instituționali.
Complicând și mai mult problema, blockchain-ul este făcut să transfere bitcoin-i, ceea ce înseamnă că poate schimba practic doar înregistrarea bunului, nu și bunul în sine.
”Acest concept nu se aplică și la alte bunuri. Dacă nu este emis alt bun, cum ar fi dolarul pe blockchain, nu poți spune că ai transferat direct un produs. Întotdeauna ești în posesia unei promisiuni că acel produs există undeva” a spus Greenspan.
Este de luat în seamă faptul că startupuri cum ar fi Symbiont dezvoltă tehnologia pentru a reprezenta proprietatea unui bun în blockchain, deși giganți financiari ca Nasdaq au oferit o idee diferită. Într-un interviu recent, Fredrik Voss, directorul de strategie blockchain, a spus că reprezentarea monedei bitcoin ca fiind un bun este benefică datorită beneficiilor de urmărire pe care registrele distribuite le oferă.
Multichain pe de altă parte crede că soluția cu care au venit își va găsi locul pe piață. Așa cum descriu în White Paper, tehnologia are ca scop să facă mai ușoară urmărirea bunurilor din blockchain, folosind limbajul de scripting al monedei bitcoin pentru a coda metadata în rezultate de tranzacție. Acest lucru le permite minerilor să verificie cantitatea unui bun care diferă de jetonul nativ al rețelei în orice tranzacție.
Permisiunile customizabile pentru administrarea blockchain-ului
La fel ca alte soluții private de blockchain, Multichain are ca scop să elimine problemele asociate cu moneda bitcoin limitând vizibilitatea registrului anumitor participanți, permițând instituțiilor să seteze controale pe tranzacțile permise și începând minarea distributivă.
În ceea ce privește anonimitatea, Multichain le permite utilizatorilor să stabilească o listă de utilizatori cu drepturi care se pot comporta ca noduri ce transmit informații rețelei, și mineri care să verifice tranzacțiile, inclusiv o metodă prin care nodurile pot verifica dacă alte noduri au fost aprobate.
Se oferă privilegii folosind tranzacții cu metadata speciale, iar minerul block-ului de geneză (primul block din blockchain), primește drepturi stabilite în rețea și se comportă ca un administrator. Acest administrator poate mai apoi să numească alți administratori în rețea, iar orice schimbare la consens are nevoie de validare din partea unui număr de participanți.
De semenea, se pot da permisiuni limitate sau o gamă fixă de numere de block-uri.
Acest lucru diferă de strategia curentă a consensului bitcoin, în care o comunitate distribuită de dezvoltatori trebuie să introducă schimbări care apoi au nevoie ca o majoritate sau toți cei care procesează tranzacții să facă upgrade în rețea către noua versiune de software.
Deși din punct de vedere tehnic aceste schimbări nu sunt atât de dificile, provocarea inerentă în această abordare a fost poate cel mai bine exemplificată de dezbaterea în curs legată de dimensiunea block-ului în rețeaua bitcoin. Propuneri divergente au fost introduse încă din vară, dar nu s-a ajuns încă la nici o concluzie.
Alternativă la dovada de lucru
Așa cum minerii din rețeaua multichain nu trebuie să aibă dovadă de lucru, Multichain a introdus și o metodă nouă prin care aceste entități să poată să aibă încredere în procesul de decizie.
Numit diversitate de minare, procesul permite minerilor care procesează tranzacții să aprobe tranzacții prin rotație la întâmplare. Greenspan a explicat o situați în care un utilizator de Multichain a setat o rețea de blockchain cu 10 entități de minare și a stabilit o dificultate relativ mare la minare pentru care era nevoie de 8 entități ca un block să fie înregistrat.
”Asta înseamnă că trebuiau să aștepte încă 8 block-uri înainte să semneze încă unul. În acest fel,nu există posibilitatea ca un grup de mineri să mineze un lanț în privat decât dacă 8 mineri fac lucrul acesta” a spus el.
Arunca un ochi la ce e nou in Bitcoin!
Greenspan spune că această structură permite mai multor mineri să participe în aprobarea tranzacțiilor, asigurându-se în același timp că nu există o ordine fixă a verificării care ar putea fi coruptă.
Comisioanele de tranzacție și recompensele de block sunt stabilite nativ la zero în Multichain, dar acest aspect este customizabil, iar White Paper sugerează că participanții ar putea să fie taxați cu un comision anual.
Cu toate acestea, Greenspan crede că versiunea unui blockchain privat oferă beneficii într-o bază de date centralizată, afirmație dezbătută de critici, care spun că beneficiile sunt că fiecare participant are control total asupra bunurilor, controlul bazei de date este distribuit între etnități și datorită conceptului de diversitate a minării, pierderea unui server nu ar compromite rețeaua.
”Acesta este un nou tip de baze de date care permite mai multor părți să să partajeze o bază de date și să poată să o modifice într-un fel sigur chiar dacă nu au încredere unii în alții. Cred că este o direcție bună și noi tipuri de baze de date pot fi extrem de puternice.”
Veriga lipsă
Utilizatorii multichain nu sunt limitați la un număr de blockchain-uri pe care le crează ei înșiși, și pe mai departe au abilitatea de a conecta propriile blockchain-uri la rețeaua bitcoin sau la un testnet bitcoin, o versiune de blockchain în care nu sunt rulați bitcoini adevărați.
Interoperabilitatea este atât de limitată la bitcoin, încât după spusele lui Greenspan Multichain nu se poate conecta la Ripple sau Ethereum, despre care a spus că se află într-o lume separată de Multichain.
”Modelul bitcoin este mult mai scalabil” a continuat Greenspan. ”Poți să rulezi multe tranzacții în paralel atâta timp cât vezi că nu modifică aceleași date”
Spre deosebire de aceste alternative, Greenspan vede încă moneda bitcoin ca pe tehnologia preferată, bazând Multichain pe o bifurcație Bitcoin Core și folosind protocolul și arhitectura, dar și linia de comenzi și interfața API.
În acest fel, White Paper-ul Multichain poziționează blockchain-urile privae ca pe o versiune a unui blockchain bitcoin global mai robust, unul care poate permite instituțiilor private să înceapă să lucreze cu tehnologia.
”Blockchain-urile private vor fi cel mai probabil o soluție mai atractivă pentru instituțiile financiare care își doresc să dea startul acestei tehnologii în următoarea decadă” se scrie în lucrare. ”În douăzeci de ani de acum înainte, dacă moneda bitcoin sau alt blockchain procesează miliarde de tranzacții pe lună la un cost foarte mic, cu minarea controlată de corporații mari, identificabile, moneda bitcoin ar putea să arate ca o platformă atractivă pentru tranzacțiile financiare instituționale.”