ConsenSys, Microsoft și Blockstack Labs colaborează pentru a crea un sistem de identitate bazat pe blockchain, open-source și auto-suveran. Au lansat ID2020, o asociație non-profit care să ia în vizor problema la nivelul Națiunilor Unite, printr-un parteneriat public-privat.
Conform rapoartelor din partea Națiunilor Unite, sunt 1,5 miliarde de oameni în toată lumea care nu au un act prin care să își demonstreze identitatea.
Sam Cassatt, director de strategie la ConsenSys a spus:
”Acest proiect reprezintă un progres semnificativ către identitate accesibilă și puternică pentru lumea noastră. Dacă are succes, va acorda drepturi municipale unui segment semnificativ al populației globale care nu a avut aceste drepturi înainte și va democratiza accesul la sistemul financiar global care evoluează rapid.
Colaborare între Microsoft, ConsenSys și Blockstack Labs
ConsenSys, studioul de producție concentrat în principal pe ethereum, și-a anunțat parteneriatul cu Microsoft și Blockstack Labs pentru a lucra cu dezvoltatori din întreaga lume și a crea un sistem de identitate bazat pe blockchain.
Anunțul pretinde că această colaborare s-a solidificat la conferința ID2020, organizată la Națiunile Unite în New York, unde membri ai Națiunilor Unite, companii private și agenții guvernamentale au stabilit că vor defini problema identității în lume.
ConsenSys a spus de asemenea că a dezvoltat o soluție de identitate uPort, cu suport integrat pentru sistemul de reputație și sistemul de securitate tranzacțională. uPort revoluționează crearea de identitate și administrare pentru, posibil, 7,4 miliarde de oameni din lume.
Christian Lundkvist, arhitect de soft la uPort notează:
”Sunt foarte încântat de această colaborare, care promite să dezvolte radical influența și baza de utilizatori a sistemelor de identitate digitală auto-suverane. Cu acest proiect, facem un pas mare în a oferi mai multă putere oamenilor care au de suferit de pe urma lipsei de identitate și vom avea un flux mai bun pentru sistemele de identitate fragmentate în societatea modernă.”
Mai multă putere pentru oamenii de rând
Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume care nu au documente de identificare eliberate de stat se vor baza pe membri ai comunității pentru a le atesta informațiile personale.
Membrii comunități pot esențialmente să garanteze unii pentru alții pentru a-i ajuta să se dezvolte și să folosească acest sistem de reputație pentru a obține de exemplu împrumuturi pe o platformă descentralizată și să își construiască o viață.
Integrarea sistemului de reputație RepSys le permite oamenilor, organizațiilor să ateste identitatea și activitatea altora în ceea ce privește diverse tranzacții – cumpărare/ vânzare, împrumuturi, colaborări la proiecte, interacțiuni în jocuri și calitatea datelor.
uPort servește ca și container de atribute de reputație ca adrese de email, Facebook, site sau document de identitate emis de stat.Cei care eliberează actele de identitate (guverne, bănci și companii IT) pot semna criptografic aceste atribute, atestând validitatea folosind atestate reputaționale.
Toți utilizatorii uPort sunt în control al informațiilor personale (exprimate ca atribute reputaționale). Aceste informații criptate ar putea să fie partajate selectiv și granular cu contrapartide atunci când utilizatorul consideră că are un avantaj făcând acest lucru.
Rouven Heck, administrator de produs la uPort, spune:
”Creșterea masivă în utilizarea telefoanelor smart și a Internetului, împreună cu tehnologia blockchain, oferă o oportunitate imensă pentru a rezolva problema identității pentru toată lumea. Identitatea digitală și sistemul de reputație va crea o stare mai bună de încredere în ecosistemul digital, ceea ce va schimba fundamental economia. Această colaborare este o piatră de temelie pentru a realiza adopția necesară a acestor unelte, independent de tehnologiile de la bază.”
Lumea a început ca o societate descentralizată
Johann Gevers, în presentarea sa de pe TEDx Talks intitulată ”cei patru piloni ai unei societăți descentralizate” a explicat felul în care lumea a trecut de la centralizare la descentralizare și se îndreaptă din nou către descentralizare pentru a încheia ciclul.
Aproape toată lumea din lumea tehnologică este de acord că blockchainul este viabil în rezolvarea unor probleme prevalente din lume legate de date.
O problemă majoră care a devenit evidentă este felul în care putem face guvernele să accepte această tehnologie, care în consecință le-ar răpi controlul absolut al anumitor procese sociale importante.
Tobias Schwarz, expert în descentralizare și criptare, spune:
”Îmi place ideea și posibila distrurbare pe care funcționalitățile blockchain o pot oferi. Cu setul de unelte criptografice pe care le folosește blockchainul public, ar trebui să ai toate funcțiile necesare pentru a implementa un astfel de sistem.”
Manuela Krull-Mancinelli, antreprenor și director pe transformare digitală la Blockchain crede că rolul blockchainului în această teorie este evident.
Krull-Mancinelli explică:
”Cred că parolele private vor înlocui cu timpul documentele de identificare, așa cum sunt acum pașapoartele sau alte buletine. Diferența este că pașaportul, permisul de conducere etc sunt emise de guvern. În acest moment, nu există o partidă oficială care să emită parole private.”
Rezolvarea schimbărilor sociale
Într-o discuție pe Cointelegraph, Thomas McAlister, director la Mercchain, a spus că folosirea blockchainului pentru a rezolva o criză de identitate cu care se confruntă lumea nu este doar posibilă, dar că firma lui deja lucrează la un proiect pentru a rezolva această problemă.
Conform lui McAlister, înregistrarea în registrele civile garantează dreptul la o identitate și recunoaștere a drepturilor omului și a beneficiilor la care au dreptul toți oamenii. Anumite grupuri vulnerabile sunt discriminate, printre care persoanele fără țară, indigenii, persoanele de descendență africană, cei cu dizabilități, migranții și oamenii privați de libertăți.
McAlister a explicat că sunt peste 200 de milioane de copii sub cinci ani care nu au identitate. În SUA, 1,3 milioane de nașteri nu sunt înregistrate și 6,5 milioane de copii nu au certificat de naștere. Situația este mai răspândită în zonele în care nașterile nu au loc la spital. În cazurile care implică copii, faptul că nu sunt înregistrați înseamnă că sunt expuși la muncă, aresturi sau trafic uman, printre alte încălcări ale drepturilor omului.
McAlister a mai subliniat faptul că există o problemă cu politicile de înregistrare publică inflexibile, care exclud diversitatea. Sistemele de înregistrare sunt de multe ori defecte din cauza lipsei unor politici naționale, fără cadre informaționale potrivite, cu instituții defectuoase și constrângeri bugetare. Registrele de identificare civilă sunt indicatori buni pentru a măsura eficiența statului în general și a autorităților relevante în particular.
Provocarea pentru ramura legislativă este să proiecteze noi mecanisme prin cooperarea interparlamentară pentru a găsi soluții de înregistrare a nașterilor.
Nașterea unei revoluții
Conform spuselor lui McAlister, compania sa, Mercchain, s-a alăturat unui proiect pentru a asista guvernele, în special în lumea în dezvoltare, să rezolve această problemă socială.
”O prioritate este aceea de a asista anumite țări care nu au acum resurse sau finanțe să capteze publicul pierdut. De exemplu, mai bine de 30% din populația din Peru nu se află nici măcar în bazele de date guvernamentale. Vom oferi această rețea gratuit, prinzându-i pentru prima dată pe cei care au căzut prin crăpăturile sistemului guvernamental, la care nu pot să mai ajungă.”
Caracteristicile de bază a sistemului de rețea GEN 1.0 este că designul este un avans tehnologic impenetrabil pentru transferul de siguranță a datelor. De asemenea, are abilitatea integrată pentru a securiza toate tipurile de tranzacții de valoar, monedă, comodități, bunuri, contracte, etc.
Prin design, GEN 1.0 are capabilitatea să se pună în serviciul tuturor industriilor – financiar, piețe de consum, și în plus capabilitatea de a securiza înțelegeri contractuale între două sau mai multe părți. GEN 1.0 oferă și o poartă pentru a îi capta pe mulți dintre cei care nu sunt deocamdată înregistrați în nici o rețea financiară sau de alt tip.
Blockchainul poate fi folosit pentru toate aceste scopuri – concluzionează McAlister.
Sursa – CoinTelegraph