Am văzut până acum execuția cu succes a zeci și zeci de ICO-uri pe platforma ethereum. În prea multe cazuri, aceste ICO-uri sfârșesc prin a fi jetoane inutile ”de mulțumire”. Valoarea lor devine de multe ori simbolică, și aproape de zero. În multe dintre cazuri, moneda devine o parte valoroasă dintr-un sistem. În orice caz, un ecosistem poate să faciliteze un număr limitat de monede. Dacă se crează prea mult trafic pe un singur lanț, tranzacțiile pe acesta devin din ce în ce mai scumpe. Așadar, utilizatorii caută blockchainuri noi.
Aceasta este o întrebare care trebuie explorată – ce alte blockchain-uri mai sunt necesare? Am văzut mai multe știri despre ICO-ul RedPulse, atât negative cât și pozitive. Știrile despre autoritățile din China care s-au amestecat pe piața ICO au avut impact masiv asupra monedei NEO, și ea lansată sub formă de ICO. Alte alternative includ Ethereum Classic, singura diferență față de ethereum fiind că are mai puțină valoare la bază. Platforme ca NXT au dat naștere la IOTA, unul dintre ICO-urile cu cea mai bună performanță din toate timpurile.
Fiecare blockchain trebuie să aibă o criptomonedă cu o oarecare valoare. De câte blockchain-uri este nevoie, realist vorbind, în lume?
Cu siguranță că vor urma și altele. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Dar există și o contra-logică. Am învățat că așa-numitul ”efect de rețea” al fiecărui blockchain se va disipa în cele din urmă către un lanț dominant. Nu este un lucru care să se fi dovedit a fi adevărat. Totuși, se pune întrebarea dacă mai e loc acum și în viitor pentru blockchain-uri cu jetoane. Să studiem întâi câteva monede pe blockchain, în ordine crescătoare:
NXT – 0,08$
Waves – 4,40$
Counterparty – 11,29$
Ethereum Classic – 14,89$
NEO – 23,61$
Ethereum – 291,76$
Ce înseamnă asta ?
Împreună, aceste rețele au un market-cap de aproape 30 de miliarde. Dacă fiecare ar crește independent față de celelalte în loc să urmeze vechea teorie că se vor combina în una singură atunci această cifră ar putea să treacă de 100 de miliarde în următorii doi sau trei ani. Trebuie să ținem cont de creșterea de care au avut parte până acum. Multe dintre lanțuri sunt relativ noi și încă au valoarea netă a rețelei. Principalul lucru care ține pe loc lanțurile care nu se bazează pe ethereum este lipsa de utilitate reală a monedelor. Excludem aici Counterparty, care este bazat pe bitcoin și are un viitor nesigur în ceea ce privește capcitatea rețelei pentru transferurile normale.
NEO a fost mai activ în acest sens, dar se crede că toate au potențialul să explodeze odată ce vor demonstra utilitate și vor intra în viețile oamenilor. Lanțul ideal, până la urmă, este cel pe care nu îl vede nimeni decât atunci când începe să aibă nevoie de el.
Doar să le permiți utilizatorilor să interacțiooneze cu unelte revoluționare pe blockhcian fără să trebuiască să știe ce fac ele de fapt este ca atunci când banca le-a permis pentru prima oară oamenilor să interacționeze cu sistemul financiar. În cele din urmă, se va ajunge la o adopție în masă mai rapidă.
Poate că nu avem destule blockchain-uri ca să facilităm revoluția descentralizată mai răspândită, cea pe care utilizatorii o așteaptă de ani de zile. Învățăm de asemenea, din exemplul NXT, că valoarea unei monede bazate pe blockchain nu trebuie neapărat să fie mare pentru a aduce rezultate. .IOTA costă de 6 ori mai mult decât NXT, chiar dacă a fost construită pe aceeași platformă.