Comisioanele pe tranzacții au scăzut cu mai bine de 90% după implementarea SegWit. Au trecut mai bine de 2 ani de la primele discuții aprinse despre scalarea rețelei. Pentru cei care au trăit în tot timpul ăsta în vârf de munte, avem două vești bune: bitcoinul a crescut între timp peste 4000 de dolari și se speculează creșteri și mai consistente, iar comisioanele recomandate sunt cam cât erau la începutul lui 2014.
Și dimensiunile mempool-ului, spațiul în care sunt stocate tranzacțiile neconfirmate care așteaptă să fie confirmate de mineri, a scăzut cu aproximativ 90%.
Conform datelor de pe bitcoinfees21, un comision de maxim 500 de satoshi (0,02 dolari americani) per byte ca tranzacția să se confirme în maxim 35 de minute. După estimatorul de comisioane bitcoin lansat de Blockchain, pentru o tranzacție normală se recomandă un comision de 0,19$.
Problema
Exact acesta era și scopul implementării unui upgrade de cod. Rețeaua din spatele bitcoinului putea procesa un număr de tranzacții, la fiecare 10 minute, în limita a 1MB. Cifrele nu acopereau nevoile de tranzacționare din rețea. Pentru că minerii au posibilitatea să aleagă ordinea tranzacțiilor pe care le includ în registru și rețin comisionul de tranzacționare, aceștia procesau tranzacțiile cu un comision mai mare mai întâi. Așa s-a ajuns în situația ca aceste comisioane să crească treptat, de la zero, la nesemnificative la 7-8 dolari de curând.
Marele merit al bitcoinului a fost comsionul de tranzacționare mic. Atâta timp cât aceste comisioane au fost minimale, s-au putut face ”dust transactions”, tranzacții foarte-foarte mici de câțiva cenți, în mod rentabil. Există proiecte care chiar se bazau pe acest avantaj, cum ar fi bit4tip și alte servicii de tipping, care permiteau recompensarea utilizatorilor pentru micro-job-uri. Prin Bit4Tip de exemplu poți câștiga câteva mii de satoshi dacă îi ajuți pe alți utilizatori să găsească informații sau produse pe Internet. Cu creșterea comisioanelor, astfel de servicii nu mai erau la fel de rentabile.
Mai mult decât atât, nu mai era rentabil să îți cumperi o simplă cafea cu bitcoin, în condițiile în care doar comisionul sărea de prețul inițial al cafelei.
Problema a apărut în mod natural odată cu creșterea numărului de utilizatori de bitcoin și de tranzacții. Satoshi Nakamoto, creatorul tehnologiei blockchain și a monedei bitcoin, a prevăzut această situație și a dat o soluție considerată de cei mai mulți dezvoltatori superficială, și anume creșterea dimeniunii blocului în care se stochează tranzacțiile.
Soluția
După îndelungi controverse, luna trecută s-a implementat prima bifurcație fermă care a împărțit bitcoinul în două monede separate – bitcoin și bitcoin cash. Ambele au avut intenția să declanșeze SegWit-ul în decurs de o lună. Asta înseamnă că vom avea un upgrade de protocol în două luni.
În același timp, există un risc real ca bitcoinul să mai facă un split. Atât BIP148 cât și SegWit2x (care include și o creștere a dimensiunii blocului) ar putea să se despartă de protocolul bitcoin, iar între timp s-ar putea ajunge la și mai multe bifurcații.
Procesarea de date în blockchain
La finalul lunii mai, dimensiunea mempool-ului bitcoin a bătut toate recordurile. Ajunsese deja la 120GB. Suma tranzacțiilor neconfirmate din rețea a dus la o congestionare a întregului blockchain bitcoin și la întârzieri ale tranzacțiilor.
Timp de mai bine de o lună, mempool-ul a fost nerezonabil de mare, după ce mempool-ul nu a reușit să proceseze tranzacțiile din weekend. Înainte de asta, mempool-ul bitcoin reușea să proceseze în weekend tranzacțiile care nu se confirmau în timpul săptămânii. Atunci se făceau mai puține tranzacții iar minerii prindeau din urmă starea pieței.
Cu toate acestea, faptul că nu a reușit să proceseze tranzacții într-o perioadă relativ inactivă de pe piață (weekend/vară), a făcut ca mempool-ul să crească și mai mult și să stocheze și mai multe tranzacții.
Mai mulți analiști, printre care și cercetătorul Ben Verret, au spus că această scădere rapidă a dimensiunii mempool-ului este un rezultat direct al faptului că rețeaua nu mai este ținta spam-ului și, desigur, a activării SegWit.