Justus Ranvier, comentator pe marginea criptomonedei și critic în cadrul proiectului Open Bitcoin Privacy a propus într-un eseu că ideea de limită a dimensiunii block-ului este bazată pe o eroare economică. Acesta scrie că dacă descoperierea prețului ar fi în schimb introdusă în rețeaua bitcoin, nu ar mai fi nevoie de limite de dimensiune.
”Propunerea mea este următoarea – nu mai încercați să rezolvați felul în care oamenii nu folosesc prea mult dintr-o resursă care le este pusă la dispoziție gratuit. În schimb, găsiți o metodă să permiteți utilizatorilor de resurse ale rețelei să plătească furnizorii acelor resurse.” – Justus Ranvier
În termeni de aplicabilitate, odată ce prețul unei tranzacții este descoperit, după spusele lui Ranvier, nodurile bitcoin, minerii și utilizatorii ar putea să facă plățu unul către celălalt direct pentru lungime de bandă, informație și servicii bazate pe hardware prin canale existente de microplăți.
Pare o mișcare aproape plitică – deabaterea dimensiunii block-ului este prezentată ca având doar două tabere – roșu contra albastru, republicani contra democrați, conservativi contra liberali.
Așa cum se întâmplă de multe ori în politică, aceste paradibme cu doar două opțiuni ar putea să fie false și când se aplică la bitcoin. Întrebat despre o a treia opțiune, Ranvier a dezvoltat mai mult subiectul.
Reporter – Pui problema că și abordarea pasivă și ideea de capac la 20MB ocolesc problema principală. Care este mai exact problema principală?
Justus Ranvier – Problema principală este că nimeni nu știe, sau nu poate știi, nuămărul corect de tranzacții pe care rețeaua bitcoin ar trebui să le proceseze, sau la ce preț ar trebui să facă asta.
Orice încercare de a seta o politică definită de protocol legată de dimensiunea block-ului are nevoie de designeri de politică pentru a rezolva problema calculului economic pentru a crea politica ideală. Din moment ce acest lucru nu este posibil, orice politică aleasă va avea ca rezultat alocări greșite (deficite)
R – Cum vezi descoperirea de preț între utilizatori, mineri și noduri?
JR – În acest moment, rețeaua bitcoin are o problemă cu alocarea lungimii de bandă din cauza faptului că fiecare nod plin dă prea multă lungime de bandă, pe măsură ce celelalte noduri o cer. Asta înseamnă că pe măsură ce numărul de noduri crește, povara financiară a operatorilor de noduri care donează resurse crește la rândul său.
Soluția este să abandonăm colectivizarea și să premitem pieței o formă care să conecteze producătorii și clienții.
Propunerea mea este – încetați să mai încercați să rezolvați problema felului în care oamenii nu folosesc prea multe resurse care le sunt puse la dispoziție gratuit. În schimb, găsiți o soluție să le permiteți utilizatorilor rețelei să plătească pentru resurse unor furnizori ale acelor resurse.
În acest scenariu fiecare nod din rețea se comportă ca un agent independent care încearcă să obțină informație pe care alte entități vor să o cumpere și să le vândă lor acele informații. De exemplu:
- Utilizatorul finalvrea ca tranzacția sa să ajungă la mineri
- Utilizatorul final vrea să primească informații espre balanța portofelului
- Minerii vor să primească un comision pentru tranzacții pe care să le includă în block
- Minerii vor ca alți mineri să primească block-urile și să primească cele mai noi blocuri.
Dacă nodurile pline pot să tranzacționeze și cu minerii și cu utilizatorii finali pentru a routa tranzacțiile și informația din block, competiția între ei va rezulta în descoperirea prețului pentru lungimea de bandă din rețea.
Dacă lungimea de bandă din rețea este plătită de utilizatorii rețelei mai degrabă decât donată de operatorii de noduri, atunci nu mai trebuie să ne facem griji în legătură cu rețeaua care ar consuma prea multă lungime de bandă.
R – Cum propui să motivezi o descentralizare și mia mare a bitcoin-ului?
JR – Nu știu dacă aș face asta sau nu, pentru că nu știu la ce vă referiți (și la ce se referă lumea în general) când spune descentralizare
Ceea ce pot spune este că alocarea pieței de servicii este cea mai bună metodă de a satisface dorințele combinate ale producătorilor și clienților, în orice context.
R – Care tehnologii din cee ace propui tu există deja și care trebuie să fie încă puse la punct?
JR – Toate tehnologiile individuale care trebuie să creeze piața pe care am descris-o există deja, dar nu au fost niciodată integrate în acest fel până acum
R – Care dintre ele au nevoie doar de integrare a portofelului și care au nevoie de implementare în protocolul bitcoin?
JR – Dacă prin protocol bitcoin te referi la reguli prin consens, atunci singura schimbare de care este nevoie este să se scape de capacul block-ului atunci când nu mai este nevoie de el.
Schimbările propriu-zise de a crea descoperirea prețului dintre noduri ar fi limitat de protocolul de comunicare al rețelei. Portofelele și nodurile ar fi necesare pentru a implementa susținerea noilor funcții de comunicare ale protocolului.