Breșele de date au devenit o îngrijorare permanentă în rândul utilizatorilor de Internet. În ultima vreme, au apărut rapoarte de atacuri cibernetice și spargeri asupra sistemelor ale unor instituții ca Departamentul de Stat din SUA, Serviciul Poștal American și Administrația Atmosferică și Oceanică Națională. Așadar s-a pornit în căutarea unor soluții pentru a rezolva problemele de securitate cibernetică, iar misiunea este din ce în ce mai populară pentru a găsi tehnologia perfectă care să protejeze datele utilizatorilor de Internet. Ar putea blockchainul să fie soluția pentru a preveni hackingul asupra maselor de date?
Blockchainul este văzut ca principala inovație tehnologică a bitcoinului. Este un registru public în care se execută toate tranzacțiile bitcoin din toate timpurile.
Blockchainul este practic o tehnologie de autentificare, iar fiecare tranzacție este deschisă verificărilor de către fiecare participant al acestui registru distributiv. Dacă blockchainul poate să fie folosit pentru a rezolva problema furtului de date și identitate pe internet rămâne de văzut.
Blockchainul poate să fie o parte din sistem
Vitalik Buterin este fondatorul Ethereum, o platformă descentralizată pentru aplicații care ruelază exact așa cum au fost programate să ruleze, fără să existe posibilitatea de fraudă, cenzură sau interferențe terțe. Acesta a explicat că pentru ca utilizatorii să aibă mai mult control asupra propriilor date, blockchainurile pot fi folosite în combinație cu alte sisteme, dar nu și izolat.
”Blockchainurile nu sunt o soluție de anonimitate. Sunt o soluție de autenticitate. Este important ca oamenii să priceapă acest lucru. Blockchianurile pot să fie cu siguranță combinate cu alte tehnologii pentru a crea sisteme care dau utilizatorilor mai mult control asupra propriilor daate, dar nu pot preveni scurgerile de informații în sine”
Schema blockchain crează securitate excelentă
Roman Mandeleil are o părere ceva mai fermă. Roman este de asemenea dezvoltator la Ethereum.
Întrebat dacă blockchainul va rezolva în sfârșit problema hackingului de date, Roman a răspuns spunând:
”Cred că hackingul de identitate va fi rezolvat cu ajutorul blockchainului pentru că dacă identitatea ta este controlată de o parolă privată care este salvată de tine personal, nu eistă nici o metodă prin care să o spargi, sau cel puțin e mai puțin probabil decât în sistemele de baze de date tradiționale”
Roman a continuat prin a spune că blockchainurile sunt bazate pe un singur mecanism și că obiectele de pe blockchain sunt imuabile, așadar nimeni nu le poate schimba.
În concluzie, acesta a spus:
”Una dintre cele mai mari valori ale blockchainului este că nu poți să schimbi valorile după bunul plac al administratorului, nimeni nu controlează lanțul”
Tehnic vorbind, blockchainul ar putea să nu fie de unul singur soluția la problema furturilor de identitate, dar este un salt tehnologic mare în siguranța și securitatea informațiilor private trecute în spațiul cibernetic în viața de zi cu zi.
Sursa – Iyke Aru