Noul startup Blockchain a lui Blythe Masters urmează să primească investiții uriașe de pe Wall Street în 2016. Ce ar putea să însemne asta pentru tehnologia Blockhain și cât impact va avea pe piețele bitcoin?
În noul an ne așteaptă tot felul de surprize pentru mediul bitcoin, iar una dintre ele este faptul că Wall Street a început să investesască în blockchain. Au apărut tot felul de speculații despre impactul pe care această mișcare ar putea-o avea asupra bitcoinului.
CoinTelegraph a discutat cu un expert pentru a pricepe mai bine ce urmăresc Blythe și asociații săi și dacă se merită să urmărim evenimentele.
Încă nu este vorba despre tehnologia blockchain a bitcoinului
Scott Bambacigno este vice-președintele și directorul Worldwide Sales la Alphapoint. Aceasta din urmă este o companie de FinTech care susține schimburile de monedă digitală și oferă instituțiilor soluții blockchain pentru a stoca, urmări și tranzacționa bunuri digitale.
Scott a clarificat foarte bine faptul că în acest moment Wall Street nu investește în tehnologia blockchain a bitcoinului, ci mai degrabă investesc în înțelegerea capabilităților blockchain. Acesta spune că Wall Street evaluează tehnologiile blockchain în contextul tăierii costurilor în ceea ce privește soluțiile de baze de date. Acesta a continuat spunând:
“Blockchainul bitcoin face unele lucruri foarte bine, dar nu știu dacă poate să preîntâmpine toate nevoile Wall Street, așadar s-ar putea să fie nevoie de mai mult decât o singură soluție blockchain”
Cât despre beneficiile acestor evenimente pentru bitcoin, Scott a spus:
”Da, este un lucru bun pentru bitcoin, dar să nu exagerăm gândindu-ne că urmează o goană pe Wall Street după bitcoin sau după blockchainul bitcoinului.”
Deocamdată, Wall Street este interesat de blockchainurile private
Johnatan Chester este fondatorul și președintele Bitwage, cel mai mare furnizor de soluții salariale, judecând după volumele utilizate și după numărul de utilizatori.
Johnatan a spus clar ce crede că a atras atenția pe Wall Street. ”Pe Wall Street sunt foarte interesați de blockchainuri private. Are un sens dacă ne uităm la ce se întâmplă în spatele cortinei când vine vorba de servicii ca plățile internaționale. Ce pot să vă spun este că e un dezastru total… În acest moment băncile nu pot să își trimită bani direct de la una la alta prin email pentru că este imposibil să acorzi încredere expeditorului. Pentru încept, aveau bani? Chiar trimit banii respectivi? În schimb, băncile au conturi între ele numite conturi corespondente și mișcă banii intern de la un cont al băncii expeditoare către un cont corespondent al băncii destinatare. Din moment ce nu toate băncile au conturi corespondente între ele, băncile au devenit legate de un labirint de conturi corespondente pentru a trimite bani dintr-o țară în alta, iar fiecare intermediar percepe un comision și întârzie tranzacția.”
Dl. Chester insistă totuși că blockchainurile private nu vor rezolva problemele bancare din cauza limitării internaționale a jetoanelor. Acesta spune că jetoanele de pe blockchainurile private nu pot avea rolul de mecanisme de acord între țări. Ca exemplu, a explicat că dacă o bancă din SUA ar putea să împrumute bani din rezerva federală a SUA, să trimită fondurile către o bancă din China prin blockchain iar apoi fondurile s-ar tranzacționa transformând jetonul direct în moneda locală, ar fi altă poveste. Acesta a notat că problema încrederii cum că fondurile au fost puse pe blockchain nu s-a rezolvat încă și că de asemenea procesul ar permite efectiv băncilor din SUA să creeze monedă chineză, ceea ce ar duce la o problemă politică pe care doar guvernele o pot rezolva. Acest lucru s-ar putea întâmpla în foarte, foarte mult timp.
Totul se rezumă la tăierea costurilor
Principalul motiv pentru care Wall Street investește în blockchainurile private, după spusele lui Jonathan:
”Din câte se pare, există o a treia problemă când vine vorba de o tranzacție internațională, iar aceasta este faptul că atunci când fondurile sunt mutate între conturi corespondente băncile nu știu absolut deloc unde sunt acestea, decât dacă ele se află în propriul cont. Acest lucru crește costurile atunci când fondurile se pierd între bănci (lucru care se întâmplă destul de des, dar utilizatorii le văd doar ca tranzacții întârziate) din moment ce timpul și forța de muncă de care este nevoie pentru ca găsi tranzacțiile poate să coste foarte mult. Folosind avantajele blockchainului, chiar dacă nu ai parte de mecanisme de tranzacționare îmbunătățite, ai parte de aceleași avantaje ale transparenței blockchain. Asta înseamnă că de ascum devine posibil pentru bănci să urmărească unde sunt fondurile în timp ce se află în tranzit, așadar reducând dramatic costurile și întârzierile fondurilor pierdute.”
În cele din urmă se va ajunge la blockchainul bitcoin
Întrebat ce impact va avea acestă noutate asupra pieței bitcoin, a spus
”Cel mai probabil nu va avea un efect imediat asupra pieței bitcoin. Uc toate acestea, va avea pe termen lung. Startupurile și companiile mai mici nu vor putea cel mai probabil să acceseze blockchainulrile private create direct de WallStreet și se va transforma totul în blockchainuri publice. Ținând cont că blockchainul este cel mai sigur și că cei mai mulți au investit în blockchain public, cu mai bine de un miliard de dolari în investiții și în jur de 6,5 miliarde capac al pieței, strtupurile se vor îndrepta cel mai probabil către blockchainul bitcoin. Cu mai bune mecanisme de acorduri, startupurile care lucrează cu blockchainul bitcoin vor intra în competiție cu băncile, având servicii superioare. Băncile, după ce au devenit mai familiare cu tehnologia blockchain, vor căuta mecanisme de acorduri pentru a intra în competiție cu aceste startupuri, ori le vor cumpăra cu totul. Oricum, băncile se vor implica în blockchain-ul bitcoin, sau poate în blockchainul public dacă au mai multe lichidități. Când se va întâmpla asta, cu siguranță că piața bitcoin nu o să meargă în jos. ”
Sursa – CoinTelegraph