Cea mai mare companie de gaze din Europa de Est, Gazprom, a anunțat implementarea tehnologie blockchain în gestionarea contractelor.
Într-o discuție purtată cu primul ministru rus, Alexey Miller, CEO-ul Gazprom, a prezentat un raport detaliat al proiectului. În colaborare cu Gazprombank, producătorul de gaze va utiliza tehnologia blockchain pentru crearea și executarea contractelor de distribuție:
“În prezent, împreună cu Gazprombank, a fost dezvoltat un prototip al unei platforme tehnologice care asigură automatizarea procesului de încheiere, monitorizare și executare a contractelor. Acest sistem prevede, de asemenea, arbitraj automat și calcul automat al plăților pentru gaze “.
Platforma va permite schimbul de date între toți participanții la un anumit contract și va îmbunătăți securitatea datelor, În etapa inițială, proiectul pilot va fi utilizat în relația cu clienții industriali.
Susținere din partea lui Medvedev
Primul ministru rus, Dmitry Medvedev, s-a pronunțat în favoarea noilor tehnologii. În discuția cu reprezentanții Gazprom, Medvedev a subliniat:
”Tehnologiile noi, precum blockchain și Internet of Things, sunt extrem de discutate și devin din ce în ce mai populare. Cu toate acestea, de multe ori aplicațiile practice sunt mai greu de înțeles. În acest caz, exemplul dvs. poate fi folosit în activitățile altor companii, care, într-un fel sau altul, lucrează cu contracte standardizate. Sistemul ar fi extrem de util mai ales în cazul unui număr mare de consumatori și al condițiilor standardizate ale serviciului lor – controlul calității, îndeplinirea obligațiilor reciproce și, dacă este necesar, chiar utilizarea măsurilor de responsabilitate.
Cred că această tehnologie are un viitor bun în industria noastră și în activitățile unor companii precum Gazprom.”
Succesul Gazpromneft
Anul trecut, o subsidiară a Gazprom, Gazpromneft, a utilizat noile tehnologii pentru a monitoriza rețeaua de aprovizionare. Într-un alt proiect pilot bazat pe blockchain, echipamentele achiziționate pentru companie au fost monitorizate pe tot traseul.
Tehnologia blockchain a asigurat o monitorizarea livrării fizice, a tuturor proceselor însoțitoare și a fluxului de lucru. De asemenea, a permis tuturor participanților la proces să obțină acces la informații fiabile într-o formă criptată.
Implementarea cu succes a proiectului-pilot a confirmat posibilitatea utilizării tehnologiei blockchain în managementul lanțului de aprovizionare.