Banii falși sunt plictisitori.
Cel puțin asta este problema de care se plâng mulți dintre cei care au nevoie să facă microplăți. Nu au mai avut răbdare să se joace cu conturile virtuale pe rețeaua Lightning testnet și au început să tranzacționeze bitcoini adevărați în rețea. Asta deși dezvoltatorii i-au avertizat pe oameni să nu o facă, pentru că Lightning este încă în faza de testare.
„ Lightning testnetnu îți dă adrenalină”, au spus reprezentanții serviciului de VPN, Tor Guard, după ce au anunțat că vor accepta plăți pe Ligtning.
Nu sunt singurii. Blcockstream a lansat un magazin de mărfuri care folosește doar Lightning și a folosit propria implementare Lightning. Este vorba despre c-lightning. Un explorer de rețea arată că s-au tranzacționat deja bitcoini în valoare de peste 33000 de dolari prin rețeaua Lightning testnet.
Nu este greu să ne explicăm entuziasmul. Tehnologia lanțurilor paralele promite viteze aproape instant ale tranzacțiilor și comisioane reduse cu mult. Cei mai entuziasmați cred că dacă folosesc Lightning testnet pe blockchainul principal vor scurta timpul până la implementarea oficială a rețelei Lightning.
„Cred că e momentul ca Lightning Network să fie lansat, chiar dacă mai are încă buguri. Este cea mai bună metodă de îmbunătățire”, a scris un utilizator pe Twitter.
Faptul că folosesc rețeaua cât încă este în dezvotlare a creat confuzii. Oamenii nu mai știu dacă este cu adevărat pregătită. I-a făcut însă pe mulți oameni să piardă fonduri. Din această cauză, decizia celor de la Blockstream a fost criticată. Mulți au spus că deschiderea canalelor Lightning testnet cu sute și mii de dolari în bitcoin este o „nebunie”.
În ciuda avertizărilor din toate părține, implementarea pe mainnet are deja 205 noduri și 548 de canale și nu dă semne că s-ar opri.
După spusele dezvoltatorilor, acest avânt scade rata la care Lightning o să ajungă să fie sigur pe mainnet.
După cum a spus și Pierre-Marie Paidou, care dezvoltă Lightning ACINQ:
„Recent s-a văzut că tot mai mulți utilizatori își configurează softwareul pentru mainnet. Unii cred că acest lucru o să facă lansarea Lightning Network să fie mai rapidă.”
Îi distrage pe dezvoltatori
Nu este însă cazul.
Într-un interviu recent, directoarea Lightning Labs, Elizabeth Stark, a aproximat numărul dezvoltatorilor Lightning la zece indivizi. Este puțin și încetinește lansarea tehnologiei. Poate din această cauză, Lightning Labs au transmis utilizatorilor să nu mai trimită bani prin sistem. „Îi distrage pe dezvoltatorii noștri.”
„Mulți oameni vor să intre pe mainnet și este greu să le spui că Lightning nu e tocmai pregătit și că ar trebui să testeze doar pe Lightning testnet”, a spus Alex Boxworth, unul dintre dezvoltatori. „Nu recomand folosirea rețelei mainnet decât dacă testezi explicit și știi foarte bine ce faci.”
După spusele lui Bosworth, care rulează două dintre nodurile proprii de mainnet, o problemă majoră de care se pot lovi dezvoltatorii Lightning testnet pe măsură ce trec la implementarea pe mainnet este să facă compatibilitatea cu procedurile anterioare (conceptul de backwards-compatible), în așa fel încât versiunile viitoare să interopereze cu prototipurile de acum care sunt dezvoltate.
Dacă mainnetul continuă să se maturizeze – a dublat numărul de noduri în ultimele 72 de ore – o să „scadă viteza de dezvoltare” pentru că dezvoltatorii „trebuie să fie atenți să facă versiuni backwards compatible”, a explicat Bosworth.
Acestea fiind supse, nu sunt semne că utilizarea activă o să înceteze.
„Plănuim să menținem nodurile Lightning Network funcționale permanent, pentru a susține rețeaua”, a spus însă Ben Van Pelt, director la TorGuard.
Căutarea de buguri
Și David R. Sterry, unul dintre cei care a adoptat Lightning, are aceleași argumente. A spus că utilizarea activă a rețelei în dezvoltare nu este „unanim criticată” și că dezvoltatorii „ar fi putut să o facă mai greu de accesat dacă erau cu adevărat împotriva ei”. Acesta a continuat prin a spune că „sunt unele probleme pe care le descoperi doar atunci când lucrezi cu bani reali”.
Testarea pe mainnet a dus la descoperirea unor buguri.
Conform publicației International Business Times, lansarea tehnologiei pe Blockstream a dus la descoperirea a 20 de buguri în primele 14 ore de la lansare. Directorul TorGuard, Ben Van Pelt, a spus că firma a găsit între timp câteva buguri, dar nici unul care să îi facă să piardă bani.
Samson Mow de la Blockstream a spus: „Dacă folosim Lightning Network pe mainnet nu doar că rezolvăm buguri, stickere sau suntem iresponsabili. Învățăm care sunt problemele de utilizare la care poate oamenii nu se gândesc încă”
Paidou crede însă că ignoră un aspect important. Odată ce rețeaua este lansată, „fiecare bug întââlnit va fi mult mai costisitor în ceea ce privește resursele pentru dezvoltatori. De aceea, pentru a ajunge la o versiune mai stabilă de Lightning Network, nu ne ajută să ajungem mai repede la țintă dacă facem lucrurile în grabă.”
Rețeaua activă „pune mai multă presiune și îi distrage pe cei câțiva oameni, și așa prea puțini, care lucrează la dezvoltarea propriu-zisă. Să nu uităm că cea mai rară resursă din toate sunt dezvoltatorii.”