Un test făcut de Universitatea MIT ne dă o idee mai bună despre cum ar putea bitcoinul cu adevărat să se scaleze.

Prestigioasa universitate americană a demonstrat săptămâna trecută un caz de utilizare experimental pentru rețeaua lightning a bitcoinului, una care arată cum ar putea el să fie combinat cu contractele smart, nu doar pentru a administra milioane de tranzacții, dar pentru a o face cu un grad mai mare de complexitate.

Modelat în cadrul Inițiativei de Monede Digitale începută în 2015, testul își imaginează un sistem în care tranzacțiile s-ar face automat în cazul unor evenimente definite extern, bazate pe situația de astăzi sau pe prețul curent al dolarului american.

Acest lucru este posibil datorită folosirii creative de către MIT a așa-numitelor „oracole”, entități care emit date către contractele smart.

Pentru această demonstrație, cercetătorul Tadge Dryja și Alin S. Dragoș au construit un oracol de test pentru a emite prețul recent al dolarului în satoshi, cea mai mică unitate de bitcoin de care se poate folosi oricine în contractele smart.

Este un important pas înainte pentru idee, unul propus pentru prima oară de inventatorul Lightning, Tadge Drija, vara trecută. Cu toate acestea, este pentru prima oară când este implementat ca prototip cu un cod care funcționează.

Dragoș a explicat într-un interviu cu cei de la CoinDesk:

„Am construit această funcționalitate individuală a softwareului nostru de rețea lightning. Am ales date despre care am considerat că ar fi populare, dolarul american, dar se pot introduce orice date se vrea, fie că este vorba despre vreme sau despre niște acțiuni la bursă.”

Dragoș a subliniat că acest demo este „experimental” și „nu ar trebui folosit pentru bani reali”. Acestea fiind spuse, el și alți cercetători MIT sunt convinși că, cu ajutorul rețelei lightning, bitcoinul s-ar putea scala la un moment dat până la capacitățile la care s-au gândit inițial utilizatorii, încă de la început.

Ca parte din această inițiativă, cercetătorii MIT au creat deja o implementare pentru rețeaua lightning, numită lit, iar codul lor de oracol este un add-on la această muncă.

„Noi, cei de la DCI, credem în rețeaua lightning”, a spus Dragoș. „Bitcoinul nu se scalează prea bine. A hotărât că trebuie să existe ceva mai bun. S-a dovedit că ceva mai bun ar fi lightning. Este metoda de scalabilitate.”

Contractele smart bitcoin

Și dacă lightning oferă scalabilitate, contractele smart adaugă noi funcționalități la bitcoin. De exemplu, dacă testul tehnologic al MIT este implementat, poți să faci un pariu în baza a ce se petrece în lume. În acest caz, un contract de future. A. îi promite lui B. o sumă de satoshi la prețul actual în dolari, care vor fi furnizați într-o anumită zi. Dacă prețul dolarului până la final de zi este de 12150 de satoshi, atunci asta este suma pe care o va plăti.

Este un fel de contract smart care de obicei nu este asociat cu bitcoinul.

„Când oamenii se gândesc la contracte smart, se gândesc la ethereum. Limbajul lor de scriptare este mai bogat”,

a recunoscut Dragoș.

Acesta spune însă că, folosind anumite proptele, și bitcoinul poate să facă același lucru.

„Nu este la fel de prietenos cu dezvoltatorii, pentru că bitcoinul nu a mers în acea direcție, dar îl poți folosi. Trebuie să fii puțin creativ”, a spus Dragoș.

Pe scurt, Dryja folosește schema „discreet log contracts” pentru a transmite date către contractele smart. Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestei scheme este scalabilitatea, pentru că o mare parte din date nu au nevoie să fie stocate pe blockchainul bitcoin.

Cealaltă este anonimitatea, pentru că oracolele nu au o metodă să știe cine folosește datele pe care le transmit.

„Introducem un model în care oracolele nu sunt conștiente de cine folosește datele pe care ei le folosesc”, a spus Dragoș.

Ceva aberații

Și dacă acest demo simplu este acum complet, Dragoș și Dryja cred că există multe semne de întrebare și aberații, după cum a spus Dragoș.

„Din punct de vedere al perspectivei individuale a oracolului, vor vrea să facă mai mulți bani. Va trebui să înțelegem acest lucru”, a explicat acesta.

Un altul este că oracolul, în acest moment, este de încredere. Ar putea însă exista o metodă să minimizăm această încredere, permițând utilizatorilor să folosească mai multe oracole în același timp.

Avem însă un moment în care MIT DCI speră să nu mai lucreze la tehnologie și să o poată pasa altora.

„Lucrăm cu companii care ar putea să implementeze acest lucru”, a spus Dragoș. Deși nu a putut să dea nume, a menționat că au parteneri „cu nume mare” pentru DCI.

Se speră că aceste companii importante vor înțelege mai bine ce vrea utilizatorul normal de la software. Așadar, în timp ce MIT DCI construiește un prototip care demonstrează cum funcționează cu adevărat tehnologia de la bază, aceștia nu au produs o aplicație la fel de ușor de folosit ca, să zicem Venmo sau Facebook.

„Interfața de utilizator nu este specialitatea noastră de bază”, a spus Dragoș.

Acum, oamenii pot să folosească la liber orice date vor în oracol. Așadar, ține de comunitate să hotărască dacă se merită sau nu.

„Este greu de spus. Ar putea să ajungă ceva dacă oamenii îl folosesc. Nu știm însă ce fel de oameni o să îl folosească și la ce”, a adăugat acesta. „Apar mereu noi tehnologii, asta nu înseamnă că ele și reușesc.”