Reprezentanții producătorului de țigări Philip Morris International au declarat că în prezent compania lucrează la un proiect blockchain. Nitin Manoharan, șeful inovării tehnologice a lui Philip Morris, a făcut aceste declarații în cadrul London Blockchain Expo.
Mai exact, compania multi-națională dorește să folosească această tehnologie pentru a urmări timbrele fiscale de pe pachetele de țigări. Etichetele valoarează în media 5.5$ pe pachet și sunt, din păcate, ușor de falsificat.
Per ansamblu, Manoharan a declarat că pierderile înregistrate din contrafacerea timbrelor se ridică la 100 milioane de dolari pe an. Prin faptul ca Philip Morris implementează blockchain producătorul va economisi peste 20 de milioane de dolari pe an.
Un blockchain public, deschis celorlalți participanți din industria de tutun
Majoritatea blockchain-urilor pentru întreprinderi au acces restricționat, adică numai personalul autorizat poate să participe. Manoharan însă are o altă viziune pentru viitorul proiect Philip Morris – un blockchain public accesibil pe scară largă.
„Planul nostru este de a crea un blockchain acesibil pentru întreaga industrie. Părțile interesate pot să îl acceseze și să lucreze cu el. Dacă nu văd nici o valoare, pot pleca.”
În prezent, compania analizează mai multe opțiuni, printre care Multichain Private Blockchain de la Coin Sciences, o soluție de tip build-your-own-blockchain. De asemenea, sunt luate în considerare Ethereum și Hyperledger.
Blockhain, nu cripto
Într-un interviu ulterior, Manoharan a recunoscut că va fi necesar un sistem de recompensare pentru rularea de noduri în viitoarea rețea. Cu toate acestea, el a subliniat că nu va fi vorba neapărat de o criptomonedă proprie:
„Vrem să ne asigurăm că ecosistemul minim viabil pe care l-am implementat este atractiv pentru toți actorii care participă la acest ecosistem. Așadar, trebuie să existe o propunere de valoare, trebuie să existe un motiv pentru a participa. Pentru că dacă nu există o valoare suficientă pe masă, ei nu se vor angaja. Deci, singura modalitate de a deveni un proiect viabil este de a asigura beneficii semnificative părților interesate”.
Urmărirea timbrelor fiscale este unul dintre cele șase cazuri pentru care Philip Morris implementează blockchain. Manoharan a declarat că noul proiect a fost planificat să fie lansat în maxim un an. El a subliniat de asemenea că rețelele deschise au cel mai mare potențial, concluzionând:
„Blockchain-urile restricționate sunt destul de simple. Potențialul lor este redus și puteți realiza tot ce a permis blockchain-ul cu infrastructura existentă și instrumentele existente. Valoarea reală este adusă de blockchain-urile publice în care puteți avea mai mulți jucători care participă și obțin beneficii din sistemul trustless.”