Platformele de comerț online au crescut masiv în popularitate de la apariția Craigslist și eBay în 1995. Apariția tehnologiei blockchain a dus la lansarea unor piețe descentralizate bazate pe contracte inteligente, care oferă beneficii utilizatorilor. Aceștia pot interacționa și realiza tranzacții la nivel global, fără permisiuni, pe platforme care execută automat schimburile. În multe cazuri, aceste piețe folosesc criptomonedele ca metodă de plată, ceea ce le permite să funcționeze non stop, fără intermediari și cu taxe reduse.
Ce sunt piețele descentralizate?
La bază, o piață descentralizată ajută vânzătorii de bunuri și servicii să intre în legătură cu cumpărătorii. Cele mai multe funcționalități importante, cum ar fi executarea tranzacțiilor și eliberarea de fonduri sunt controlate de un contract inteligent sau program în locul unei persoane.
Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!
Cumpărătorii și vânzătorii trebuie să cadă de acord cu termenii, iar tranzacția este executată automat de sistem atunci când acești termeni sunt îndepliniți. Acest lucru face ca piețele descentralizate să nu necesite autorizații, să fie rezistente la cenzură și să funcționeze fără o autoritate centrală.
Care sunt cele mai cunoscute piețe descentralizate?
Una dintre cele mai longevive și mai cunoscute piețe descentralizate este OpenBazaar, care a fost creată în aprilie 2014 la un hackathon din Toronto. Inițial un proiect numit „Dark Market”, OpenBazaar de astăzi este un fork al acestuia. Deși nu este bazată pe blockchain, OpenBazaar este o aplicație peer-to-peer care conectează direct utilizatorii între ei.
Are multe dintre avantajele blockchain, cum ar fi faptul că nu se bazează pe o autoritate centrală, intermediari sau o bază de date centrală. De asemenea, OpenBazaar nu impune taxe sau restricții de utilizare. Oricine este capabil să descarce software-ul și să înceapă tranzacționarea. Programul folosește mai multe criptomonede pentru plăți precum Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin și Zcash.
Un alt exemplu este Syscoin – o rețea blockchain care se concentrează pe aplicațiile de piață descentralizate, care a fost lansată tot în aprilie 2014. Utilizatorii beneficiază de o rată ridicată de tranzacționare și de o securitate ridicată. În plus, blockchain-ul Syscoin este interoperabil sau compatibil cu alte rețele folosind Syscoin bridge.
Alte proiecte oferă instrumente pentru a descentraliza piețele existente printr-un protocol peer-to-peer. Două exemple în acest sens sunt Origin Protocol și Origami Network, ambele bazate pe blockchain-ul Ethereum. Prin crearea unui sistem de standarde și contracte inteligente, aceste platforme permit aproape oricui să își creeze propriile piețe descentralizate. Ambele platforme oferă modalități simple de a gestiona înregistrări, escrow, recenzii, evaluări și conturi de utilizatori.
Multe dintre piețele descentralizate bazate pe blockchain au propriile tokenuri native, care oferă diferite beneficii. Acestea pot varia de la utilizarea lor ca metodă de plată la influențarea sistemului de guvernare al platformei.
Care sunt avantajele piețelor descentralizate?
Majoritatea piețelor descentralizate vă permit să cumpărați și să vindeți aproape orice și să plătiți folosind criptomonede. Utilizatorii lor economisesc comisioanele pe care în mod tradițional trebuie să le plătească platformei. În plus, sunt accesibile oriunde și nu necesită furnizarea de informații personale sau acordarea de încredere unei autorități centrale.
Deși în prezent volumul de tranzacții de pe piețele descentralizate existente este relativ mic, popularitatea acestora are potețialul de a crește deoarece oferă beneficii și securitate pentru utilizatori.