Blockchain-urile publice nu sunt pentru companiile care au nevoie de confidentialitate. Bazele de date traditionale sunt destul de bune la ceea ce fac. Pentru aceasta nevoie unele proiecte dezvolta tehnologia anonima.
Blockchain, tehnologia din spatele bitcoinului are multe aplicabilitati. Poate imbunati managementul lantului de aprovizionare, contabilitatea, imbunatatirea increderii in tranzactii si procesul de votare. Dar, in ciuda acestui potential companiile s-au oprit de la adoptarea tehnologiei.
Companiile au nevoie de confidentialitate
Nodurile sunt responsabile pentru validarea tranzactiilor. Dupa confirmare tranzactiile se tiparesc in Blockchain, facandu-le astfel accesibile publicului. Pe scurt, in blockchain se vad toate datele dar nu se pot modifica. Faptul ca nu se cere nume sau CNP, adresa sau factura de utilitati, nu inseamna ca este anonim.
Toate tranzactiile retelei sunt publice. De asemenea, la efectuarea oricarei tranzactii portofelul electronic creaza o alta adresa care îi va fi asociata contului detinatorului şi pe care acesta o poate folosi oricand în viitor. Daca la un punct una din aceste adrese va contine vreo dată de identificare a proprietarului atunci acesta poate fi identificat.
Chainalysis este o companie de analiza date blockchain. Ei au descoperit ca nu doar „balenele” sunt responsabile pentru volatilitatea pretului Bitcoin. Acest aspect ar putea submina confidentialitatea unor utilizatori sau a unor companii pentru care modul privat este foarte important.
Proiecte care fac tehnologia Blockchain mai prietenoasa cu intreprinderile
IBM
Dezvolta proiecte care ofera tranzactii private si confidentiale pentru intreprinderi.
„Mecanismele de confidentialitate a datelor asigura ca persoanele sau organizatiile care nu sunt autorizate, nu pot accesa datele.”
In decembrie 2018 Compania IBM Research a anunțat o colaborare cu compania ameriană Hello Tractor pentru a implementa noile tehnologii în agricultura din Kenya. Este vorba despre utilizarea blockchain in eficientizarea afacerilor agricole.
AMAZON
Amazon web Service (AWS) si Kaleido dezvolta o aplicatie usoara in care companiile pot sa profite de registrele distributive. In acest scop au introdus sabloane Hyperledger si Ethereum.
„Prin Kaleido, clientii AWS nu trebuie sa isi faca griji in privinta utilizarii tehnologiei Blockchain. Compania dezvolta crearea, exploatarea si scalarea solutiilor Blockchain”
a declarat AWS.
Amazon si IBM sunt oarecum concurenti in privinta startup-utilor de tip Blockchain.
MEDREC
Un proiect pilot din Israel, open-source, creeaza un jurnal pentru administrarea accesului la inregistrarile medicale.
„Evidentele electronice de sanatate(EHR) nu au fost concepute pentru a gestiona inregistrarile medicale multi-institutionale. In timp ce pacientii merg la mai multe clinici si datele lor devin raspandite, pierzand astfel inregistrarile anterioare”
scrie MedRec.
Situatia se aseamana mult cu procesul de finantare. O persoana poate avea mai multe conturi bancare, carduri de credit, imprumuturi si active, dar nu are posibilitatea de a le accesa si controla pe toate odata.
ZAGG / DIGITALBITS
Un proiect open-source concentrat pe mentinearea confidentialitatii companiilor prin intermediul un protocol numit Zagg Protocol. Proiectul a fost planificat sa foloseasca tehnologia Stellar, dar recent au anuntat ca vor merge cu DigitalBits datorita caracteristicilor de confidentialitate.
ZAGG foloseste tehnologia Zero-Knowledge care asigura validarea securizata si privata a tranzactiilor si previne double-spending. Aceasta tehnologie a fost introdusa de catre ZCash, o criptomoneda bine cunoscuta pentru tranzactii private.
Poate Blockchain nu este solutia optima
Tehnologia din spatele monedei Bitcoin a fost creata pentru a fi transparenta. Pentru multe companii acest aspect poate fi o mare problema. Bancile deszvolta Blockchain privat pentru a se asigura ca persoanele fara autorizatie nu au acces la date interne.
Companiile investesc masiv in securitate. O solutie transparenta in care publicul are acces este exact ce nu au nevoie. De aceea aceasta tehnologie este revolutionara pentru ca are aplicabilitate aproape in orice domeniu.