Nu mai sunt mulți pași până ca implementarea rețelei Lightning să fie finalizată – sau cel puțin o versiune timpurie pentru aceasta.

În ansamblu, lucrurile arată radical diferit la un an și jumătate după ce dezvoltatorii au lansat whitepaper-ul. În lucrare, se trasau ideile principale legate de scalarea rețelei bitcoin pentru a acomoda milioane de tranzacții pe secundă. A fost o idee bună să se folosească contractele HTLC (hashed timelock contracts) pentru a construi un strat superior pentru bitcoin care nu are nevoie de intermediari. Asta nu înseamnă că rețeaua avea un drum clar de la teorie la execuție și imlementare.

De atunci și până acum, rețeaua Lightning a început să fie văzută ca fiind viitorul tranzacțiior bitcoin și una dintre căile principale de a face plăți rapide la nivel global.

Implementările diferite au nevoie de un factor unificator

Astăzi sunt cel puțin opt implementări în lucru pentru protocolul bitcoin. Dezvoltatorii s-au reunit la Milano, în Italia, luna trecută, pentru a pune la punct un program care să asigure faptul că proiectele fragmentate pot lucra împreună.

În plus, acum un an erau cel puțin două update-uri mari de protocol care nu erau gata încă și pe care se baza Lightning. O parte de cod numită CSV a fost între timp alipită bazei de cod bitcoin. CSV-ul permitea utilizatorilor să facă bitcoinul necheltuibil până la un anumit moment.

Acum, dezvoltatorii așteaptă doar să apară SegWit, schimbarea de cod așteptată de un an. SegWit ar putea să fie lansată până la sfârșitul anului. În continuare, câteva pool-uri de minare amenință să blocheze schimbarea, prin puterea lor de hash combinată.

Dezvoltatorii care lucrează la rețeaua Lightning spun că acesta este ultimul obstacol pe care trebuie să-l depășească înainte să poată lansa o primă versiune. Cu toate astea recunosc că nu va fi o versiune perfectă a rețelei.

Pierre-Marrie Padiou, CEO la ACINQ, unul dintre startupurile care lucrează la Lightning, a spus într-o discuție cu publicația CoinDesk:

”Singurul blocaj pentru implementarea Lightning este SegWit. Nu este sigur cum și când se va activa. Dacă SegWit se activează atunci nu mai există probleme tehnice care să amâne rețeaua Lightning”

Piesele lipsă în rețeaua Lightning 

Creatorul pentru rețeaua Lightning Joseph Poon a vorbit despre importanța SegWit ca metodă de a face loc tranzacțiilor pe rețea în afara lanțului.

”Cel mai semnificativ beneficiu pentru SegWit nu se leagă de capacitatea tranzacțiilor. Urmează să rezolve cel mai mare bug cunoscut din protocolul lui Satoshi pentru care încă nu se găsise o soluție. Adică – maleabilitatea tranzacției” a spus acesta.

A continuat prin a explica că, deși unele aspecte ale Lightning sunt posibile fără această soluție, tehnologia ar fi mult mai puțin sigură fără.

Deși schimbarea codului este văzută în principal ca o soluție de scalare, permite o serie de alte procese. Rezolvă problema maleabilității, pe care Poon a descrie ca un cevtor de atac care afectează multe dintre contractele complexe ale bitcoinului. SegWit rezolvă problema schimbând felul în care datele de tranzacție sunt stocate.

Deși SegWit este (discutabil) nesigur, se pare că este destul de aproape de lansare. De aceea, dezvoltatorii Lightning s-au întâlnit la Milano la un summit, pentru a se pune de acord în legătură cu specificațiile.

Echipele lucrează în acest moment pentru a formaliza aceste specificații care țin de interoperabilitate, din moment ce draftul abia a reușit să descrie în mare de ce are nevoie fiecare implementare Lightning pentru a cripta datele dintre noduri și a imlementa protocolul de trimitere a datelor, pe lângă alte procese.

Odată lansat, comunitatea bitcoin poate să își spună părerea despre decizii.

La asta lucrează acum dezvoltatorii, dar și la dezvoltarea implementărilor lor pentru un nou standard.

Pe termen lung

Din nou, prima versiune nu va fi perfectă și ar putea să nu servească mulți utilizatori.

Există o problemă la routing – metoda prin care se găsește o cale prin rețea către persoanele către care se fac plățile.

Prima versiune va folosi cel mai probabil un sistem mai simplu de routare (ca cel folosit de startupul ACINQ). Aceasta nu va face și scalarea rețelei. Fiecare nod trebuie să stocheze layout-ul întregii rețele și nu se adaptează rapid la schimbările din rețea. Este necesar să se înceapă de aici înainte să se treacă la algoritme mai complicate. ”Acum suntem interesați să vedem felul în care dinamica pieței și sistemul de motivare al participanților se comportă. Singura metodă să testăm acest lucru este să o facem pe viu, cu monede adevărate” a spus Poon.

A notat de asemenea că utilizatorii nu ar trebui doar să transfere sume mici pe această primă versiune experimentală.

S-au concentrat pe a face rețeaua să funcționeze în așa fel încât utilizatorii să poată să trimită plăți către rețea. Padiou a notat că este neclar cum va arăta interfața pentru utilizatori. Mai spune că este o problemă care se va rezolva cu timpul.

Inginerul pentru rețeaua Lightning din partea Blockchain.info crede că acest lucru va fi o provocare majoră înainte ca tehnologia să aibă parte de utilizare la scară largă.

”Poate să fie foarte dificil să iei o bucată mare de tehnologie și să o transformi într-un produs. Este exact ce trebuie noi să facem acum” a spus el,

Dezvoltatorii au început să exploreze problema felului în care utilizatorii vor folosi în definitiv tehnologia. Lightning Labs lucrează la o aplicație pentru telefonul smart ușor de folosit, cu funcționalitate pentru rețeaua Lightning

”Cheia la mare parte din problemă va fi abstractizarea complexităților tehnice pentru utilizatorul final. Între timp le va perminte utilizatorilor să își configureze propriile setări” a spus co-fondatorul Lightning Labs Elizabeth Stark.

Necunoscutele

Încă mai sunt dezvoltatori care vor să aducă o doză de luciditate entuziasmaților, spundând că nimeni nu știe cum va funcționa exact rețeaua Lightning.

Deși este unul dintre susținătorii conceptului Lightning, dezvoltatorul de la Open Bazaar Chris Pacia, a fost sceptic în legătură cu promisiunile legate de capabilitățile tehnologiei. Acum un an scria pe blog o postare despre ”frustrarea” că rețeaua este descrisă ca fiind o soluție la toate problemele de scalabilitate, în detrimentul altor idei.

Acesta pune problema că există încă  multe necunoscute, cum ar fi funcționalitatea de routing, așa cum spunea și Padiou.

A spus că a testat de unul singur câteva simulări python. După spusele lui ar putea să fie greu să găsească o rută prin rețea odată ce utilizatorii fac tranzacții de o anumită valoare. Fiecare proces de pe rută trebuie să susțină acea valoare.

Asta ar putea să însemne o rețea lentă. ”Mi se pare plauzibil că ar putea să găsească route-uri și trasee care au toate aceeași valoare. Dar la fel de plauzibil este că va avea eșecuri frecvente” a adăugat Pacia.

Acestea fiind spuse, nu este foarte îngrijorat în legătură cu dezvoltatorii, care vor reuși să rezolve problemele pe viitor.

”Au capacitate și cred că pot să rezolve toate problemele pe care le au. Dar problema routării, va trebui să avem mai multă experiență cu ea înainte să putem să spunem cum funcționează”

Rămâne de văzut cum se va lucra. Este foarte probabil ca prima versiune pentru rețeaua Lightning să răspundă la toate întrebările. În acest moment, cam unul din patru noduri bitcoin susțin upgrade-ul SegWit.

Sursa – CoinDesk