De la apariția bitcoinului, au răsărit o gamă de servicii ori soluții pentru a preîntâmpina nevoile celor care folosesc moneda digitală. Au apărut exchange-urile care îți permit să schimbi bitcoin cu monede emise de guvern, sau invers. Pool-urile de minare au colectivizat minarea pentru a scoate profit. Au apărut și noi tipuri de portofele care aduc o mai bună funcționalitate și securitate. Unele dintre nevoile rețelei distributive nu sunt însă evidente pentru observatori.

Așa cum spune dezvoltatorul Bitcoin Core Greg Maxwell, rețeaua Bitcoin Relay, ideea dezvoltatorului Core Matt Corallo, a apărut acum câțiva ani ca răspuns la nevoia de a transmite date de la un miner la altul (sau între cei care procesează tranzacțiile) mai rapid.

”Acum vreo doi ani, pe măsură ce blockurile au început să treacă în mod constant de 250 de mii, s-a văzut o trecere rapidă a minerilor către poolurile mai populare. Unul dintre motive era faptul că pool-urile mai mici avea parte de mai multe blockuri orfane. ” explică Maxwell. ”Părea că ne îndreptăm rapid către o lume cu un singur pool de minare”

Cu toate acestea, Maxwell spune că Corallo a preluat inițiativa, dezvoltând rețeaua de releu originală și aducând ceea ce Maxwell a numit ”o viteză de propagare radical îmbunătățită.”

Bitcoin Relay Network s-a materializat în cele din urmă ca rețea de noduri în China, Europa, America de Nord, Rusia și Asia de Sud-Est. Fiecare dintre noduri vine cu o conexiune robustă la Internet și, teoretic, se comportă ca o cale ferată pentru block-urile de date. Datele sunt comprimate și apoi transmise prin Protocolul de Control al Transmisiei (TCP).

Acest sistem a fost descris ca sistemul circulator sau neural al bitcoinului – o componentă critică pentru transmiterea de informație prin corp. Acum, a apărut un succesor îmbunătățit.

Apariția FIBRE

Corallo a dezvăluit recent FIBRE – Fast Internet Bitcoin Relay Engine – un efort care are ca scop construirea unei versiuni mai capabile a rețelei Bitcoin Relay. Ideea este ca, îmbunătățind viteza cu care este transmisă informația, minerii să poată să reducă numărul de block-uri orfane, sau blockuri de tranzacție respinse de rețea, în favoarea altora create în aceeași perioadă.

Corallo, care a operat rețeaua originală și a proiectat noua versiune, a spus că inițiativa a ajutat ca creșterea costurilor pentru minarea egoistă și a scăzut numărul de blockuri goale generate prin minare SPV.

Conform celor spuse de Corallo, rețeaua existentă a început să își arate vârsta anul trecut, deci se cerea să se lucreze la un nou software de câteva luni.

”În ultimii ani de rulare și testare, am descoperit că nu mai poți să obți latență scăzută de încredere atunci când folosești TCP, sub nici o formă. Acum câteva luni am reușit în sfârșit să încep de la zero și să construiesc un nou protocol de transmisie rapidă, construind blockuri compacte pentru fundație și o versiune FIBRE” a explicat Corallo.

După spusele lui, problema era faptul că rețeaua, care funcționea prin intermediul TCP, era susceptibilă la pierderea de date, care ar avea nevoie de procesare suplimentară (crescând deci și durata transmiterii blockurilor). Acesta a explicat în postarea de pe blog în care introducea ideea FIBRE că pachetele de date se pot pierde pe drum prin TCP.

Upgrade-ul FIBRE

Pentru a ocoli această problemă a latenței – timpul în care pachetele de date ajng de la un punct la altul (în cazul nostru de la un nod la altul) – Corallo a spus că a apelat la un alt protocol – UDP.

”TCP avea nevoie să transmită un block o dată și se baza pe drumuri întregi pentru a detecta și a retrimite pachetele pierdute. FIBRE trimite date folosint UDP și FEC (Forward Error Correction) – date care permit să reconstruiești datele transmise în întregime, chiar dacă o parte dintre acestea au fost pierdute pe drum. ”

Maxwell spune că tehnologia FEC este un fel de ”magie tehnologică”.

Construcția FIBRE implică de asemenea BIP 152, o propunere pentru ”block-uri compacte” care are ca scop reducerea lungimii de bandă folosite atunci când datele trec de la un nod la altul.

”În felul acesta, chiar dacă o parte din date se pierd, blockul este în continuare primit foarte rapid și fără să se facă un du-te vino.”

Efecte asupra rețelei

În ciuda îmbunătățirilor, scopul ambițios pentru FIBRE este să îi facă pe oamenii din întreaga lume să ruleze mai multe rețele.

Inițiat, rețeaua a fost menținută de Corallo, ceea ce înseamnă că operarea sa – ca orice nod bitcoin – depinde de capacitatea lui de a o menține.

În ciuda faptului că are un cod disponibil gratuit, Corallo a spus că oamenii nu au fost foarte dispuși să susțină rețele suplimentare. În cele din urmă, succesul unei rețele depinde de numărul de oameni care le rulează.

FIBRE caută să schimbe această dinamică. Programul este făcut să funcționeze ca un add-on la Bitcoin Core, oferind o cale pentru ca mai mulți oameni să intre în contact cu codul și poate să își lanseze propriile rețele relay.

După cele spuse de Corallo, ideea este să încurajeze alți oameni să își creeze propriile rețele bazate pe FIBRE – efort despre care spune că este necesar pentru a păstra descentralizarea.

Corallo a publicat de asemenea un ghid pentru instalarea rețelelor FIBRE.

Între timp, a spus că grupuri noi sunt acum interesate să își instaleze sisteme relay și că are un optimism precaut că utilizatorii vor sprijini cauza.

Sursa – Stan Higgins via CoinDesk