De la 26 de dolari la doar 3. Costul mediu pentru trimiterea unei tranzacții bitcoin este mai mic decât era acum un an și jumătate. Dacă nu măsurați bitcoinul doar după preț, scăderea comisioanelor bitcoin este interesantă.

Cu toate dezbaterile din jurul comisioanelor în creștere, scăderea de aproape 90% este o surpriză. Până la urmă, nu demult comisioanele erau atât de mari încât un grup de investitori și mineri au creat o versiune cu totul nouă de bitcoin, cu singurul scop să țină comisioanele sub control.

Așa-numitele „comisioane”, aceste cheltuieli pot foarte bine să fie considerate costuri de tranzacționare necesare rețelei, la fel de necesare ca plata oricărui serviciu, de la SMS la plata comenzii de pizza.

Asta pentru că bitcoinul este un software care are nevoie ca multe calculatoare să se sincronizeze și să ruleze același software. Ca să facă acest lucru mai ușor, avem o limită la numărul de date din rețea care pot să fie procesate la un anumit interval. Utilizatorii trebuie să plătească mai mult ca să își primească tranzacțiile în perioadele mai congestionate.

Așadar, pe măsură ce bitcoinul a devenit mai popular anul trecut, comisioanele au sărit la peste 25$. Utilizatorii bitcoin care chiar foloseau criptomoneda pentru transferuri au fost cei mai afectați, dar și cei care făceau cumpărături sau acceptau plata cu bitcoinul.

Comisioanele bitcoin au început însă să se domolească și au scăzut treptat încă de la sfârșitul lunii decembrie.

Așadar, de ce au scăzut comisioanele? Răspunsul simplu este că acum utilizatorii fac mai puține tranzacții în rețea. În luna decembrie se făceau undeva la 400 000 de tranzacții pe zi. Astăzi, bitcoinul are doar 200 000 de tranzacții, conform datelor de pe Blockchain.info.

„Cred că problema e foarte ușor de tranșat”, spune inginerul BitGo Mike Belshe. „Se fac mult mai puține tranzacții pe piață. Întrebarea este de ce a scăzut numărul tranzacțiilor?”

Implementarea Segwit

Dacă ne luăm după Twitter și Reddit, părerea despre problemă a fiecăruia pare să fie influențată de politici personale.

Una dintre figurile populare de pe Twitter, „Armin van Bitcoin” a spus despre scăderea comisioanelor bitcoin că arată că „dezbaterea scalabilității este deja o problemă a trecutului” și pune acest lucru în seama adopției SegWit, una dintre funcționalitățile de scalabilitate populare.

Este ceva adevăr în asta. SegWit reduce comisioanele pe tranzacții și adaugă mai mult spațiu pe blockchain. Nu este însă adoptat în masă, așadar este greu de spus cât ajută cu adevărat. Nu s-a văzut nici o creștere semnificativă a utilizatorilor SegWit. În ultimele câteva luni, doar 10-14% din tranzacții s-au făcut prin SegWit, conform motoarelor de explorare.

În plus, SegWit nu reduce numărul de tranzacții, le face doar mai ieftine pe fiecare în parte.

O altă posibilitate, conform Belshe, este că prețul comisioanelor a forțat în sfârșit procesorii de tranzacții să implementezez o tehnologie numită „batching”. Aceasta combină mai multe tranzacții într-una singură și lasă mai mult spațiu pe blockchain.

Coinbase de exemplu a promis că va implementa noua funcționalitate. Miercuri și schimbul ShapeShift a anunțat combinarea tranzacțiilor și a spus că în felul acesta va scădea cu 2% numărul transferurilor de pe blockchainul bitcoin.

Este greu să dai de niște date foarte concrete pe acest subiect. Te poți baza doar pe anunțurile formale ale companiilor care folosesc aceste tehnici. „Este greu să confirmi cu siguranță de 100% acest aspect”, a spus Belshe.

Totuși, acesta a spus că și dacă doar un singur schimb mare începe să folosească tehnici de batching, acest lucru are impact uriaș asupra traficului pe blockchain.

Aceste tipuri de teorii tehnice susțin ideea că dezvoltatorii și cei care construiesc servicii peste blockchainul bitcoin pot să facă optimizări pentru a elibera spațiu pe blockchain, fără să compromită funcțiile fundamentale.

„De aceea Bitcoin Core a lucrat să facă o soluție pe straturi să funcționeze, și este motivul pentru care se concentrează să optimizeze dimensiunea tranzacției prin diferite tehnici ca Schnorr și Bulletproofs” a spus directorul de la XO Media, John Carvalho.

„Fac tot ce se poate pentru a minimiza impactul fiecărui tip de tranzacție atașat la bitcoin, pentru că acestea sunt stocate permanent pe blockchain”, a adăugat el.

Renunță utilizatorii la bitcoin?

Alții, în special cei care critică felul în care dezvoltatorii favorizează spațiul mai mic și limitat al tranzacțiilor, spun că aceste comisioane mai mici sunt o consecință a faptului că tot mai mulți au ajuns să renunțe la bitcoin.

„Bitcoinul nu este util pentru nici o operațiune care implică comisioane mici, așa că oamenii apelează la alternative. Acest lucru are ca și consecință o scădere a comisioanelor bitcoin”, a spus Ryan X. Charles, fondator al unui startup de media construit pe bitcoin cash, numit Yours.

Charles și-a trecut startupul de pe blockchainul bitcoin anul trecut și a migrat către alternative înainte să construiască ceva pe bitcoin cash.

Este posibil ca și alți utilizatori să facă același lucru. Procesorul de plăți Stripe nu mai acceptă plata cu bitcoin din cauza comisioanelor mari. BitPay, un startup care oferă servicii de plată prin bitcoin a început să ofere suport pentru mai multe protocoale pentru comercianții care apelează la ei.

Spre ce se îndreaptă însă utilizatorii, dacă pleacă de pe rețeaua bitcoin? Bitcoin cash a fost creat ca o alternativă mai ieftină la bitcoin. Are în continuare cam 10% din numărul de tranzacții pe care le face în acest moment bitcoinul.

„Aparent comisioanele mari nu îi motivează pe oameni să treacă la Bitcoin cash”, a spus Jameson Lopp, inginer la BitGo.

Nici dezvoltatorul Meni Rosenfeld nu crede că următoarea opțiune ar fi bitcoin cash. De fapt, nu este de acord cu nici una din teoriile de mai sus.

„Motivul principal pentru scăderea comisioanelor bitcoin nu este nici adopția Segwit și nici faptul că oamenii trec pe bitcoin cash. Este pur și simplu motivată de faptul că febra cumpărării de criptomonede în general s-a mai calmat”, a scris acesta pe Twitter.

Într-adevăr, interesul pentru bitcoin a mai scăzut. Prețul este mai mic, numărul de căutări pe Google a scăzut și sunt ceva mai puțini investitori care caută să cumpere și să tranzacționeze criptomonedă.

Și alte criptomonede au scăzut recent comisioanele. Ethereum a avut o scădere dramatică, XRP este pe locul trei iar litecoin pe locul cinci.

Charles a pus de asemenea problema că este posibil ca scăderea entuziasmului de pe piață să fi contribuit la scăderea comisioanelor.

„Nu m-aș mira ca și comisioanele ethereum să fi scăzut tot din cauza scăderii valorii pe piață. Se poate să fie mai puțină cerere pentru transmiterea de tranzacții pe toate blockchainurile. Am trecut de un nou ciclu de entuziasm”, a spus acesta.

Este desigur posibil ca scăderea comisioanelor bitcoin să fie cauzată de o combinație de factori.

Comisioane o să existe mereu

Ce înseamnă scăderea comisioanelor bitcoin pentru utilizatori? Pe scurt, arată că după structura de acum, comisioanele pot să fluctueze cu timpul.

Se speră în în cele din urmă comisioanele or să fie mereu mici. Mici este însă un termen relativ.

În orice caz, susținătorii speră că bitcoinul o să ofere într-o zi ce-i mai bun din toate domeniile. O să poată să susțină cererea mare și comisioanele „mici” care să reflecte calitatea serviciilor, o să susțină minerii și operatorii care se implică pentru a securiza tranzacțiile.

„Piața comisioanelor este necesară, este o contragreutate pe piață. Teoretic, cererea pentru spațiul pe bloc este infinită, așa că este nevoie de niște pârghii care să o administreze”, a spus Carvalho.

Între timp, comisioanele ar putea să continue să scadă, creând un nou standard de „comisioane mici”, care ar putea să fie mai prietenoase cu utilizatorii de azi ai Internetului. Carvalho și Rosenfeld cred de exemplu că rețeaua Lightning o să ajute bitcoinul să ajungă în acel punct.

Dacă într-adevăr Lightning are succes, atunci comisioanele mici ar putea să creeze o altă problemă, pentru că s-ar putea să nu mai fie suficiente pentru a încuraja minerii să își continue activitatea după ce s-au minat toți cei 21 de milioane de bitcoini.

Din acest motiv, dezvoltatorul Greg Slepak a făcut o previziune sumbră și a spus că utilizatorii ar trebui să profite de scăderea comisioanelor bitcoin, pentru că este o ocazie unică.

„S-ar putea ca șansa asta să nu mai apară prea curând.”