Segwit-ul a fost activat pe blockchainul bitcoin principal. Chiar și așa, rețeaua are comisioane care au bătut recordurile și timp de confirmare lung. În plus, utilizatorii sunt derutați după upgrade.
Upgrade-ul a fost promovat ca o soluție de creștere a capacității rețelei. Ca să fim mai preciși, este mai degrabă un prim pas pentru a se putea găsi soluții off-chain de scalabilitate. De la acest upgrade și până acum, comisioanele pe tranzacții au crescut la cifre record, așa cum a notat și dezvoltatorul Segwit2x, Jeff Garzik.
#Bitcoin per-transaction fees, with SegWit active:
– Average $7.14
– Median $4.16
Source https://t.co/ZKbhTaf3U6— Jeff Garzik (@jgarzik) 24 august 2017
De când a postat anunțul pe twitter și până la data publicării articolului, comisioanele au crescut și mai mult. Au ajuns acum la un record de 7,96$ (în medie). Acest lucru a dus la nesiguranță și frustrare în rândul utilizatorilor de bitcoin. Mulți dintre ei chiar și-au exprimat foarte clar nemulțumirile.
”Comisioanele sunt scăpate de sub control. Nu poți să trimiți măcar 0,01BTC fără să plătești 0,004 în comisioane. Asta înseamnă 17$ ca să trimiți 42$. Destinatarul va primi 25$ din 42$!
În martie costa 0,5$ maxim să faci o confirmare rapidă…
„Și să nu îmi spuneți să folosesc venmo sau paypal, pentru că atunci de ce mai avem nevoie de bitcoin? Din câte mi s-a spus, aceasta va fi o metodă de plată mai bună decât toate celelalte” spune un utilizator pe Reddit.
Utilizatorii sunt încă derutați
Pe lângă problema congestionării rețelei, o mare parte din comunitatea bitcoin nu are informații clare despre upgrade-ul Segwit. Nu știu exact care este situația în ceea ce privește adopția, care sunt efectele pe termen scurt ale activării, cum se folosesc noile tipuri de tranzacții etc. Avem o listă riguroasă a companiilor și serviciilor care sunt, chipurile, gata să implementeze Segwit. Chiar și așa, încă nu se știe care vor susține într-adevăr tranzacțiile cu Segwit acum:
”În loc să îi facem galerie Segwit-ului, se poate să primim informații despre cum să susținem portofelele/schimburile/etc?
Așa cum spune și titlul, nu mă interesează de ”Uraaa, Segwit” sau de ”Huo Bitcoin Cash și Segwit2x”. Vreau doar informații reale care să mă ajute să folosesc naibii chestia asta.
Mulți se bucură de Segwit, doar pentru că s-a activat, chiar dacă nici unul din nou nu poate să îl folosească pe bune acum. Nu, nu mă interesează să fac tranzacțiile de mână, vreau un software care să facă lucrul ăsta pentru mine.
Unde sunt informații despre portofele care susțin acum Segwit sau care îl vor susține? Care ar fi AMR-ul pentru aceste informații? A contactat cineva dezvoltatorii de portofele și schimburile? Ce spun și când ne putem aștepta la susținere?
Astea ar fi informații utile. Mii de postări care laudă victoria Segwit nu înseamnă nimic.”
Nu se știe ce urmează
Mulți utilizatori bitcoin care au susținut activarea Segwit nu înțeleg în totalitate care sunt funcționalitățile pe care upgrade-ul le oferă. În schimb îl promovează ca pe o metodă de transmitere a tranzacțiilor, similară cu creșterea dimensiunii blocului. Mulți fani ai bitcoinului învață abia acum specificațiile upgrade-ului pe care l-au așteptat cu atâta entuziasm:
”Cred că multora nu le-a fost clar de la început ce este Segwit (și ce NU este)
Mulți presupun că SegWit e un dar ceresc, și că dacă se activează va rezolva toate probleemele. Că backlog-ul va dispărea și că vor scădea comisioanele, că prețul va urca pe lună imediat cum se activează.
Realitatea este că Segwit este în mare doar un nou format pentru tranzacții, care stochează semnăturile separat de datele de tranzacții, printr-o metodă care poate diferența ușor nodurile Segwit de nodurile non-Segwit. Va dura ceva până să fie adoptat și folosit într-o măsură semnificativă. Chiar și atunci, efectul va fi moderat. Chiar dacă 100% din tranzacțiile din bloc sunt tranzacții SegWit, tot ai (în funcție de specificațiile tranzcțiilor) spațiu de tranzacționare de 2-3MB. Asta dacă 100% din tranzacții sunt SegWit, lucru care nu o să se întâmple ani de-acum înainte (dacă va fi să se întâmple vreodată). În realitate, o să avem un amestec între SegWit și tranzacții normale. Așadar, creșterea nu va fi atât de tramatică. Până când tranzacțiile SegWit nu devin normale, efectul în sine va fi destul de mic.
Nu vreau să spun că nu e un lucru bun. În opinia mea, principalul avantaj al SegWit-ului este că permite implementarea altor tehnologii, ca Lightning. Nu știu dacă Lightning va funcționa atât de bine pe cât pretind unii. Nu știu dacă va promova centralizarea cum se plâng alții. Vreau însă ca Lightning să primească o șansă. Dacă nu e bun, nu e bun și putem să trecem la altceva. Dacă merge însă, ar putea să aibă beneficii pentru toată lumea și să dea startul unei noi ere în bitcoin.”
Mai mult, ca să punem și mai multe paie pe foc, mai mulți dezvoltatori Core au sfătuit lumea să nu folosească Segwit-ul deocamdată.
PSA: If you support reducing the block size (good for Bitcoin), avoid using Segwit for normal transactions. Only use Segwit for Lightning.
— Luke Dashjr (@LukeDashjr) 24 august 2017
Nici o altă soluție de scalabilitate viabilă
Tot mai multe îndoieli pe piață. Nu mai există alte sugestii de creștere a capacității de scalare. Lipsa de claritate despre scalarea off-chain înrăutățește lucrurile. Nu se știe când vom avea o soluție pragmatică, pentru utilizarea de zi cu zi. Utilizatorii s-au săturat de comisioane mari și de timp de tranzacționare lung.
Bitcoin Cash, bifurcația bitcoinului, încerca la un moment dat să rezolve această problemă de congestionare a rețelei. O perioadă a reușit să mențină comisioane mici.
Dash rămână în continuare criptomoneda cu cele mai mici comisioane. Cu planuri ambițioase pentru scalare masivă on-chain, ar putea să devină destul de curând o criptomonedă favorită pentru tranzacții.