Bitcoinul se pregătește pentru cea mai mare (și cea mai puțin înțeleasă) schimbare la software de până acum.

Bitcoinul, moneda digitală, este văzut ca un protocol (un cod pe calculator) care eliberează date (în acest caz aceste date se numesc bitcoini) în cantități predefinite (numite blocuri) și care sunt stocate într-un șir (blockchainul), pe o rețea distributivă de calculatoare din toată lumea.

Bitcoinul este descentralizat, în sensul că rețeaua este făcută să funcționeze de mai mulți oameni. Prin faptul că rulează software-ul, utilizatorii sunt de acord să funcționeze după aceleași reguli și să îl mențină operațional. Pentru că bitcoinul are aceste calități, schimbarea propusă este atât de controversată. Se numește Segwit2x și are în plan să aplice o anumită bifurcație (sau o schimbare la regulile bitcoin). Este o schimbare care face ca niște reguli care nu erau valide înainte să fie valide de acum înainte. Mai exact, Segwit2x ar schimba dimensiunea blocului transmis în rețea și stocat pe blockchain, de la 1MB la 2MB.

Unii utilizatori cred că este o idee bună, alții nu.

Pentru început este important să spunem că bifurcațiile sunt diferite între ele. Segwit2x vine pe urmele bifurcațiilor bitcoin cash și gold. Utilizatorii s-ar putea să fie obișnuiți cu anumite rezulate, care însă nu sunt garantate și în cazul Segwit2x.

În cazul bitcoin cash și bitcoin gold de exemplu, dacă aveai bitcoin la anumite schimburi sau portofele primeai și noua criptomonedă.

Acest rezultat care a mers ca uns, nu este garantat și la Segwit2x. Lucrurile se complică, mai ales că Segwit2x pare (și chiar este) similar cu celelalte bifurcații.

La fel ca alte bifurcații recente, Segwit2x este:

  • Un software alternativ – o modificare a software-ului bitcoin rulat de participanții la rețea, care stabilește regulile după care funcționează bitcoinul. În cazul Segwit2x, acest cod se numește BTC1.
  • O încercare de a crește dimensiunea blocului. Cele mai multe bifurcații se concentrează pe o anumită regulă din rețea (dimensiunea blocului), deși și alte optimizări ar putea să ducă la creșterea capacității.
  • O bifurcație fermă. Toți cei care fac upgrade la noile reguli vor face parte dintr-o rețea paralelă.

Diferențele față de celelalte bifurcații ies însă în evidență de data asta.

În primul rând, în timp ce dezvoltatorii bitcoin cash păreau mulțumiți cu crearea unui nou blockchain, cu reguli noi, scopul Segwit2x este să mențină toți utilizatorii bitcoin pe un singur blockchain.

segwit2x

În acest sens, Segwit2x ar putea să aibă rezultate diferite. Printre acestea se numără:

(1) Schimbarea de reguli ale bitcoinului. Cei mai mulțu mineri (sau toți) fac upgrade la BTC1. Blockchainul bitcoin continuă să funcționeze, dar vine cu blocuri mai mari. Regulile Segwit2x devin regulile bitcoinului.

(2) Se crează două monede bitcoin. Doar unii mineri fac upgrade la software. Se crează două blockchainuri, un așa-numit  bitcoin tradițional și un bitcoin Segwit2x, cu reguli diferite.

(3) Regulile bitcoin nu se schimbă. Un număr nesemnificativ de mineri rulează noul software și rețeaua continuă să ruleze după regulile curente.

Pro sau contra?

Al doilea rezultat, crearea a două monede bitcoin, ne interesează cel mai mult și este cel mai probabil.

Motivul este că cei care susțin schimbarea și cei care nu o susțin par să aibă suport din două părți diferite ale comunității.  SegWit2x pretinde să aibă o super-majoritate de mineri și schimburi. Nu are însă de partea sa 100% din suportul utilizatorilor.

Segwit2x are parte de cel mai mult suport din partea:

  • Minerilor – utilizatorii rețelei care rulează hardware-ul necesar pentru a securiza blockchainul și pentru a profita de pe urma recompensei de block.
  • Startupurile – afacerile care au de câștigat dacă oferă servicii utilizatorilor bitcoi, permițându-le să cheltuiască, să stocheze sau să cumpere criptomonede.

Acestșia consideră că:

  • Bitcoinul trebuie să fie monedă digitală. Ar trebui să intre în competiție cu dolarul american și cu alte criptomonede, așa dar ar trebui să fie prioretizată folosirea bitcoinului ca valută.
  • Competitorii au de câștigat dacă bitcoinul nu acționează. Cred că alte protocoale în afară de bitcoin au continuat să câștige popularitate pentru că sunt utile pentru plăți. Acele protocoale au în acest moment o valoare care, dacă ele nu ar fi existat, s-ar fi adăugat la prețul bitcoin.
  • Upgrade-urile existente nu sunt suficiente. Spun că adăugarea de cod la blockchain în luna august nu a adus creșterea capacității de tranzacționare promisă.

Alte grupuri nu sunt de acord cu acest mod de gândire. Printre acestea se numără:

  • Dezvoltatorii – grupul de voluntari care mențin codul bitcoin. Acest grup include un număr de oameni care au lucrat cel mai mult la portocolul bitcoin.
  • Operatorii de noduri – utilizatorii bitcoin care sotchează copii ale istoricului de tranzacții blockchain. Dacă blocurile sunt mai mari, atunci și costurile de stocare or să crească.

Aceștia consideră că:

  • Bitcoinul este o metodă de stocare de valori, nu un sistem de plăți. Totuși, cred că mai târziu se va putea folosi și ca vehicul de plată, pe măsură ce tehnologia evouează.
  • Segwit2x este prea riscant. Dacă bitcoinul se strică sau nu reușește să transmită tranzacții, ei cred că acest lucru ar putea să submineze proiectul în întregime.
  • Segwit2x le dă minerilor și afacerilor prea multă putere. Spun că în acest fel se centralizează luarea deciziilor în această rețea descentralizată, subminând cea mai importantă calitate a bitcoinului.

Cât este de probabilă o bifurcație?

Deocamdată este poate prea devreme să știm sigur. Avem însă câteva indicii, ținând cont de mecanicile prin care a fost codat Segwit2x.

  • Segwit2x folosește activare BIP9. Asta înseamnă că schimbarea regulii este guvernată de un procent de mineri care rulează noul cod.
  • Minerii susțin în mare parte Segwit2x. 1Hash, Bitfury, Bitmain, Bixin, BTC.com, BTCC, BTC.Top și ViaBTC au semnat cu toții înțelegerea inițială pe care au făcut-o în luna mai.
  • Pe hârtie, planul se laudă cu 80% din puterea rețelei de partea lor. Este un grup despre care mulți cred că e destul de mare să treacă rapid majoritatea rețelei la lanțul Segwit2x (de teamă să nu rămână cu un software neprofitabil). Raționamentul este următorul – lanțul Segwit2x va acumula rapid cea mai mare putere de minare. Lanțul bitcoin original va deveni neprofitabil de minat, iar acest lucru va asigura migrația celorlalți utilizatori către Segwit2x.

Totuși, asta nu înseamnă că toți acești mineri or să ruleze în cele din urmă codul.

Motivele sunt mai complexe, dar în mare raționamentul este următorul:

  • Mulți susțin bitcoin cash. Comunitatea din China tinde să fie mai investită în această alternativă a bitcoinului, care a crescut deja dimensiunea blocului la 8MB.
  • Este puțin probabil ca minerii să se comporte unilateral. Cei care au semnat, ca ViaBTC și BTC.Top sunt pooluri de minare care vând în primul rând abonamente de software către ceilalți mineri. Asta înseamnă că cel mai probabil le vor da utilizatorilor posibiltatea să mineze Segwit2x, dar nu există garanții că utilizatorii or să vrea să mineze.
  • Unii mineri nu susțin Segwit2x. printre aceștia se numără F2pool, care guvernează 5,6 procente din rețea și Slushpool, cu 7,3 procente. Ambii au spus că nu or să ruleze codul.

În acest caz, importantă este și valoarea percepută a criptomonedei Segwit2x.

Schimburile deja experimentează cu listarea de versiuni ale monedei – o monedă care se află doar în order book – ca metodă de a-i testa valoarea.

În acest moment, valoarea unei noi versiuni de bitcoin a fost estimată la puțin peste 1000 de dolari, dublu față de prețul bitcoin cash (450 de dolari) și mult mai mult decât bitcoin gold (130 de dolari).

Când se va întâmpla acest lucru?

Avem tot felul de întrebări și posibilități. Știm însă un lucru, și anume că bifurcația va avea loc în jur de 16 noiembrie.

Cu toate acestea, nu putem să dăm o dată exactă. Schimbarea va avea loc la un anumit bloc, cu numărul 494 784, la care minerii vor putea să înceapă să ruleze noul software.

Cei implicați în proiect sunt hotărâți că lucrurile trebuie să meargă înainte. Dezvoltatorul-șef a spus chiar săptămâna trecută că upgradeul va fi lansat conform planului, la mijlocul lunii noiembrie.

Nu ai găsit ce căutai? Citește aici ce trebuie să faci înainte de bifurcație, în timpul bifurcației și după.