Noi date sugerează că mulți dintre profesioniștii din domeniul financiar cred că industria lor ia o nouă formă datorită tehnologiei blockchain din spatele monedei bitcoin, dar sunt mai puțin interesați de bitcoin în sine.
Un studiu realizat de Greenwich Associates arată că numărul instituțiilor financiare care caută în mod activ soluții pentru a implementa rgistrele distribuite este din ce în ce mai mare. Câțiva dintre respondenți au spus că instituțiilr lor lansează în mod activ blockchain-ul în acest moment. 72% dintre cei întrebați au spus că la acest moment folosesc o formă sau alta de implementare. Totuși, mai mulți ar putea să înceapă să folosească tehnologia în viitorul apropiat – din cele 87 de persoane chestionate, 47 au spus că studiază opțiunile.
Studiul, intitulat ”Bitcoin, blockchain și impactul lor asupra piețelor de capital instituționale” a inclus feedback de la 102 indivizi care se concentrează pe zone ca schimbul, consultanța, tehnologia financiară și investițiile. Interviurile s-au desfășurat în perioada mai-iunie.
Dintre aceștia, 84% sunt americani, 11% europeni și 5% asiatici. Multe dintre întrebările incluse în studiu vizau doar date dintr-o anumită porțiune a activității.
Întrebați despre problemele pe care tehnologia le-ar putea rezolva, cei mai mulți au vorbit despre riscul de deconectare (riscul ca celălalt participant la tranzacție să nu plătească).
Respondenții au spus de asemenea că și riscul custodial și riscurile legate de contrapartidă ar putea să fie reduse prin utilizarea registrelor distribuite.
Datele sugerează că moneda bitcoin și blockchain-ul se află pe lista de interese ale multor cercuri financiare. 91% dintre cei chestionați au spus că știu de moneda bitcoin, iar 70% au spus că sunt familiari cu tehnologia registrelor distribuite
Nu le e prea drag bitcoin-ul
Se pare că un număr de respondenți sunt prea puțin interesați de bitcoin în sine.
56 dintre cei care au răspuns chestionarului au spus că sunt mai degrabă la curent cu anumite startup-uri din domeniu, și au numit Digital Asset Holdings (27%), Ripple Labs (25%) și Coinbase (23%) printre aceștia, în timp ce moneda bitcoin a câștigat un procent mai mic de 16%.
Autorii raportului au spus că, pentru Wall Street, registrele distribuite care se află la baza tehnologiei par să atragă mai mult interes decât moneda bitcoin.
”Nu este bitcoin-ul în sine cel care are potențialul să schimbe piețele de capital instituționale. Blockchain-ul, tehnologia care permite existența monedei bitcoin și transferul sigur fără intermediari prezintă o oportunitate mai mare pentru firmele de servicii financiare.” a concluzionat studiul.