Universitatea de Științe Aplicate din Zurich (ZHAW) și firma de telecomunicații Swisscom au dezvoltat o semnătură electronică integrată și certificată pentru a autentifica contractele inteligente bazate pe blockchain.

Potrivit raportului, un prototip pentru un contract inteligent bazat pe Ethereum (ETH) a fost creat de o echipă de avocați și ingineri de la ZHAW, împreună cu Swisscom.

Prototipul a fost conceput astfel încât să includă o interfață cu un serviciu de semnătură electronică dezvoltat de Swisscom. Aceasta poate fi utilizată pentru a înlocui semnăturile scrise de mână care sunt solicitate de toate părțile contractante în conformitate cu legislația elvețiană.

După verificare, semnătura electronică declanșează îndeplinirea sigură și automată a condițiilor contractului inteligent. Acestea pot fi transferul de active sau drepturi, diferiți termeni specifici sau încheierea contractului.

cryptocoin

Potrivit lui Harald Bärtschi, profesor la Școala de Management și Drept al ZHAW, serviciul de semnătură integrat va remedia ambiguitățile juridice existente pentru contractele inteligente:

“Acest lucru este deosebit de important pentru Elveția, deoarece avem o formă scrisă obligatorie pentru transferul de creanțe și drepturi similare. Până acum au existat îndoieli in privinta transferurile pe blockchain din punct de vedere juridic. Soluția combină avantajele infrastructurii descentralizate a blockchain cu înaltă securitate și de încredere a semnăturii certificate. “

Swisscom pro Blockchain

De altfel, nu doar jurisdicția elvețiene, ci și regulamentul eIDAS al Uniunii Europene necesită semnături cu mai multe părți în temeiul dreptului contractual. Peter Amrhyn de la Swisscom a remarcat astfel că noul prototip “deschide o multitudine de aplicații internaționale”.

Soluția se pare că este interoperabilă cu mai multe rețele de blocuri existente, inclusiv Ethereum, Hyperledger și Corda R3.

Experții juridici la nivel global continuă să dezbată relația dintre tehnologia emergentă a contractului inteligent și procedentul legal stabilit. Săptămâna trecută, un profesor la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania, a susținut că contractele inteligente intră sub incidența dreptului internațional privat. De asemenea, a discutat despre modul în care diferențele dintre protocoale și codul contractului pot determina în mod diferit natura acestei interacțiuni.

Această perspectivă a fost împărtășită de alte voci la nivel global. Acestea au susținut în mod similar că, deși contractele inteligente pot complica cadrele vechi, acestea intră totuși în domeniul de aplicare al dispozițiilor legale naționale și internaționale existente.